Dajners više ne prolazi

D. I. KRASIĆ

06. 05. 2017. u 18:09

Trgovci u Srbiji odbijaju poznate kartice jer ne mogu da naplate svoj novac. Sumnja da je "Dajners klub" utajio svoje obaveze, i naduvavao završne račune

Дајнерс више не пролази

NA kasama u trgovinama ne može više da se plaća "Dajners" karticama, saznaju "Novosti". Razlog je što "Dajners klub" koji izdaje ove kartice, nije podmirivao svoje obaveze prema trgovcima, pa su mu oni blokirali račune za više od 3,5 miliona evra! Problem je, međutim, mnogo veći, jer ovde nije reč samo o prostom kašnjenju u plaćanju, već u utaji obaveza, zbog koje su pale i prve krivične prijave.

Vlasnik platne institucije "Dajners klub internacional" je, od marta, "Erste kard klub", sa sedištem u Zagrebu, koji se juče, nakon pitanja "Novosti" oglasio pisanim saopštenjem u kojem potvrđuje da u poslovanju "Dajnersa" postoje značajne nepravilnosti.

- Nakon kupovine "Dajners kluba" utvrđene su ozbiljne sumnje da postoje značajne nepravilnosti u poslovanju, kao i službenim finansijskim izveštajima za proteklih nekoliko godina, a koje nisu bile prezentovane u postupku kupoprodaje - kažu U "Erste kard grupi". - Pokrenuli smo sveobuhvatni proces provera, čime se još jednom utvrdilo postojanje uočenih nepravilnosti, kao i činjenica da službeni finansijski izveštaji "Dajnersa" ne odražavaju stvarno stanje poslovanja.

Kako su naglasili, u izveštajima utajene su obaveze "Dajnersa" prema poveriocima, a potraživanja od klijenata su neispravno prikazivana. Zato su podnete krivične prijave protiv bivših čelnika društva "Dajners klub".

- "Erste kard klub" i "Dajners klub" izražavaju žaljenje zbog navedenih okolnosti uzrokovanih nepravilnostima u poslovanju u prošlosti, pre preuzimanja od strane "Erste kard kluba". Konstantno se održava komunikacija sa svim nadležnima, te će u narednim danima "Dajners klub" transparentno obaveštavati javnost o daljem razvoju događaja - zaključuje se u saopštenju.


RAČUNI U BLOKADI

RAČUNI "Dajners klub internacionala" su trenutno blokirani za iznos od 432.593.334,54 dinara. Blokadu je, tokom dva prethodna dana, pokušavajući da naplate svoja potraživanja, stavilo nekoliko velikih trgovinskih kuća koje su zabranile na svojim kasama prihvat "Dajners" kartica.


KASIRKI IZ DžEPA

Kasirka u jednoj beogradskoj prodavnici velikog lanca juče je pomno zagledala karticu prilikom naplate novinaru "Novosti".

- Ne smem da primim nijednu "Dajners" karticu, tako nam je naređeno. Inače, ako mi neka promakne, taj iznos ću morati da platim ja, iz svog džepa - kazala nam je ona.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Bane

06.05.2017. 22:49

@Zoran1 - Samo debitne kartice dolaze u obzir. I ko ume da kreditnu tretira kao debitnu, to jest da račun izmiri u celosti bez kamate. Nažalost, kredit je navlaka za 90% stanovnika - isto kao i alkohol, duvan, droga i kocka i ostale bolesti zavisnosti. I još nešto - Srbija nije zemlja gde vam za normalan život treba kreditni rejting, kao u Americi recimo - tamo praktično ni stan ne možete da iznajmite bez (dobrog) kreditnog rejtinga.

sydney

07.05.2017. 05:43

@Zoran1 - st li my je to debitna kartica? valjda kartica sa izravnim zaduzenjem. inace sto se tice Diners, kao korisnik mogu da kazem da je to jedina platna kartica koj vodi o meni racuna. jesdte da malo vise kosta medjutim jedina koja resi sve razmrice tako da prevashodno vodi racuna o meni kao korisniku a ne prodavcima. zalosno je to sto je u pozadini muvanje koje neduzni placaju.

sini

07.05.2017. 00:01

A,sto nekazete sve!Trgovcima uzima 5%Isplata 30-40 radnih dana od dana primanja.Pa ko je prevarant?Njihov odgovor je, pa mi smo Dajners.idi,Bato!!!!!!

Pancevacka elita

07.05.2017. 16:49

Sto stabilnija je politika, kreditna kartica je finansijski istrument za razvoj svesti potrosaca.

Ujka Vasa

08.05.2017. 00:05

Dajners u Srbiji je preuzeta franšiza nekih naših lokalnih prevaranata,dok je u normalnom svetu ozbiljan instrument plaćanja!