NARODNA Republika Kina zainteresovana je za uvoz 500.000 tona goveđeg mesa godišnje, a Srbija je spremna da ispuni sve uslove koje zahtevaju kineski standardi, kako bi se što pre počelo sa ovim poslovima. Brojne kineske kompanije zainteresovane su da ulažu u srpsku poljoprivredu.

Ovo je rečeno prilikom posete delegacije Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin i ministra u Generalnoj upravi, Dži Šupinga, koje je ugostio predsednik države Tomislav Nikolić. Predsednik Nikolić, razgovarao je o izvozu srpskih poljopirvrednih proizvoda u Kinu.

- Ovaj projekat je velika poslovna šansa za našu zemlju i da će Srbija, čim Generalna uprava završi svoj rad i uveri se da naši proizvodi zadovoljavaju traženi kvalitet, biti spremna da započne izvoz mesa u NR Kinu - istakao je predsednik Nikolić.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije i predstavnici Generalne uprave potpisali su juče Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti davanja garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda namenjenih za uvoz i izvoz. Sporazum su parafirali ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i ministar Dži Šuping.

- To je krovni dokument koji će omogućiti Srbiji da izvozi meso, mleko, mlečne proizvode, kukuruz, šećernu repu i suve šljive u Kinu - kazao je Nedimović. - Dobićemo mogućnost da stvaramo stručne radne grupe, po različitim oblastima, kako bismo što prerešili probleme oko izvoza mesa. Ujedno je potpisan i Protokol koji se tiče razmene naučnih informacija oko bolesti kvrgave kože krava.

MLEKO I MLEČNI PROIZVODI MINISTAR Nedimović, naveo je da je sa kineskim predstavnicima razgovarao o mogućniosti izvoza mleka i mlečnih proiizvoda, kao i mleka za bebe iz Srbije u Kinu. - To su namirnice koje su osetljive za zdravlje stanovništva i zato moramo biti pažljivi i raditi obazrivo i da imamo sinhronizovane akcije kako bi čitav ovaj proces živeo duži vremenski period - kazao je Nedimović.

Prema rečima Nedimovića, sporazum u vezi sa nodularnim dermatitom doneće prostor da automatski posle sagledavanja čitavog stanja, od strane zajedničke radne grupe, možemo da stavimo naše sertifikate u pogon i samim tim počne izvoz goveđeg mesa. Uz postojeće kompanije iz Srbije, koje trenutno žele da izvoze na prostor Kine, ima i nekoliko kineskih investitora koji su zainteresovani da investiraju u sektor prehrambene industrije Srbije. Tačnije u sektor mleka i mesa.

- Srbija i Kina imaju tradicionalno dobre odnose, koji su trenutno na najvišem nivou, i potpisivanje dokumenata veoma je značajno da se osigura bezbednost hrane, jer je to neophodan uslov da bi se ona brže našla na tržištu Kine - objasnio je Šuping.


PROIZVODNjA

SRBIJA je prošle godine proizvela 400.000 tona mesa. Od toga, kako kaže Branislav Gulan, član odbora SANU, za selo svinjskog mesa oko 320.000, a junetine svega 75.000, što je najmanje od kad postoji Srbija.

- Naša zemlja ni za sto godina ne može da ostvari proizvodnju od 500.000 tona junećeg mesa za izvoz - naglasio je Gulan. - Trenutno u tovu imamo između 15.000 i 20.000 junadi. Nemamo više od toga.