Jabuka crvena ali – iznutra!

J. Subin

27. 03. 2017. u 20:00

Јабука црвена али – изнутра!

Foto D.Dozet

U Srbiji će se uskoro gajiti atraktivna sorta jedne od omiljenih voćaka. Red mun se uzgaja samo u Francuskoj i Italiji

SRBIJA ove godine dobija jednu od najatraktivnijih sorti jabuka - čuveni brend red mun. Ne samo što im je kora jarkocrvena, već je i meso ove izuzetno ukusne voćke - crveno. Jabuka, stvorena u Francuskoj, zasad se uzgaja samo u zemlji gde je "rođena" i u Italiji. Ekskluzivu u našoj zemlji dobiće kompanija "Delta agrar".

Kako nam je ispričao Zoran Đogić iz "Delta agrara", sorte jabuka RM-1 i RS-1 čine brend red mun, karakteristične su zbog crvene boje mesa i beru se u septembru i oktobru. Nastale su ukrštanjem mnogih sorti tokom prethodnih dvadesetak godina.

- Neki od predaka naših sorti red mun jabuka bile su divlje vrste, čiji je plod imao crvenu boju mesa - kaže Đogić. - Takve sorte su veoma retke, jer je teško dobiti nešto tako posebno, a u isto vreme da bude i izuzetno ukusno. Ono što ove jabuke izdvaja od konkurencije jeste i mogućnost skladištenja na duže vreme. To samo znači da će biti pristupačne potrošačima tokom cele godine, za razliku od mnogih drugih koje su na policama samo tokom sezone. Ove jabuke su dobre i za preradu, jer daju crveni postojan sok. Ukus je veoma prijatan i svež, a imaju i aromu prirode.

Nije svejedno ni gde se gaje ove jabuke. Iako se, kako nam je objasnio Đogić, uzgajaju kao i obične sorte, za razvijanje intenzivne crvene boje mesa, voćnjak treba da bude na brežuljkastom terenu, sa osunčanim padinama. Dani moraju da budu topli, a noći sveže.

"Delta agrar" će uz red mun jabuke, u Srbiju i u čitavu jugoistočnu Evropu, tokom ove i naredne sezone "dovesti" još novih brendova ove voćke. Među njima će biti jabuka isak, koja je idealna "za užinu" jer je mala. Jabuka rubens ima naročit ukus i aromu, ali njeno uzgajanje će zahtevati visoko znanje i odlične proizvodne uslove. A, svitango je rana sorta jabuke, kako ističe Đogić, hrskava i sočna. Spada u jednu od najukusnijih, a stiže krajem jula i početkom avgusta.


IZVOZ ZA RUSIJU

"DELTA agrar" će uzgajati i sortu pink lejdi koja je prvi i najznačajniji svetski brend jabuka.

- U Evropi pink lejdi uzgajaju samo tri zemlje - Italija, Francuska i Španija - kaže Đogić. - Neobično je teško proći testove koje vlasnik brenda postavi pred zainteresovanim proizvođačima. To podrazumeva proveru klimatskih i zemljišnih uslova za uzgoj jabuka, obučenost i ozbiljnost proizvođača. "Delta agrar" je krajem prošle godine dobila licencu za uzgoj jabuka za domaće tržište, a od pre nekoliko dana i za plasman ove sorte u Rusiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Рашо

28.03.2017. 08:11

@Луне - Немој да се плашиш да није ГМО , јесте сигурно!

Posmatrac

27.03.2017. 20:18

Neka- hvala! Geneticki modifikovanu hranu prepustam Amerikancima i EU. Sacuvajmo Srbiju i srpski narod od ovih otrova!!!

sale

27.03.2017. 20:23

Licenca? Znaci ja ne mogu da kupim sadnicu na pijaci (jednog dana) i gajim, jer se moze desiti da me neko kazni zbog licence?

Nikola

27.03.2017. 22:28

@sale - Prosto nije dostupna slobodna prodaja sadnica, tako da neces imati tu mogucnost

Miki

27.03.2017. 20:42

Sve nase lepe stare sorte su unistene. Gde sada mozete naci lubenicarku, cigankulju, kozaru...A mi cekamo gmo jabuke i to je vest. Pa nekad je bilo sramota jesti crni hleb, jer je za sirotinju, a sada boje brasno i prodaju nekakva integralna peciva. Kapitalista kaze,ako nemas trziste,moras da ga stvoris

Рашо

28.03.2017. 08:09

@Miki - Перо ваљало би да ми објасниш ко је мојим прецима у забачено село на планини донео сорту јабуке из Француске пре нешто више од 150 година!?

DejanBg

28.03.2017. 00:12

Ma sve je to bajno ali ne mogu a da ne primetim - otkad se voćarstvom u Srbiji bave tajkuni uz "pomoć" stranaca, jabuke i šljive su u Srbiji skuplje od južnog voća. Meni je bilo bolje bez njih a vi kako hoćete

Sale BG

28.03.2017. 02:39

@sale. Nećeš moći samostalno da praviš i prodaješ te sadnice. Niti sam da ih sadiš.

Jela

10.12.2019. 12:47

@Sale BG - Ко ће да нам забрани? Садићдмо ирадићемо оно што нашем поднебљу одговара. Европа? Тек што се не распадне. Далеко им лепа кућа! Не треба нама никаква заједница.! Били смо и видели како изгледа