Država se zbog agrara odriče akciza?

J. SUBIN

21. 03. 2017. u 07:22

Држава се због аграра одриче акциза?

Foto: N.Fifić

Ministar poljoprivrede Nedimović najavio da će od sledeće godine ponovno uvesti podsticaje na dizel gorivo. Litar će biti jeftiniji 54,86 dinara. Pre ukidanja ratari su dobijali 3.000 dinara po hektaru

POLJOPRIVREDNICI u Srbiji već dve godine ne dobijaju podsticaje za gorivo, ali bi to, prema najavama ministra poljoprivrede, već dogodine moglo da se promeni. Pre ukidanja, podsticaji su bili 3.000 dinara po hektaru, ali je sigurno da će subvencije za dizel biti uvedene po novom modelu, koji će tek biti definisan.

Kako saznajemo u Ministarstvu poljoprivrede, proizvođači bi trebalo da prijave koliko imaju zemlje, čime se bave, i na osnovu svih podataka, dobijali bi platne kartice, kojima bi plaćali gorivo na bilo kojoj pumpi u zemlji. Ideja je da oni budu oslobođeni dela ili čitave akcize na dizel gorivo, koja je sada 54,86 dinara po litru.

Ministar Branislav Nedimović najavio je da bi poljoprivrednici trebalo da dobiju subvenciju u zavisnosti od proizvodnje u evidentiranom registru gazdinstava. Podsticaji bi bili naspram proizvodnje, jer sada imamo 30 dinara razliku u odnosu na pre dva ili tri meseca, u ceni nafte.

- Smatramo da ne treba ništa "izmišljati" što već nije praksa u zemljama u okruženju - rekao nam je Miroslav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine. - Pitanje je naša specifičnost i opredeljenost, da se vidi koliko hektara bi bilo oslobođeno od nameta, u zavisnosti od proizvodnje, jer nije isto ratarstvo, povrtarstvo i stočarstvo. Sada smo sigurno uskraćeni za 50 do 100 evra po hektaru za taj vid subvencije. Ne znamo šta će biti sledeće godine, ali je pitanje hoće li ispuniti i ono što su obećali za ovu godinu.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Srbije "SPAS" Zoran Mitičević, smatra da su poljoprivrednici mnogo na gubitku, jer druge države imaju povoljnije uslove za poljoprivrednike.

- Čak su i poljoprivrednici, koji se graniče sa Bosnom i Hercegovinom, gde mogu da nabave povoljnije gorivo, sprečavani da prenesu u rezervoaru dizel - objašnjava Mitičević. - U Srbiji je 95 odsto malih poljoprivrednih proizvođača, ali mi ne zanimamo izgleda nikoga. Sela su zapuštena i nestaju polako. Od čega narod da živi kada je poljoprivreda, koja jedina daje suficit, u kolapsu? Uvozimo maline, meso, mleko, mesne prerađevine, a nadležni kažu da ko ima jednu kravu, ona je kućni ljubimac i nema pravo na podsticaje.


KUPUJU NA CRNO

- TREBALO je mnogo ranije da se reaguje i da ministarstvo ima razumevanja za nas - kazao je Nikola Bukazić, potpredsednik Udruženja "Pančevački ratari". - Veliki su nameti svake godine, skup repromaterijal i gorivo, a računicu ne znamo dok ne skinemo useve. Na kraju, malo ostane čistog prihoda. Država mora da se odrekne tih akciza, kao što to rade zemlje u okruženju. Neko koristi i gasno ulje, ali novi traktori to ne mogu i idu na evrodizel. Zato su pojedini poljoprivrednici primorani da kupuju gorivo na crno, koje plaćaju 115 dinara litar, što je za 33 odsto jeftinije od onog na pumpi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Raša

21.03.2017. 14:37

Sad još samo bajke kako može u Srbiji da se zivi od poljoprivrede,ono kao imaš 100 h pa onda računica.