BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Međunarodni monetarni fond (MMF) nema primedbe na javne finansije Srbije, ali ima zamerke na stanje u nekoliko državnih preduzeća i banaka.

Vučić je za RTS kazao da su teme razgovora sa MMF-om i Svetskom bankom najvažnija pitanja za budućnost Srbije.

Naveo je da je budžet Srbije pod apsolutnom kontrolom i da će u februaru biti u suficitu.

Po rečima premijera, MMF ima primedbe kada su u pitanju MSK, RTB Bor i neke od banaka za koje mora da se reši pitanje savetnika, ali da nema primedbi kada je reč o funkcionisanju bankarskog sistema.

"Nema velikih problema ali ima mnogo stvari koje moramo da unapređujemo. Prihvatio sam neke njihove sugestije koje nisu bile lake", naveo je Vučić komentarišući današnji razgovor ša šefom delegacije MMF-a za Srbiju Džejmskom Rufom.

Na pitanje da i je bilo reči o povećanju plata i penzija, Vučić je kazao da o tome nije razgovarano i dodao da građani da ne brinu jer čim bude veći rast moći će i značajnije da se povećaju primanja.

Ono što je istakao kao jedan od suštinskih zadataka u narednom periodu podizanje privatnog sektora u kojem radi 1,4 miliona ljudi.

Privatni sektor koji je, kako je rekao premijer, još relativno mali, izdržava 1,75 miliona penzionera i 850.000 zaposlenih u javnom sektoru.

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda boraviće od danas do 6. marta u Srbiji povodom kontrole sprovođenja tekućeg trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnsti, rečeno je agenciji Beta u kancelariji MMF-a u Beogradu.

Aranžmanom sa MMF-om sklopljenim februara 2015. godine u vrednosti od 1,2 milijarde evra, Vlada Srbije se obavezala da će sprovesti fiskalnu konsolidaciju i restrukturisati javni sektor.

Misija MMF-a poslednji put boravila je u Beogradu krajem oktobra 2016. povodom šeste revizije tog aranžamana koja je bila uspešna. Ocenjeno je da je Srbija postigla fiskalnu stabilnost, ali da treba nastaviti sa strukturnim reformama.

Očekuje se da će Vlada Srbije sa MMF-om razmatrati mogućnost sklapanja novog aranžmana.