Kina hoće 500.000 tona govedine

J. Su.

25. 04. 2017. u 07:45

Predsednik Srbije ugostio DŽi Šupinga, kineskog ministra generalne uprave. Na listi za izvoz i mlečni proizvodi, kukuruz, šećerna repa, suve šljive

Кина хоће 500.000 тона говедине

Foto: Rade Prelić

NARODNA Republika Kina zainteresovana je za uvoz 500.000 tona goveđeg mesa godišnje, a Srbija je spremna da ispuni sve uslove koje zahtevaju kineski standardi, kako bi se što pre počelo sa ovim poslovima. Brojne kineske kompanije zainteresovane su da ulažu u srpsku poljoprivredu.

Ovo je rečeno prilikom posete delegacije Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin i ministra u Generalnoj upravi, DŽi Šupinga, koje je ugostio predsednik države Tomislav Nikolić. Predsednik Nikolić, razgovarao je o izvozu srpskih poljopirvrednih proizvoda u Kinu.

- Ovaj projekat je velika poslovna šansa za našu zemlju i da će Srbija, čim Generalna uprava završi svoj rad i uveri se da naši proizvodi zadovoljavaju traženi kvalitet, biti spremna da započne izvoz mesa u NR Kinu - istakao je predsednik Nikolić.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije i predstavnici Generalne uprave potpisali su juče Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti davanja garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda namenjenih za uvoz i izvoz. Sporazum su parafirali ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i ministar DŽi Šuping.

- To je krovni dokument koji će omogućiti Srbiji da izvozi meso, mleko, mlečne proizvode, kukuruz, šećernu repu i suve šljive u Kinu - kazao je Nedimović. - Dobićemo mogućnost da stvaramo stručne radne grupe, po različitim oblastima, kako bismo što prerešili probleme oko izvoza mesa. Ujedno je potpisan i Protokol koji se tiče razmene naučnih informacija oko bolesti kvrgave kože krava.

MLEKO I MLEČNI PROIZVODI MINISTAR Nedimović, naveo je da je sa kineskim predstavnicima razgovarao o mogućniosti izvoza mleka i mlečnih proiizvoda, kao i mleka za bebe iz Srbije u Kinu. - To su namirnice koje su osetljive za zdravlje stanovništva i zato moramo biti pažljivi i raditi obazrivo i da imamo sinhronizovane akcije kako bi čitav ovaj proces živeo duži vremenski period - kazao je Nedimović.

Prema rečima Nedimovića, sporazum u vezi sa nodularnim dermatitom doneće prostor da automatski posle sagledavanja čitavog stanja, od strane zajedničke radne grupe, možemo da stavimo naše sertifikate u pogon i samim tim počne izvoz goveđeg mesa. Uz postojeće kompanije iz Srbije, koje trenutno žele da izvoze na prostor Kine, ima i nekoliko kineskih investitora koji su zainteresovani da investiraju u sektor prehrambene industrije Srbije. Tačnije u sektor mleka i mesa.

- Srbija i Kina imaju tradicionalno dobre odnose, koji su trenutno na najvišem nivou, i potpisivanje dokumenata veoma je značajno da se osigura bezbednost hrane, jer je to neophodan uslov da bi se ona brže našla na tržištu Kine - objasnio je Šuping.


PROIZVODNJA

SRBIJA je prošle godine proizvela 400.000 tona mesa. Od toga, kako kaže Branislav Gulan, član odbora SANU, za selo svinjskog mesa oko 320.000, a junetine svega 75.000, što je najmanje od kad postoji Srbija.

- Naša zemlja ni za sto godina ne može da ostvari proizvodnju od 500.000 tona junećeg mesa za izvoz - naglasio je Gulan. - Trenutno u tovu imamo između 15.000 i 20.000 junadi. Nemamo više od toga.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

bager

25.04.2017. 08:03

Prilika da domaci lopovluk izadje opet na medjunarodnu scenu ,,,preprodajom govedine iz Argentine,,stare rezerve EU ,i okolnih zemalja pod etiketom " mae in Srbija " a kao rezultat,,isto kao i sa Rusijom ,,stop nasim proizodima za kinesko trziste

xxdet

25.04.2017. 11:37

@bager - Alo bre, ajde malo pozitive, ranije smo kukali kako nema posla, sad kad se ukazuju prilike svi krecu da pljuju i opet nevalja. Ovo je velika sansa za Srbiju da plasira svoje proizvode i privilegija jer nije lako doci u poziciju da se roba plasira na kinesko trziste. Ajmo malo vere braco i sestre !

stalker

25.04.2017. 08:17

Domaća industrijsaka i poljoprivredna proizvodnja su uništene pogrešnom monetarnom politikom i prekomernim uvozom . Kako sada misle da po većaju proizvodnju kada su domaći troškovi veliki , a cene na svetskom tržištu male ?

Gojko

25.04.2017. 08:22

Potrebe Kine su 6 puta veće od naših mogućnosti proizvodnje ove vrste mesa,pa se plašim da će to izazvati nestašicu i povećanje cena mesa na našem tržištu.

Sasa

25.04.2017. 08:30

500.000 tona govedine godisnje? to je 500.000.000 kg godisnje! da li oni koji potpisuju ovaj ugovor sa kinezima znaju da mi ove kolicine ne mozemo proizvesti za 10godi a a ne za godinu? osim ako olet muljamo pa uvizimo otpad iz brazila!

Apsurdistan

25.04.2017. 08:51

Будимо озбиљни! На који начин да подигнемо производњу само говедине чак 7 пута? Значи 7 пута више сточне хране и колко више обрађеног земљишта за то? При свему томе немамо комбинате и организвану пољопривреду (какву смо некада имали)

smb

26.04.2017. 03:52

@Apsurdistan - imamo jos kako. dok kinezi otkriju ostale prazne delove srbije, prazna sela i uzmu zemlju u zakup koju niko i sad ne radi. kod njih nije nista prazno jer nemaju vise mesta od toliko stanovnika, a oni imaju i dovoljno para da se nasele i proizvode. a srbi ce se zaposljavati u poljoprivredi i to je privredna grana, toliko poljoprivrednih skola, nezaposlenih, ima radne snage. to sto je posao tezak i neatraktivan, pitanje je alternative koje objektivno nema. vreme ide njima na ruku. pozdrav.

Mishko16

25.04.2017. 08:56

Stvarno ljudi ako Srbija nema uslove za razvoj stocarstva ja onda neznam Ko ima!!! Pola Srbije zvrji prazno, milioni hektara livada zarasta u korov, a mi nemozemo da proizvodimo meso ili proizvodimo ali vrlo malo!!!Tu se stvarno treba zapitati da li smo mi toliko postali neradni (svaki kao pojedinac), ili ova drzava stvarno nemoze da iznedri pametne i sposobne ljude da je vode!!!Ne verujem da pametnih nemamo al pocinjem stvarno da verujem da smo sve vise jedne velike budale!!!

električar

25.04.2017. 08:57

Bravo ! Samo još treba proizvesti sve ovo što može da se izveze. A proizvodni kapaciteti nam zavise, čak i u poljoprivredi, od "stranih investitora". Država, u vezi organizacije i praćenja poljopripvrede i uopšte privrede, ima na repertoaru isključivo neke jalove poteze i neprekidne laži ! Paralelno, non-stop su prisutna gromoglasna "objašnjavanja" i obećanja ...

Goxy 45

25.04.2017. 09:01

i sad ce vucicev burazer da otvori farmu sa govedinom a stocari ce raditi za minimalac a on ce uzimati ceo profit

zajacarac

25.04.2017. 09:57

Bravo Gulan!To je istina o stanju srpskog stocarstva! A gde su ovce!?Sve ostalo su lepe zelje neznalica politicara!

Vidan Lazarevic

25.04.2017. 10:14

Zna li ovaj ministar da u Srbiji retko ko se bavi tovom junadi!? Nemamo dovoljno ni za svoje trziste ,a on prica o izvozu !!! Strasno , zar nezna koliko i mi sami uvozimo a ministar !!!

kataklinger

25.04.2017. 10:47

mozda im matijevic i zlatiborac preprodaju onu govedinu iz Argentine, samo sa nasim deklaracijama?

olga

25.04.2017. 12:41

A,to Srbi inače imaju i mogu da proizvedu.Dosta bre sa glupostima koje pišete od kada je ovaj na vlasti.

vh

25.04.2017. 12:42

Nema logike, mala je Srbija za toliko zivotinja, jedino da hranimo goveda za kineze a mi pocrkamo od gladi. To moze da ostvari Ukraina, Argentina ili Rusija. Ipak je Srbija premala za toliku proizvodnju. Inace zaraslo zemljiste u korovu, trnje i kamenje 10000E/hektaru cena za obicne gradjane. Obicni seljaci/gradjani nemaju novca da kupe/zakupe toliko zemlje. Sigurno ce to kinezi dobiti po ceni 1 hektar="1" E, zato se sve ovo i trubi.

suncica

25.04.2017. 18:17

@vh - "da hranimo goveda za kineze" a mi cemo da uvozimo ko zna odakle i kog kvaliteta....Ludilo !...

Boyka

25.04.2017. 19:43

ja gajim bikove i razocaran sam planiram na veliko da radim 50bikova godisnje za pocetak. Al kad hocu da ih prodam dodje mi prekupac i plati 1.80,a posle ih proda po 2.10evra tako da kad obezbede u svakoj opstini da ima odkup stoke po cenama koja je bice za kineze i vise. ko radi kao ja razumece me sve.