Srbiji nedostaje još jedna termoelektrana

M. L. J.

04. 04. 2017. u 22:00

Plan razvoja "Elektromreže Srbije" za narednih deset godina stavljen na javnu raspravu do kraja meseca. Može da dođe do manjka struje, jer ćemo konstantno povećavati potrošnju

Србији недостаје још једна термоелектрана

SRBIJA će u narednih deceniju i po trošiti čak sedam teravat-časova više struje nego danas, što znači da ćemo svake godine imati veću potrošnju kilovata za oko jedan odsto. U isto vreme, prognoze su da ćemo tada proizvoditi gotovo istu količinu električne energije kao sada.

Ovo pokazuje Plan razvoja prenosnog sistema Republike Srbije za period 2017-2026. godine koji je uradilo javno preduzeće "Elektromreže Srbije" (EMS), a koji ide do 2031. godine. Studija je trenutno na analizi u Agenciji za energetiku, koja je objavila javnu raspravu. Dokument je otvoren za sve primedbe, predloge i sugestije u narednih mesec dana.

- Agencija na kraju javne rasprave treba da da svoju saglasnost - objašnjava LJubo Mačić, predsednik Agencije za energetiku. - Ne mogu u toku procesa da komentarišem Plan, ali očekujemo da ćemo dobiti određene predloge javnosti u narednih 20 dana. Rasprava se u ovom slučaju objavljuje da bi se potencijalno i javio neki zainteresovani učesnik koji želi da priključi veći objekat na energetsku mrežu a da to nije EPS. Mislim na velike učesnike na tržištu struje.

Plan obrađuje celokupni energetski sistem Srbije, a najzanimljiviji deo je upravo u vezi s prognozom potrošnje kilovata koja bi mogla da bude problematična.

- Prognozirana potrošnja u 2031. godini varira od 44,3 do 472, teravat-časova, u zavisnosti od scenarija, i pokazuje trend rasta - navodi se u Planu EMS. - Posmatrajući scenario srednjeg rasta BDP, prosečna godišnja stopa porasta potrošnje električne energije je 0,9 odsto. Rezultati scenarija konzervativnog razvoja proizvodnje pokazuju da u režimu zimskog vrha postoji problem s negativnim vrednostima preostalog kapaciteta.

IZGRADNJA U TENT? IDEALNO bi bilo da termoelektrana koja bi se gradila bude TENT B3, jer se u blizini nalazi ugljenokop, smatra Slobodan Ružić.
- Razmatrali su Štavalj, Kovin i ostale poslove, ali oni su na dugom štapu - dodaje direktor "Enerdži sejving grupe".
- Izgradnja mora da počne već 2020, jer ćemo problem imati već tri godine kasnije, kada će stari blokovi masovno početi da se gase.

Studija dalje govori da se posle 2023. godine ne očekuje da nova termoelektrana bude napravljena.

- Ovaj scenario pokazuje koliko je kritično dalje odlaganje investicija u nove kapacitete, imajući u vidu da, u skladu sa evropskim direktivama, neki kapaciteti u narednim godinama izlaze iz pogona - dalje stoji u studiji.

Prema rečima Slobodana Ružića, direktora "Enerdži sejving grupe" i nekadašnjeg savetnika u Ministarstvu energetike, ovi pokazatelji javno govore da moramo da izgradimo barem još jednu termoelektranu:

- Počeće da raste potrošnja kako se bude oporavljala privreda, i tome se svi nadamo, iako su na snazi mere štednje struje i energetske efikasnosti. Neizbežno je da se zatvore pogoni u "Kolubari" i TENT, jer su zastareli. Čak i kada otvorimo novi elektranu u "Kostolcu", B3, snage 350 megavata, imaćemo minus u proizvodnji. Trebaće nam još jedna termoelektrana koja će imati minimalno 620, a idealno bi bilo 900 megavata. Reč je o dva ili tri puta većem pogonu od onog koji se sad gradi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Ђорђе С.

05.04.2017. 00:04

@Dejan S - Имамо и необновљивих! Само на Косову 76% од укупних резерви Србије! Од 1922. до данас потрошено је само око 2% укупне количине, што значи да ако експлоатација тече досадашњим темпом, имаћемо угља за наредних 4.750 година, само са Косова (ако бриселским споразумима не препустимо све Албанцима)!

prot

05.04.2017. 00:12

@Dejan S - Obnovljivi izvori energije imaju smisla samo u društvima koja su spremna da štede maksimalno i na svaki oblik kompromisa, ne samo na zamenu osvetljenja LED tehnologijama, već i na kompletno smanjenje potrošnje energije. Nešto za šta nijedna evropska država nije spremna, pa ni naša koliko god znali da štedimo i sastavljamo kraj sa krajem već decenijama. Ipak, uz dugororočno planiranje moguće je izbeći trend povećanja potrošnje.

Стојан

04.04.2017. 22:30

Србија треба да улаже у соларну енергију.Да држава даје субвенције за оне који уграђују соларну енергију.

repus

05.04.2017. 09:16

@Стојан - kroz mutnje finasiske radnje sindikata eps pogotovu tent za tri meseca verovali ili ne ukrade se jedna termoelektrana od 100 megavata pravo pitanje je gde je struja iz hidroelektrana koje srbija ima na desetine a kada ispadne obrenovac pola srbije nema struje a nemamo u srbiji ni jednog ozbiljnog industriskog potrošaca narod štedi struju a znamo da pri raspadu sfrj 90 posto struje je srbija proizvodila kome u džep idu pare od hidro elek.imamo i prerađivace repe koji višak pare prave struju u sez

Косовка

04.04.2017. 23:54

А "Ново Косово" у Обилићу (450 MW)? Градња је финансирана директним инвестицијама наших пријатеља (америчка компанија ContourGlobal). До сада откривена лежишта лигнита на КиМ, најквалитетнијег у Европи, износе 14,700 Mt (четврта по величини у свету)!

Trajko

05.04.2017. 00:25

Srbiji nedostaje domaćin, i pored velikog broja domaćina na čelo dođe Supermen iz Feketića.

миле

05.04.2017. 05:49

Ми улажемо у технологију 18 века и то врхунске квалитете "Маде ин Кина". А онда ће деца да нам враћају дугове и још да плате разграднју и еколошко збрињавање.

vlada

05.04.2017. 05:52

Izvinite,a ko trosi toliku struju,pa nam nedostaje jos elektrana.Gradjani,tz.privreda,izvoz,..?

VASKE

05.04.2017. 07:29

Srbiji ne dostaje pameti, a ne energije. Čemu takva konstantacija ? Činjenica je prosta i jednostavna. Kada od Golupca pogledate rumunsku stranu videćete bar 7-10 vetroagregata, da ne navodim dalje jel ponovo se vraćam svom ubeđenju da kod nas u Srbiji manjka pameti i zdravog razuma. Voleo bih da me neko demantuje.

Kalenic

05.04.2017. 14:10

Na teritoriji opštine Ub, odmah do kopa Tamnava B, nalaze se ostaci započete 1988. i nikad dovršene TE Kolubara B. Italijani su procenili da je potrebno oko 200 miliona evra da se sve završi. Sve vreme Srbija plaća ležarinu za generatore fabrici R.Končar u Zagrebu i za pumpe Mađarima. Eto ideje šta praviti umesto TENT C, ili neke nove TE.

repus

06.04.2017. 12:45

@5C - imaju decu I ona su u švajcarskoj I ostalim zapadnim ekološkim državama I mi im kupujemo vredne nekretnine placamo školovanje poslugu skupa auta