ODLUČILI su da prave više jeftinijeg hleba, pa su zato i kažnjeni. "Žito promet" iz Sente moraće da plati 100.000 dinara jer je tržištu isporučivao i prodavao više vekni po povoljnijoj ceni!? Nadležni sud je ih je sankcionisao jer strukturu proizvodnje nisu prilagodili Uredbi o obaveznoj proizvodnji hleba od brašna T-500, koja određuje da svaki pekar mora na svojim rafovima da ima najmanje 40 odsto belih vekni.

"Žito promet" je pravio samo osam odsto belog, 18 odsto specijalnih vrsta hleba i 74 odsto polubelih, najjeftinijih vekni, od brašna TIP-850. Beli hleb je prodavao za 39, a polubeli za 36 dinara.

- Kupci najviše traže upravo hleb od brašna TIP-850 - kaže za "Novosti" Predrag Đurović, predsednik "Žito prometa". - Većom proizvodnjom hleba, čija je cena 36 dinara, doprineli smo i zaštiti potrošača koji mogu da priušte sebi više vekni na dan. Pekara u Novom Kneževcu potpuno je renovirana, poseduje sve sertifikate i dokumentaciju, ali posle ove odluke, najpre Prekršajnog suda u Novom Kneževcu, a potom i potvrde drugostepenog suda u Novom Sadu, razmišljamo se da li da se i dalje bavimo proizvodnjom hleba.

Predsednik Pokreta potrošača Petar Bogosavljević kaže da je cilj Uredbe na osnovu koje su kažnjeni da se ograniči proizvodnja specijalnih vrsta hleba koje imaju visoku cenu, odnosno da se zaštite oni koji ne mogu da kupe skupe vekne. Tvrdi da je sve urađeno pod pritiskom proizvođa kojima ne odgovara konkurencija koja je fer kvalitetom i cenom.