Malinari zatvaraju puteve

N. JANKOVIĆ

19. 06. 2017. u 08:31

Малинари затварају путеве

Malinari, minulog vikenda u Arilju, Foto N. J.

Proizvođači "crvenog zlata" od petka u novim protestima. Najavili "pohod" i na otkupna mesta i hladnjače

POSLE protesta upozorenja održanog u subotu u Arilju, ujedinjeni proizvođači "crvenog zlata" iz cele Srbije najavili su da će u petak 23. juna obustaviti berbu i krenuti u blokade otkupnih mesta, hladnjača i saobraćajnica. Predstavnici 54 udruženja, okupljeni u Asocijaciji "Malinari Srbije", pozvali su nadležne da do isteka ovog roka "urazume izvoznike i monopoliste" i omoguće otkup novog roda po tržišnoj ceni.

- Uputili smo dopis ministarstvima poljoprivrede, privrede i finansija, trgovine, predsedniku države i carini, apelujući da se izbegne radikalizacija protesta. Za nekoliko dana počeće branje najvećih količina ovogodišnjeg roda, a u slučaju da država dozvoli pljačku, malinu nećemo poklanjati i ona neće završiti u hladnjačama - naglašava Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije. - Od svih lokalnih samouprava, gde se malina gaji, zatražili smo održavanje vanrednih skupštinskih sednica, jer želimo da znamo stavove lokalnih vlasti o pokušaju pljačke njihovih građana.

Na protestu upozorenja u Arilju okupilo seoko 1.000 malinara iz svih udruženja, a podršku poljoprivrednicima dali su i pojedini sindikati, ali i studentske organizacije. Lokalna vlast u svetskoj prestonici "crvenog zlata" takođe je zatražila da se nadležna ministarstva uključe u rešavanje "monopola u otkupu i izvozu maline". Naveli su i da sadašnja cena od 100 do 120 dinara nije tržišna, već je to "rezultat dogovora monopolista da opljačkaju milione evra na štetu proizvođača".


NEDIMOVIĆ: PREVIŠE POD ZASADIMA

MINISTAR poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će sutra razgovarati sa predstavnicima proizvođača maline. On je naglasio da su površine pod zasadima značajno uvećane i da je došlo do poremećaja na tržištu.

- Ministarstvo ne može da određuje cenu, ali preko inspekcijskih organa i nezavisnih tela može da reaguje na terenu - rekao je Nedimović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

tomislav

19.06.2017. 13:27

treba govoriti istinu jasam sa sela i nam šta je seljački dinar daje mnogo težak evo napr ,ječam cena 13,5 dinara pšenica bila prošle godine 16 dinara , stoka prasici cena od 190-200 dinara svinje 160 dinara jaganjci 250-300 dinara maline 120 dinara to je katasrofa pšenica treba da bude minimalno 25 dinara ječam 35 dinara , maline 200-230 dinara i td dabi seoski prozvodjač imao da se pokrije a pogledajte u prodavnicama kako je sve skupo prvo riba šaran 530 oslić 330 podržavam proteste naro

alfa...!

19.06.2017. 15:10

@tomislav - Ti možeš da ih podržavaš ali oni nemaju pravo da blokiraju puteve..........

repus

19.06.2017. 15:57

@tomislav - zašto nemaju pravo da blokiraju puteve kako se drugacije može isterati Pravda

Смрт €U рајХу, слобода Србији!

19.06.2017. 16:56

@tomislav - alfa...!,, како си то мислио да "немају прав да блокирају путеве????? Гледаш ли ти тв програме омиљених западних станица типа ББЦ, ТВ Француска, РАИ, ЗДФ.... где мало мало незадовољни сељаци, радници и становници блокирају путеве, пруге, аутопутеве, засипају градске већнице млеком, воћем па чак и сточним говн*ма да би се изборили за своја права, у истој тој ЕУ које су вам пуна уста сваки дан.А овде би шта, страховладу коминтерне, Пиночеов режим, гасне коморе?