Robu ne izvozi čak 90 odsto malih firmi

S. BULATOVIĆ

13. 03. 2017. u 21:00

Domaći preduzetnici se nerado odlučuju da proizvode plasiraju u inostranstvo. Većina strahuje kako će prodato naplatiti

Робу не извози чак 90 одсто малих фирми

Mala i srednja preduzeća najčešće proizvode plasiraju u svom mestu i bližoj okolini Foto Ministarstvo

NAJVEĆI broj srpskih malih i srednjih preduzeća svoje proizvode ne plasira u inostranstvo. Čak 68 odsto njih ne samo da ne gleda preko granice zemlje, već ne prelazi ni međe mesta u kome posluju. Svega trećina pokriva teritoriju čitave Srbije. Do bivših jugoslovenskih republika "dobacuje" šest odsto firmi, a svega tri odsto svoje artikle uspeva da prodaje i nešto daljim kupcima.

Ovo otkriva "Anketa 1.000 preduzeća", koju već pet godina organizuje USAID Projekat za bolje uslove poslovanja. Što se tiče izvoznih kapaciteta, rezultati su gotovo identični iz godine u godinu. Čak 91 odsto ispitanika - nema stranog kupca.

- Razgovarali smo sa ispitanicima u fokus grupama i na ovu temu - objašnjava Dragana Stanojević, direktor USAID projekta. - Sami vlasnici preduzeća objašnjavaju da im je najlakše da rade za poznatog kupca. Plasmanom proizvoda dobavljačima koje znaju veruju da će obezbediti sigurniju naplatu. Imaju više poverenja u njih. Plaše se da bi procenat naplate bio manji kada bi robu prodavali nepoznatim kupcima. To je najčešće objašnjenje.

Prvi čovek Privredne komore Srbije Marko Čadež nije previše iznenađen ovim podacima. Objašnjava da je to uobičajena situacija među mikro, malim, pa i srednjim preduzećima u Srbiji. Do stranih kupaca lakše stižu velike kompanije.

- Anketirana su u 95 odsto slučaja mikro i mala preduzeća - kaže Čadež. - Oni i nisu najzastupljeniji među izvoznicima. Mala i mikro preduzeća teško ulaze u lanac dobavljača i prerastaju u srednja preduzeća. Izvoz Srbije vuče 1.200 kompanija. Privredna komora se trudi da i male uvuče u lanac dobavljača i to radimo na nekoliko načina. Organizujemo biznis forume i radimo na ekonomskom povezivanju regiona. Od velikih stranih kompanija čujemo da imaju problem da saznaju detalje o proizvođačima. PKS zato namerava da pomogne malim firmama u pravljenju internet-prezentacija kako bi bile vidljivije za velike partnere.

SPISAK NAJVEĆIH

LISTA najvećih srpskih izvoznika slična je već godinama unazad. Poslednji podaci, iz septembra ove godine, pokazuju da je na prvom mestu kompanija "Fijat" sa izvozom od 768 miliona evra u prvih osam meseci 2016. Slede "Tigar", "Hestil", NIS, "Filip Moris", "Petrohemija", "MK grupa", "Gorenje", "Viktorija grupa", "Tetra pak", "Jura", "Hemofarm", "Boš", "Leoni" i "Jugoimport SDPR". Ukupna vrednost izvoza prvih 15 kompanija u prvih osam meseci 2016. iznosila je 2,6 milijardi evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

titov_pionir7

14.03.2017. 09:43

@zaliv.NET - Losa vlast + nestrucni preduzetnici + strucni komentatori = velika propastsalim se :)

Kriticara koliko hoces

14.03.2017. 10:43

@Nikola - A Ti si da pogadjam? cata u drzavnoj firmi ili na tatinoj mi maminoj grbac sa 40 godina a nezaposlen sanjajuci kako da zaradis svojih prvih milion d?i

Injac Ranko

13.03.2017. 22:41

Mala i srednja preduzeca su nametnuta prevara stranaca u okviru novoga svetskog poretka.Na kraju ostaju samo veliki globalisti.

gedza

13.03.2017. 23:41

@Injac Ranko - Nije Ranko tako.U zemljama kao sto su Australija ijos neke, mala preduzeca cine 75% ekono ije i glavni su nosioci stabilnosti ekonomija tih zemalja.Najvise doprinose porezom,najfleksibilniji su pitanju adaptacije proizvodu i zaposljavaju najveci procenat radnika.Mi nemamo drzavu koja je pravno i ekonomski i finansijski uredjena,tako da sve gore nabrojano ne moze da zazivi.Zato su tajkuni najbogatiji.Oni ne placaju nikome osim sebi.

Ivan

13.03.2017. 23:16

Pogledajte cenovnik poste za post eksport = jeftinije je poruciti bager iz Kine nego poslati teglu ajvara u Finsku. Imamo potpuno nuskladjenu politiku na raznim nivoima.

Анти Антифа

14.03.2017. 06:50

Суштуна је да је вазални ДОС режим привреду и финансијски сектор распродао странцима.Сад СНС хоће да распрода земљу и воду.Цаздухом владају одавно.Која бре мала и средња предузећа и истраживање УСАИД фирме владе САД која се уби од вриге за поробаеним земљама

Socrat

14.03.2017. 07:10

Neznanje i strah, a u sustini imamo dosta toga da ponudimo, ne samo oruzje i maline

boki

14.03.2017. 07:53

Sve glupost do gluposti. Vlasnik sam SZTKR i zakonom mi je zabranjeno da izvozim i uvozim. Moram da budem DOO!!Koliko malih firmica je DOO?Predsednik Privredne komore da se ne pravi Alisa u zemlji cuda. Sve je skockano da samo odredjeni i odredjene imaju razne mogucnosti. Tako da je zakon o preduzecima prvi ako ne i najveci razlog sto 91 % firmi ne izvozi.I nemoj da prosipate pamet molim vas.