Trošimo upola manje od Evropljana

S. B.

15. 06. 2017. u 19:02

Kupovna moć domaćinstava u srbiji na nivou od 45 odsto evropskog proseka, pokazuje eu statistika. Po materijalnom dobrostanju za nama zaostaju još samo u BiH, Makedoniji i Albaniji

Трошимо упола мање од Европљана

Foto Igor Marinković

KUPOVNA moć prosečnog srpskog domaćinstva je manja od polovine evropskog proseka. Preciznije - naše mogućnosti iznose 45 odsto uobičajenog u Evropskoj uniji. Ovo pokazuju poslednji podaci "Eurostata" i odnose se na 2016. godinu. Isto istraživanje pokazuje da po materijalnom dobrostanju za nama zaostaju još samo u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Albaniji.

U Bugarskoj je kupovna moć na 53 odsto, Hrvatskoj 59, Rumuniji 63 i Sloveniji 75 odsto evropskog proseka. Evropske uobičajene mogućnosti, između ostalih, premašuju u Luksemburgu za 32, Nemačkoj 22 i Austriji 18 odsto.

- Pokazatelj kupovne moći u Srbiji u odnosu na Evropsku uniju nije nimalo iznenađujući - smatra ekonomista Dragovan Milićević. - Potrošnja je proteklih godina smanjena za dve milijarde evra. Manje se kupuju čak i osnovne životne namirnice poput hleba, jaja i mlečnih proizvoda.

Prihodi domaćinstva u 2016. godini prema zvaničnoj statistici, i u novcu i u naturi, iznosili su 59.624 dinara. I bili su manji od ukupne potrošnje, koja je procenjena na 60.720 dinara.

- Kakav nam je standard najbolje se vidi iz činjenice da nam je potrebna jedna i po prosečna zarada da bi se podmirila prosečna potrošačka korpa - ocenjuje ekonomista Saša Đogović. - Kvalitet života se vidi i iz toga da na naše egzistencijalne potrebe, hranu, struju, grejanje, izdvajamo više od polovine prosečnih primanja tročlane porodice. Ali još je alarmantniji podatak da više trošimo na alkohol i duvan, oko 4,5 odsto, nego na obrazovanje - oko jedna odsto. Na zdravstvo dajemo koliko na alkohol i duvan. To govori o kvalitetu života.

SVE NA PLEĆA POTROŠAČA

POLOŽAJ potrošača u Srbiji je iz godine u godinu sve nepovoljniji - upozorava Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača. - Nadležni moraju ozbiljno da rade na prevazilaženju tog problema. Neophodno je povećati plate kako bi se povećala tražnja. Decenijama unazad je vođena pogrešna politika i na teret potrošača su prenošena sva opterećenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

600 evra

15.06.2017. 19:45

Nadam se prosecnoj plati u Srbiji od 600 evra neto u narednih 7-8 godina i inflaciji do 3 procenta uz stabilan kurs dinara i nezaposlenost ispod 10 procenata, ako se ovo ne dogodi ovde onda stvarno vise ne vredi ostajati! Ostajte ovde sunce tudjeg neba...

SMOKY

15.06.2017. 20:01

Zato sto sebi za novac koji zaradimo mozemo samo da priustimo najnekvalitetniju hranu i odecu!

zoran

15.06.2017. 20:02

To je zato sto produktivno radimo manje od evropljana, verovatno isto tih 45%. Veci deo stanovnistva odlazi na posao u drzavne ustanove i firme i tamo guraju papire jedan drugome, a to ne stvara nikakvu vrednost. Tako da kuknjava da su male plate nema nikakvog smisla. Nego da drzava otpusti 70% zaposlenih iz svojih ustanova, pa da se pocnu da snalaze u realnoj ekonomiji. Neka gaje kokoske, proizvode jaja, stolice, vino, automobile, nuklearne reaktore, sta god mogu i to da prodaju evropljanima.

naranca

16.06.2017. 14:03

@zoran - @Zoran ''Neka gaje kokoske, proizvode jaja, stolice, vino, automobile, nuklearne reaktore, sta god mogu i to da prodaju evropljanima.''---------koliko si video(a nisi) Evropljani imaju svoje'' kokoske, proizvode jaja, stolice, vino, automobile, nuklearne reaktore'' .Cak I od Srba obozavani Slovanci ne mogu da prismrde na EU trziste pa nama uvaljuju njihovo djubre.A stolice?IKEA.

Лека Србин

15.06.2017. 20:52

Па. пре би реко да ми банке узму добру камату, које би могао да потрошим на гардеробу, на пример. Док платим рачуне, рате за кредите, деци школу која је иначе бесплатна у Србији, остане ми таман да сипам мало горива у ауто и молим се богу да ме неко не позове на свадбу или неко друго весеље. За код лекара се нађе нешто пара јер за лекове дам преко 3500 месечно а то су углавном партиципације. Да плаћам пуну цену вероватно бих одапео одавно. Овако се још копрцам. Хвала влади што мисли на народ.

Aleksandar Bojic

15.06.2017. 23:22

Ako je moja plata u Holandiji 2000 evra ...a bila je 300 evra u Srbiji do skoro....Koliko je to puta vise ...Ja sam izracunao 4 puta vise...Radim isti posao kao u Srbiji....

naranca

16.06.2017. 13:59

Kvalitet zivota je 10x bolji u Srbiji.Na Zapadu nema kafice,novine I setkanje a posao se gubi kao kvrc.

naranca

16.06.2017. 14:56

Knez Mihajlova bilo kada----Armani,Boss,nema gde da se sedne po kaficima......