Zbog Todorića strahuje 11.000 radnika u Srbiji

E. V. N.

16. 03. 2017. u 08:31

Problemi kompanije "Agrokor" u Hrvatskoj lako se mogu preliti i na našu ekonomiju. Koncern, koji za poreze Zagrebu duguje 800 miliona evra kod nas ima osam firmi

Због Тодорића страхује 11.000 радника у Србији

DRAMA oko sudbine prezaduženog hrvatskog "Agrokora" se ne stišava. Strepi i blizu 11.000 njihovih radnika u Srbiji, koji se pribojavaju da je jedan od dva scenarija neizbežan - novi vlasnik ili stečaj. Put u bankrot mogao bi da bez posla ostavi i zaposlene u osam ovdašnjih firmi-ćerki. Stručnjaci objašnjavaju da promena vlasničke strukture ne treba da nas brine, ali da strah od stečaja nije bez osnova.

Hrvatska država neće da spasava Ivicu Todorića, ali se iz dana u dan pregovara o budućnosti najveće hrvatske kompanije. Razgovara se i sa ruskim bankarima iz Zberbanke, koji "drže" skoro trećinu kredita ove kompanije. Procenjuje se da je dug prema dobavljačima premašio dve milijarde evra, prema Hrvatskoj na ime poreza na dodatu vrednost dostigao čak 800 miliona evra, a vrednost deonica pada iz dana u dan. U "Agrokor" gledaju i srpske vlasti.

- Pratimo situaciju u vezi sa "Agrokorom", posebno zbog činjenice da u Srbiji, u maloprodaji i proizvodnji zapošljavaju oko 10.000 radnika. U kontaktu smo sa poslovodstvom "Merkatora S", koji je i deo "Agrokor koncerna" i oni tvrde da posluju potpuno stabilno, i da njihovo poslovanje u Srbiji nije ugroženo - kaže za "Novosti" ministar trgovine Rasim Ljajić. - Početkom sledeće nedelje imaćemo novi sastanak tokom kojeg ćemo nastaviti razgovor na ovu temu. Takođe smo u kontaktu i sa njihovim dobavljačima, jer je naš interes da se obaveze prema njima na vreme ispunjavaju.

Matična kompanija u Hrvatskoj je u problemu jer ne može da dobije nove kredite. Nije uspela ni da proda neke uspešne firme iz svog koncerna, poput "Jamnice". I iz "Konzumovih" prodavnica u Hrvatskoj dolaze loše vesti, jer dobavljači navodno ne žele da isporučuju robu koja im neće biti plaćena. Zasad se redovno isplaćuju plate, ali mnogi smatraju da će i zaposleni, a ukupno ih je čak 60.000, da osete krah "Agrokora" ako do njega dođe.

Hrvatske vlasti su Todoriću, uz najavu da ga državnim novcem neće spasavati, poručile da se povuče iz kompanije. Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da je teško odgonetnuti šta su mislili pod tim, pretpostavljajući da "Agrokor" ima i drugih akcionara.

ULAZE U STEČAJNU MASU U SLUČAJU da se pokrene stečaj nad koncernom "Agrokor" u Hrvatskoj, sva ovdašnja preduzeća iz ove grupe ulaze u stečajnu masu. Kao takve, firme mogu da rade, mogu da se prodaju, a novac od prodaje odlazi poveriocima "Agrokora". To bi u Srbiji izazvalo ozbiljne probleme. Tako eventualni odlazak u stečaj "Agrokora" i posledice po Todorićeve firme u Srbiji tumači jedan od ovdašnjih najboljih poznavalaca stečajnog prava.

- Ostaje pitanje zašto bi njegovo povlačenje bilo dobro za "Agrokor" i koja je vajda od toga - kaže ekonomista Ljubomir Madžar. - On je ključni čovek, on verovatno zna kako najbolje da izbavi firmu iz problema. Promena vlasničke strukture ne treba da nas brine. Stečaj je već druga priča. Uvek je realno strahovati od stečaja kada je kompanija mnogo zadužena. Ako je to slučaj sa "Agrokorom", onda tek izlazak Todorića nema nikakvog značaja. On je iz nje faktički već izašao ako je ta kompanija izgubila kapital. I to je jedan od razloga zašto ne treba brinuti o strukturi vlasništva. Eventualni stečaj je, već, ozbiljna osnova za brigu. U tom slučaju neke kompanije bi sigurno prodali, neke likvidirali. Opasnost od gubitka radnih mesta nije za potcenjivanje. Razni belaji bi se mogli roditi iz ove situacije. To su, ipak, sve spekulacije, jer mi mnogo stvari o "Agrokoru" ne znamo.

Analiza ekonomiste Dragovana Milićevića pokazuje da "Agrokor" ima izrazito visok nivo kredita. Sopstveni kapital čini samo 14,5 odsto izvora finansiranja, a cena pozajmljenih sredstava je u proseku 10,84 odsto. Prosečna stopa neto profita je 2,64 odsto.

- U slučaju kada je cena pozajmljenog kapitala veća od profitne stope, kompanija gubi vrednost i pada u zone nelikvidnosti jer veliki deo sredstava odlazi na otplatu kamata i rata kredita - ističe Milićević u analizi. - Kompanija se nalazi na donjoj granici verovatnoće bankrotstva. Mora ući u proces finansijskog restrukturiranja jer definitivno joj preti izrazita nelikvidnost u slučaju obustave dotoka spoljnih izvora finansiranja. Ekonomski dodata vrednost pokazuje da je "Agrokor" u poslednje četiri godine izgubio oko pola milijarde evra sopstvene vrednosti.

Najveći poverilac hrvatskog koncerna, Zberbanka, potvrdio je da pažljivo prati razvoj događaja i da je u stalnom kontaktu sa "Agrokorom".

- Imamo kontakte, ali ne možemo da komentarišemo o čemu se razgovara - rekli su u ovoj banci.

Iako banka potražuje najviše novca, malo je verovatno da bi ona mogla ta potraživanja da pretvori u vlasništvo nad "Agrokorom".

- Banci to nije primereno i nije način na koji banka razmišlja jer, šta će ona da radi u kompaniji? - smatra Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije. - Jedino da se pretvori u trgovačko društvo, u privredno društvo, a banka to, po definiciji, nije. Ona ne želi da bude suvlasnik u toj kompaniji. To nije prirodno za banku, bez obzira na to ko je u pitanju.


"AGROKOR": IMAMO PODRŠKU INVESTITORA

S obzirom na brojne zahteve, naglašavamo da "Agrokor" zajedno sa svojim partnerima analizira sve moguće opcije stabilizacije poslovanja društva, posebno vodeći računa o zaposlenima, dobavljačima, investitorima, potrošačima i ostalim partnerima. Ovako iz kompanije "Agrokor" za "Novosti" komentarišu svoje finansijske probleme. Brojna pitanja o poslovanju kuće biznismena Ivice Todorića, koje su "Novosti" slale u Zagreb, ostala su bez odgovora.

- Imamo izričitu podršku naših investitora koji aktivno učestvuju u procesu i javnost ćemo pravovremeno izvestiti o postignutim rezultatima - kažu u "Agrokoru".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

Aco

16.03.2017. 08:43

Cekajte ljudi, sto da strahujete. Ovo je dar od Boga, da Hrvati jednim potezom budu oduvani iz Srbije, tj. iz srpskog privrednog sektora. Ne moze biti bolje.Samo onda da se dovedu dobri, pouzdani domaci i strani investitori da otkupe te firme i biznis se nastavlja po starome. Pa nece biznis propasti sa Torodicem. Trziste ima njuh za kvalitetne firme i za poslovne sanse i odmah ce reagovati. Nova lova ulece i bice mnogo bolje nego pod Hrvatskom cizmom.

Bane

16.03.2017. 08:43

Bojkotujte hrvatske firme. Ne kupujte u Ideji. Svako ko radi za Todorića od čijeg poreza Ustašija finansira okupaciju RSK, je domaći izdajnik. Nemoj posle da kukate posle oslobođenja.

Strašno sam ljut

16.03.2017. 08:48

Tako i treba. Zašto su mu srpski političari dozvolili da se toliko raširi po Srbiji- verovatno je dobijao i subvenicije otete od plata, penzija i od poreskih obveznika iz Srbije. I -ako pokrade državu Srbiju i ovde ostane dužan i radnicima i poreskoj upravi kao i kooperantima, ko će da odgovara? Verovatno niko. Važno je da su moćnici, što je vrlo moguće, na vreme strpali sebi u džepove provizije i mito tog Todorića. To je prava slika srpske "privatizacije" nekada društveno-državne imovine!

Чикаго

16.03.2017. 08:51

А ко му је уопште дозволио да покупује толике фирме по Србији? Сад нека Влада Србије доведе неког Руског Приватника , и нека купи све ово од Тодорића, и да избацимо Тодорића из Србије

PP

16.03.2017. 08:52

Bojkotujem Ideu, Dijamant i Frikom već tri godine. Vidim da su (osim Frikoma) u lepom gubitku. Odlično! Deca i roditelji moraju da shvate da kupovinom sladoleda Frikom direktno finansiraju Jasenovac, Oluju i okupaciju RSK. Pustite deci dokumentarac o Jasenovcu (onaj što smo gledali u muzeju na ekskurzijama). Neće sigurno više tražiti Frikom sladolede.

Рашо

16.03.2017. 08:52

Гле чуда, матична компанија пропада а овде ради добро!? Није него! Да чујемо наше државне структуре којико дугује компанија за доприносе, порезе, добављачима, па да видимо како стоје ствари? А они можда и не морају да брину, АВ може да им отпише дуг, може да их дарује са по неколико хиљада евра за свако радно место и сл. Све за стабилност у региону и добросуседске односе!

www

16.03.2017. 08:59

puno manje placa radnike u Srbiji nego u Hrvatskoj jer mu to zakon dopusta a iste cene..i opet su u gubicima..

sada dolazimo do pitanja:

16.03.2017. 09:01

KO ga je pustio u Srbiju? KO je dozvolio da napravi kartel u Srbiji? I, najvažnije, zašto je srpska ekonomija u rukama Hrvata???

Strucnjakowsky

16.03.2017. 09:13

u ovakvim situacija drzava bi trebalo da otkupi od propale firme deo,nastavi posao i ostane na poslu 11000 ljudi.

NIKAD SE SRBIN NECE OPAMETIT

16.03.2017. 09:17

Poslovat sa vecnim neprijateljem srpskog naroda, i dozvolit da ga izrabljuje, ko za vreme turskog carstva, NISTE BOLJE NU ZASLUZILI.

Љута Крајина

16.03.2017. 09:18

Страхује и један кошаркашки клуб који постоји однедавно.

лешинар

16.03.2017. 09:33

Неко је већ одштампао Доларе без покрића. И чека.

Pamtiša

16.03.2017. 09:42

Ovoj cifri treba dodati i njihove dobavljače i kupce(cirka još 50.000 radnika)

Aleksandar

16.03.2017. 09:43

Zasto se ne navede ko je prodao Srpske firme Todoricu??? Da to nije Ds i Boris cuveni Tadic??

darko

16.03.2017. 09:52

Kod pametnih država to se ovako radi:pozoveš Matijevića,Kostića i ostale Matijeviće i Kostiće i kažeš im da je državni interes veći od ličnog i naravno daš im pare da preko Sejšeli ili ko zna čega kupe Todorića.Onda lepo javiš Kolindi da smo vlasnici hrvatske i da uvuče rogove jer ćeš im dovesti banana državicu do bankrota.A s obzirom da mi nismo ozbiljni,mi ćemo da kukumavčimo nad sudbinom onoga koji sve hrvatske proizvode gura po Srbiji.

milojko

16.03.2017. 09:53

A zasto strahuju?Pa prodace Todoric svoje "carstvo" (maloprodaju) nekim Francuzima ili slicnim velikim trgovcima i zavrsice posao.Dovoljno je on para izeno i turio u svoj dzep da ne mora da brinu ni njegovo deseto koleno unuka u budicnosti.A mi sirotinaj koji radimo za 20 i kusur hiljada dinara mesecno radicemo iz za drugog gazdu isto tako.

VEKI

16.03.2017. 10:01

Koliko njih je strahovalo kad se gasila Pekabeta i C market i mnogo drgih trgovaca koji su propadali kad se pravio Miškovićev i Todorićev monopol,? Opet će se neko dočepati objekata i trgovati, samo što možda neće biti trgovac u tom objektu Mika nego Žika.

Slavko konobar

16.03.2017. 10:34

A politicari koji su uzeli proviziju za ulazak ovakvih i sl stranih fabrika ne strahuju ?

Svasta

16.03.2017. 10:52

Nema tu šta da se strahuje jer se radi o firmama koje nemaju izvoz niti o proizvodima visoke tehnologije. To je sektor prehrane i unutrašnje trgovine sa sigurnim plasmanom robe. Zato i jeste bilo strašno takve firme i monopole prepustiti strancu jer i slepac može uspešno da ih vodi ( Frikom, Dijamant, Štark, Idea..). Vlasnik će možda biti drugi ( nadajmo se) , možda se promeni natpis na ulazu u prodavnicu ali svi ostaju gde su bili ( i sa jednako bednom platicom)

Zex

16.03.2017. 10:59

a inace, delta je prekinula isporuku robe merkatoru, rodi , idei, zbog neplacenog duga od 5miliona evra. Predizborna trka svuda

Baneli

16.03.2017. 21:44

@Zex - Nisi u pravu. Nije prekinula isporuku vec je ogranicila. I dug nije 5 vec 4 mil, ali u svakom slucaju je mnogo.

Milos

16.03.2017. 11:54

dakle, ko je dovoljno mator zna da je ovako slicno bilo i 89, 90te kada smo rekli da cemo da bojkotujemo hrvatske i slovenacke proizvode... i onda posle 15tak godina opet im dozvolimo da prodaju kod nas pa ih mi jos i kupujemo.. neka propadne i on i mi s njim jer nismo se naucili nista

Dove

16.03.2017. 12:14

Nasa drzava treba da stane iza nasih dobavljaca i proizvodjaca, da izvuce sta god moze iz stecajne mase Agrokora ukoliko dodje do najgoreg. Sto se tice hrvatskog Konzuma (pandan Idea prodavnica), njega je unistila nelojalna konkurencija u vidu Lidla. To ce se desiti i kod nas. Jeftino djubre po niskim cenama iz Lidla potisnuce sve druge proizvode. Od velikog proizvodjaca i izvoznika kvalitetne hrane, Hrvatska danas uvozi 60% hrane za svoje potrebe.

Goran

16.03.2017. 20:27

@Dove Šta da izvučeš čitaš li ti da će neko uzeti nama sve... Njemu su naša preduzeća ustupili za po 1 evro a on je napravio još veće dugove naravno sebe je namirio sad je na potezu AV da mu da subvencije a nas dodatno zaduži kod MMF...

Neko

17.03.2017. 15:52

Srbija je bila okupirana 1944. od hrvatskih komunista...a sada,pod američkom okupacijom,opet su pokupovali skoro sve.Srbi se nikad neće opametiti.