Nadležni tvrde: U Železari nije bilo zračenja

J. I. - M. N. S.

09. 06. 2017. u 11:03

Iako su na tovar rude iz Turske u smederevskom "Hestilu" reagovali uređaji za merenje nivoa radioaktivnosti u železari nije bilo zračenja

Надлежни тврде: У Железари није било зрачења

Foto: Nenad Živanović

ZVUK uređaja za merenje radioakitvnosti na ulazu u železaru "Hestil Srbija" u Smederevu uznemirio je čitav grad. Na kapiji tog preduzeća je u sredu zaustavljeno dvadesetak kamiona s rudom iz Turske. Posle nekoliko sati, pušteni su u krug fabrike, iako su se alarmi koji ukazuju na zračenje i dalje oglašavali. U Železari tvrde da bojazni nema i da su dodatna merenja pokazala da nivo radioaktivnosti nije bio povećan.

Ruda je sa dve barže, kako nezvanično saznajemo, stigla Dunavom do Smedereva, odakle je, iz Nove luke, transportovana kamionima do Železare. Svaka od barži navodno je natovarena sa oko 1.100 tona.

- Prilikom prolaska svakog od kamiona kroz kapiju pištali su merni uređaji koji očitavaju stepen radijacije. Svi kamioni su čekali od 5.30 do 9.30, a posle toga su ipak propušteni, iako su se alarmi oglašavali i dalje, kaže naš izvor.

"Novosti" su o tome zatražile da se zvanično oglase nadležni "HBIS grupe Srbija". U saopštenju koje smo dobili navodi se da su u toj kompaniji na šest lokacija postavljeni uređaji za detekciju radioaktivnosti kojima se kontrolišu sirovine (ruda), repromaterijal i rezervni delovi pri ulasku u fabriku.

- Ovi uređaji se koriste u fabrici već deset godina. Ti takozvani CETTO sistemi su sofisticirani i od strane proizvođača tako softverski podešeni da registruju i najmanje zračenje u odnosu na prirodni ambijentalni fon - piše u saopštenju. - U slučaju da se ti uređaji oglase, roba se zaustavlja na kapiji Železare i obavlja se ručno merenje.

Važećim pravilnikom o granicama sadržaja radionuklida predviđeno je da jačina ambijentalne ekvivalentne doze zračenja ispitivanog predmeta bude manja od jednog mikrosiverta po času.

UPRAVA CARINA: NEMA OPASNOSTI DA se zaista pojavio tovar koji ima povišene vrednosti radioaktivnog zračenja on bi bio zaustavljen i reagovale bi sve nadležne službe. Prilikom prelaska granice, tovar rude gvožđa, za smederevsku železaru, uopšte nije pokazivao povišene vrednosti radioaktivnosti, i zato je i ušao u zemlju. Tako da opasnosti nema - kažu, za "Novosti", u Upravi carina.

- Na kapiji "HBIS grupe" izvršeno je i ručno merenje kamiona kod kojih je CETTO sistem registrovao razliku u zračenju, kao i barži sa istom rudom na Dunavu, i ni u jednom slučaju nije izmereno veće zračenje od 0,4 mikrosiverta na čas - naglašavaju u saopštenju. - U skladu sa tim, dozvoljen je utovar i transport navedene rude, jer nije bilo prekoračenja nivoa zračenja.

U Upravi carina ističu, za "Novosti", da se radioaktivnost tovara proverava na graničnim prelazima na stacionarnim skenerima za merenje radioaktivnosti i ukoliko taj uređaj pištanjem ukaže na povišene vrednosti situacija se odmah prijavljuje službenicima Agencije za kontrolu jonizujućeg zračenja koji preuzimaju slučaj. Ako na graničnom prelazu nema stacionarnog uređaja za tu vrstu kontrole, carinici koriste male mobilne uređaje, nalik pejdžeru, koji detektuju stepen radioaktivnog zračenja.

- To znači da granični prelaz ne može da pređe tovar koji ima povišene vrednosti radioaktivnog zračenja i građani mogu da budu sasvim sigurni da se propisane mere kontrole za koje je nadležna Uprava carina u potpunosti sprovode - kažu carinici.


DEŠAVA SE, ALI NE ČESTO

SUMNJE da je reč o povećanoj koncentraciji radioaktivnosti, za "Novosti" je demantovala direktorka Sektora za odnose s javnošću kineske železare Tatjana Orlandićeva.

- Naši merni uređaji baždareni su na niske vrednosti radioaktivnosti, tako da reaguju čim je ona makar malo iznad koncentracije u okruženju, odnosno u vazduhu, tako da je ovde sve u redu. To se dešava - kaže Orlandić.

Neki radnici svedoče takođe da se takve situacije događaju, ali ne tako često. Istog dana kada su se alarmi za radiokativnost oglasili, nije bilo problema prilikom ulaska drugih sirovina u fabriku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Goran

09.06.2017. 11:25

Sad će od te rude da prave cevi za bolničke krevete da ubrza malo propadanje ove nacije...

Zasto

09.06.2017. 12:52

Zasto sam ne povjerljiv? .Zato sto su mnogi spremni za pare da truju narod. Dokaz za to su : Svercovana piletina (pokvarena) , Meso zadnje kvalitete , Tresnje , prekomjerna upotreba pesticida, Izvjestaji pojedini "strucnjaka da osiromaseni Uranijum i Plutonijum "blagodatno" djeluju na Srbski organizam.........................

SuverenaAnonimka

09.06.2017. 14:39

Немачка преса је недавно писала да Немци своје радиоактивно ђубре носе у Србију !? Винчy ! "Наш" председник је велики пријатељ арапа, турака, албанаца... што не би помогао да се отресу отрова ? Код нас је већ све радиоактивно ионако... нико се не буни - па шта !

i posle rak

10.06.2017. 00:09

Eto vam od čega je rak. Ne od osirommašenog uranijuma koji je davno očišćen.Zamislimo naše korumpirane carinike i službe koji su plus nestručni, kako brinu o nama decenijama..

suncica

11.06.2017. 00:08

@i posle rak - Od osisromasenog uranijuma i ostalog cime su nas zasipali nema raka? Davno je ociscen?

ja

10.06.2017. 12:47

ja licno te vagone vozim na merenja i nema nista od zracenja i haosa!!!!!!dzabe se nadate dusmani najjaci smo!!!!!!napred u nove pobede!!!!!!!!

Queen

10.06.2017. 18:02

Jutros oko 4 nadvio se crni oblak nad gradom i to dosao iz pravca zelezare, ko zna sta su pogoreli.