Kinezi merkaju srpsku hranu

E. R.

24. 04. 2017. u 08:03

Кинези меркају српску храну

Foto Tanjug

Delegacija kineskih stručnjaka juče obilazila proizvodne pogone širom naše zemlje. Danas se potpisuje memorandum kojim se priprema izvoz naših artikala

SRPSKA hrana uskoro će moći da se izveze u Kinu. Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović potpisaće danas memorandum o razumevanju i sardanji sa predstavnicima Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin NR Kine (AQSIQ). On podrazumeva saradnju u oblasti davanja garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda namenjenih za uvoz i izvoz. A da bi spokojno "parafirali" sporazum, kineski stručnjaci juče su obilazili srpske pogone iz kojih bi se, između ostalog, snadbevali njihovi potrošači. Jedna od destinacija bio je "Mitros" u Sremskoj Mitrovici.

- Kineska delegacija je obišla još neke proizvodne objekte u Srbiji - kažu u Ministarstvu poljoprivrede. - Oni su doveli apsolutno sve ljude koji su potrebni da bi se postigao dogovor oko procedura i dozvola. Posetu ocenjuju kao odličnu i to pre svega po pitanju standarda naših kompanija.

Kinesko tržište poljoprivrednih proizvoda je najveće na svetu. Memorandum koji danas potpisujemo je važan jer se njime garantuje bezbednost uvoznih i izvoznih prehrambenih proizvoda i štiti zdravlje potrošača. Ministarstvo poljoprivrede će danas kineskom ministru predati i popunjen upitnik o proceni rizika mesnih proizvoda namenjenih za izvoz u Kinu. On je deo procedure dobijanja sertifikata za izvoz. Nakon provere ovog upitnika, Kinezi će poslati inspekciju kod proizvođača koji su zainteresovani za njihovo tržište.

Dogovor oko izvoza i uvoza hrane samo je početak. Kineski investitori, kako se čulo početkom godine, zainteresovani su i da kupe zemljište, na njemu naprave svoj pogon za preradu i takav proizvod izvezu u Kinu.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prilikom posete "Mitrosu" iz Sremske Mitrovice


TEME

NA dnevnom redu razgovara sa kineskom delegacijom je i protokol za mleko i mlečne proizvode, mleko za bebe, ali i ubrzanje procedura za farme koje su pokazale zainteresovanost za izvoz. Zainteresovani smo i da u Kinu izvezemo i druge vrste mesa, kao i hranu za kućne ljubimce.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Докле више

24.04.2017. 08:13

У реду да се извози а зашто да купују нашу земљу? Јел не може да се да у закуп?

Pancevacka elita

24.04.2017. 09:04

Starim prijateljima ne bi trebalo da predstavlja problem dogovor o ovom ekonomskom interesu.

električar

24.04.2017. 09:28

Interesantno ... A koje to artikle mi proizvodimo da bi izvozili. Ni za Rusiju nemamo dovoljno ni jabuka, akamoli drugih proizvoda koje slobodno možemo da izvozimo u ogromnim kolićinama ... Kad bi ih imali ...

sava savanovic(prvi srpski vampir)

24.04.2017. 09:43

protokol za mleko i mlečne proizvode-alo bre kinezi ne piju mleko i ne jedu mlecne proizvode!nije to lose za suvomesnatne proizvode al kinez ima drugi ukus!

Ivanka Kosovka

24.04.2017. 09:52

Nemojmo doci u situsciju da izvozimo zdravu hranu, a da iz Kine uvozimo Genenetski Midifikovanu!!! Molim srpsku Vladu da povede racuna o svom narodu koji je vec mnogo nastradao od "milosrdnih andjela". Srbija, pored svih nedaca, trenutno ima najzdraviju hranu. Nemojmo uvoziti meso sumljivog kvaliteta, a svu znamo da se to radi. Pivecati kontrolu i pospesiti domace stocarstvo, ratarstvo, zemljoradnju- izvoziti viskove. Cuvajmo zdravlje zdravom hranom i vodom.

RacaVračar

24.04.2017. 11:03

To je jedini način da smanjimo trgovinski deficit sa Kinom ,a i da pojačamo naše prerađivačke kapacitete...Kinezima nedostaje kvalitetna hrana ,a mi možemo da proizvedemo ...

sremac

24.04.2017. 11:44

Totalna glupost preplavice nas sa njihovim proizvodima mi njima nemamo sta da izvozimo kod njih je sve duplo jeftinjije

ranko75

25.04.2017. 04:20

Kineski investitori, kako se čulo početkom godine, zainteresovani su i da kupe zemljište, na njemu naprave svoj pogon za preradu i takav proizvod izvezu u Kinu. A sta onda mi radimo i na cemu zaradjujemo? To mi lici na tro kao da mi neko kaze da se ja samo ozenim i nista ne treba da radim, on ce u mojoj kuci ispunjavati sve funkcije muza za mene,cak i da spava sa mojom zenom i da radjaju decu, od mene nista ne trazi, samo ce ziveti u mojoj kuci i bicu ja zenjen umesto njega.Zenu mi bira on.