Gigant upošljava 1.700 ljudi

A. DELIĆ

09. 06. 2017. u 21:06

Reporter "Novosti" u poseti japanskoj fabrici "Jazaki" u Šapcu, uoči samog starta proizvodnje. Ovo je dvestota fabrika proizvođača kablova. Investicija vredna 20 miliona evra

Гигант упошљава 1.700 људи

VODEĆI proizvođač kablova za auto-industriju, kompanija "Jazaki" iz Japana, sa 200 fabrika širom sveta, pokreće proizvodne pogone i u Šapcu. U izgradnju i opremanje fabrike od 30.000 kvadratnih metara, u gradu na Savi, uloženo je 20 miliona evra, a kako su, za "Novosti", potvrdili u "Jazakiju", proizvodne trake startuju u ponedeljak.

Da su pripreme ušle u sam finiš, uverili smo se na licu mesta, u šabačkoj severozapadnoj radnoj zoni. Pred ogromnim zdanjem traje završno asfaltiranje pristupnih saobraćajnica i staza, fabrički trening centar prepun je ljudi, unosi se nameštaj za administraciju, a u proizvodnim halama vri od montera koji ubrzano postavljaju mašine.

- Krećemo s prvom proizvodnom linijom na kojoj će raditi oko 250 operatera, a do kraja godine treba da dostignemo broj od 900. Plan je da do 2019. imamo najmanje 1.700 ljudi. Ne isključujem da će ih biti i više, jer prostora ima, a moguća je i dogradnja dodatnih 10.000 kvadrata - kaže, za "Novosti", Miloš Davidović, direktor za ljudske resurse u "Jazaki Srbija".

Dok nas vodi kroz trening centar, na šta su u "Jazakiju" veoma ponosni, Davidović objašnjava da je najviše zaposlenih s područja Šapca, a ima ih i iz okolnih varošica, iz Bogatića i Vladimiraca. Standard da baš svi radnici moraju da prođu kroz ovu specijalnu edukaciju zaživeo je najpre u Japanu, da bi se kasnije proširio po svim fabrikama u sistemu.

- Trening centar je važna snaga "Jazakija", jer ukoliko nam radnici nisu dobro obučeni, ne možemo da isporučimo robu visokog kvaliteta, pa u tom slučaju plaćamo ogromne penale. Obuka može trajati od dva dana do šest nedelja. Posle svake faze sledi testiranje. Ako ga prođe, radnik nastavlja dalje, a ukoliko ne, dajemo mu još jednu šansu da ponovi ispit - kaže Davidović.

U trening centru je, već na prvi pogled, primetna šarolikost među radnicima - i po godinama i po obrazovanju. LJudi svih generacija, mladići i devojke, sredovečne žene i muškarci, prepliću kablove i obavljaju operacije koje laicima nije baš jednostavno objasniti. Naš sagovornik kaže da je fabrika praktično Srbija u malom i da u njoj ima radnika rodom od Subotice do Prokuplja.

- Morali smo da dovedemo ljude sa iskustvom u auto-industriji. U Šapcu ranije nije bilo ove grane, ali Šapčani brzo uče. Na poziv za rad u "Jazakiju" javljuju se kandidati svih struktura, pa i mladi s visokoškolskim diplomama, jer pružamo mogućnost brzog napredovanja. Oglasi za radna mesta najpre se raspisuju interno, pa smo tako već unapredili tridesetak radnika - kaže Davidović.

Prva isporuka iz fabrike "Jazaki" u Šapcu biće obavljena već posle 1. jula, a dotle, ovde će zaživeti fabrička ambulanta, kuhinja s kantinom i biće organizovan prevoz iz pet pravaca. Davidović kaže da je veliko iskustvo iz fabrika u raznim zemljama sada sabrano u Šapcu, što pruža mogućnost i da baš šabačka fabrika postane uzor za druge u "Jazakiju".


TESTOVI

USLOV da neko počne da radi u "Jazakiju" je najmanje trogodišnja školska sprema. Naravno, postoji i niz testova o tehničkom razumevanju i rezonovanju, zdravstvenom stanju, a jedan od važnih preduslova je i raspoznavanje boja. Jer, u svežnju kablova s kojima barataju radnici, bar smo tako videli, prisutne su baš sve boje i kombinacije, pa je stoga daltonizam u ovoj fabrici potpuno neprihvatljiv. A onda, uz "Jazaki" će se sigurno i putovati, jer se obuke za rad po trening centrima sprovode širom Evrope i Severne Afrike - od Maroka do Litvanije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Pustite vi gigant

09.06.2017. 23:10

Nego kakvi su slovi rada u tom "gigantu" i plata, to vi napisite? Hoce li morat da se nose pelene ko u Juri, 12h rada bez pauze, bez prava na godisnji, ako odes na bolovanje zbog bolesti ne daj Boze zbog malignog oboljenja da dobijes otkaz ili ako zena zatrudni pa opet otkaz a sve skuoa da radis za 22000 dinara... a pri tom drzava subvencionise fabriku sa po 10000€ po radniku to dodje 17000000 €, Boga mi lepa para a plus radnik pastao rob!

cv

10.06.2017. 02:21

Молим вас немојте да диѕете у небеса обичну фабрику каблова која је тешка буранија у односу на озбиљну индустрију. Радио сам у фабрици где има 500 цнц-ва, од глодалица, брусача, преса, каљења....+стотине робота и пази бога ти научио за мање од месец дана.Да бих неко био оператер не мора ни основну да заврши, а камо ли да зна шта је вектор јачине магнетне индукције и комплексни бројеви које наша деца разбијају са 15 година. Ово понашање је само зато што имазе крдо људи без посла. Иди бре!

Stevic

10.06.2017. 07:34

Nigde u tekstu nisam pročitao da li oni dovode radnike na silu ili dolaze dobrovoljno. Kome je plata mala ne treba tu da radi.

Komentar

11.06.2017. 09:04

@Stevic -  Ili da umru od gladi, ili da rade za platu, taman toliku, da mogu preživeti. Ko je Srbiju doveo na ove grane, to je druga stvar...

Miša zaštita

10.06.2017. 07:42

Ne znam stvarno čega se novinari plaše da pitaju kolika je plata radnika u tim fabrikama? Političari to kriju, kriju koliko su dali para strancima i koliko su se odrekli poreza na teret građana Srbije? Mi koji plaćamo porez kao poslodavci iz Srbije, finansiramo strance da uvećaju svoj pital?

poltron

11.06.2017. 14:12

Kad već dajemo ogromne pare za subvencije, onda javnost mora da zna sve informacije. Znači, koliko iznosi satnica jednog običnog radnika u ovakvim fabrikama?Samo bez proseka na nivou cele fabrike koje uključuju plate mendadžmenta, dirrektora. Za njih ne brinem da imaju ogromne plate.Ili se već podrazumeva da imaju minimalac + 20%, koliko su Zakonom obavezani.