Koridor 11: Peštersku trasu preusmerava užički lobi

M. Nićiforović - Z. Radović

26. 02. 2017. u 12:03

Još je neizvesno kuda će proći Koridor 11, iako za stručnjake nema dileme. Auto-put do Boljara ima manje tunela i mostova i čak za pola milijarde evra je jeftiniji nego onaj koji bi vodio preko Zlatibora

Коридор 11: Пештерску трасу преусмерава ужички лоби

Maketa auto-puta preko Peštera

RADOVI na Koridoru 11 dobro napreduju, pa bi u novembru trebalo da bude kompletirana deonica od Obrenovca do Preljine, a u planu je i početak radova na delu auto-puta od Preljine do Požege. Da bi se ovaj auto-put spojio sa crnogorskim delom Smokovac - Mateševa, koji se takođe intenzivno gradi, u planu je i izgradnja kraka auto-puta od Požege do Boljara na Pešteru.

U Ministarstvu građevinarstva kažu da je od projektne dokumentacije do sada urađena preliminarna studija izvodljivosti s generalnim projektom, ali se još ne nazire datum početka radova, jer nisu obezbeđena sredstva za izgradnju ovog putnog pravca.

- Izabrana varijanta, preko Peštera, jeftinija je za oko 500 miliona evra, i kraća za oko 40 kilometara - navode u resornom ministarstvu.

- Jedan od razloga zbog kojih je odabrana ova trasa jeste i taj da se očekuje da auto-put ekonomski i na svaki drugi način oživi i ovaj deo Srbije, koji je sada nedovoljno razvijen. Glavni nedostatak ovog pravca je to što nema alternativnih puteva. Saobraćaj bi mogao da se pusti tek po završetku cele trase od 107 kilometara. To znači da bi putarina mogla da se naplaćuje tek po okončanju izgradnje cele deonice.

Mada su se stručnjaci, odnosno Republička reviziona komisija, još 2008. godine odlučili za varijantu "istok", kojom je predviđeno da budući auto-put od Požege do Boljara ide preko Ivanjice, podnožjem Golije i sredinom Peštera, pored Duge Poljane, takozvani užički lobi i dalje čini sve da auto-put od Požege preusmeri varijantom "zapad", preko Gorobiljskog polja, dolinom Đetinje, pored Sevojna, Čajetine, sela Mačkat i Ljubiš, a da se potom spusti ka Kokinom Brodu i Novoj Varoši, Sjenici i, dalje, do Boljara.

PREPOROD U opštinama Sjenica i Tutin veruju da će se struka držati svojih jasnih pravila i da država neće baciti pola milijarde evra.
- Auto-put preko Golije i Peštera preporodiće najnerazvijeniji deo Srbije, odakle su seobe najizraženije - ističe Hazbo Mujović, predsednik opštine Sjenica.
- Iskoristićemo ogromne rezerve uglja i velike prirodne i turističke potencijale.

Osim što je jeftinija i kraća, "pešterska varijanta" ima i znatno manje tunela i mostova. Uz činjenicu da će otvoriti prirodne resurse Golije i Peštera i preporoditi najnerazvijeniji deo Srbije, ovo je bio glavni razlog da se Republička reviziona komisije odluči za varijantu "istok". Međutim, i zagovornici "zlatiborske", odnosno "zapadne varijante" imaju jake adute kada od Vlade Srbije traže da promeni odluku. Najčešće naglašavaju da bi auto-put prošao kroz razvijenije privredne centre, Sevojno, Užice, Zlatibor i Novu Varoš, da bi bio življi saobraćaj i da bi se uloženi novac brže isplatio.

- Kada se pre mnogo godina počelo pričati o auto-putu preko Peštera, u Boljarima je bilo tridesetak kuća i više od stotinu duša. Sada se dim vije iz samo pet dimnjaka, a u selu je ostalo još nas osmoro, mahom staraca. Krećemo se kao pre sto godina, pešice ili na konju, bojimo se, poumiraćemo a auto-put dočekati nećemo - žali se starina Radojica Jelić, iz Boljara, sela za koje se, zbog auto-puta, čulo sve do Londona, Pariza, Pekinga i Ankare.

U Boljarima ostalo tridesetak kuća sa stotinak žitelja


UŽASNO TEŠKA I SKUPA

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nedavno o Koridoru 11 razgovarao s premijerom Crne Gore Duškom Markovićem i kratko je rekao da će trasa od Požege do Boljara biti užasno teška i skupa.

Na nedavnom samitu Kine i 16 evropskih zemalja u Rigi, premijer Vučić i ministarka Zorana Mihajlović sastali su se sa čelnicima kineskih kompanija CCCC i CRBS (izvodi radove u Crnoj Gori), koje su zainteresovane za izgradnju auto-puta od Požege do Boljara. Modaliteti se još razmatraju. Mnogi veruju da će novac, odnosno investitor koji ponudi najbolje uslove, odrediti dan početka radova, a možda i trasu kojom će put proći od Požege do Boljara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)

Petar Petrovic

26.02.2017. 12:53

Pur mora da ide preko Uzica, Zlatibora, Prijepolja.. zbog ekonomske isplativosti. Ukoliko hoce da se popravi situacija u Sandzaku treba da bespovratno investira Turska jer za Srbiju to nije ekonomski isplativo. Ali gledajuci ovog velikog vodju vidim da zarad ostanka na vlasti njegovu spremnost da izda interese Srbije...

Vladimir Novi Sad

26.02.2017. 13:39

@Petar Petrovic - Bas taj ostanak na vlasti mo garantuje da seponasa racionalno i jeftinije.Mozete vi pisata sta hocete,koridor 11mora ici preko Pestera da bi se oziveo taj kraj,To je logicno radi napretka Srbije u stocarstvu i poljoprivredi.

Branko

26.02.2017. 15:00

@Petar Petrovic - Prestanite da stalno optuzujete nekog za sve i svasta prvo podite od sebe pa kad sebe uredite vi kritukujte nekog dali je racionalno ili iracionalno.Po tebi bi trebalo kao na zapadu da bogatiji budu jos bogatiji (Zlatibor) a siromasniji jos siromasniji(Pester) a onda da se drvite ,eto nije ravnomerno raspofedeno nije ovo nije ono.I zato moja puna podrska za ravnomerno rasporedivanje razvoja nase lepe Srbije a onima kojima nevalja ,vratite se na selo da ga razvijamo a ne samo da pametujete

IPAK ce ici preko Zlatibora

26.02.2017. 15:59

@Petar Petrovic - Одлучио сам да аутопут ипак иде преко Златибора. И немој да се расправљамо. Ти копај тунел кроз Фрушку Гору и крени са радовима према Руми.

Хисар 008

26.02.2017. 13:14

Mislim da treba odluku da donese struka.Laiku je jasno da svugde u svetu vozači biraju kraću putanju.Zar budućnost Ivanjice,Golije,Peštera i celog tog poteza desetinama godina nije unižavana.Zar Zlatiborski vikendaši i hotelijeri (čitaj lobisti) nisu u stanju sa ev.tih 500 mil.eura da reše prilaze -izlaze sa trase Pešterske koridora 11? Ispada da je samo autoput šansa Zlatiborska.Taj kraj netaknut ostaviti prirodi i lepotama Zlatiborsko-Zlatarskog kraja,sa što manje puteva,jer ih ima dovoljno.

kratko gledanje

26.02.2017. 14:37

@Хисар 008 - НИСУ овде важни викендаши већ ЦЕО КРАЈ и НАРОД. Тако мисле у равноме срему.

antibot

27.02.2017. 11:54

@Хисар 008 - Struka je jasna, put se gradi tamo gde ima vise ljudi i gde je veci saobracaj,a ne tamo gde nema saobracaja. To znaci preko Uzica. Zasto autoput ne ide pravo,kracom linijom preko Srbije,nego kruzi okolo samo da bi prosao kroz Beograd? Od Beograda do Pozege ce da ide duzom trasom samo da bi prosao kroz sva naseljena mesta, a od Pozege to vise ne vazi,nego ce da mimoidje gradove i da ide kroz pustaru jer je "krace".Kako je krace ici Priboja na Pozegu da bi otisao do Jadrana.

Flavijus

26.02.2017. 13:30

Dalje od Pozege ne treba ici. Bolje taj novac ulozite u populacionu politiku, kome ce taj autoput da ostane kad ce nas bela kuga iskoreniti?? Fond trece dete, da se rodi neki pametniji i hrabriji Srbi. Ali ovo je Srbija, ovde prestaje logika. Pravimo autoput Crnoj Gori, od kog Srbija nece imati mnogo koristi jer glavni gradovi zapadne Srbije su svakako van autoputa. Sjajno.

Dragan

26.02.2017. 15:44

@Flavijus - @Flavijus, problem je u tome sto drzava nema pare da ulozi ni u populacionu politiku ni u autoput. Preostaju joj dve opcije: krediti i koncesija. Nema te svetske banke ciji kreditni odbor bi odobrio davanje Srbiji kredita za polulacionu politiku. Sto se tice koncesija za populacionu politiku mislim da je sa moralne tacke neizvodljiva jer kada drzava sklopi ugovor sa koncesionarom onda 20, 30 ili vise godina sve ono sto se napravi (rodi) parama koje ulozi pripada njemu.

kiz51

26.02.2017. 13:52

Naravno da bi struka trebao da se pita,razlika u km. i ceni je vazna stavka ali da li bi trebalo da bude i presudna?Na kojoj trasi bi bio veci broj korisnika koji bi placali putarinu?Kako odrzavati taj put u zimskim uslovima kada je tamo svake godine dvadesetak dana sve zavejano,kada danima ne mogu da se osposobe naobicniji putevi? Plasim se da bi zbog mnogo stvari ta kraca varijanta u krajnjem zbiru ispadala mnogo skuplja i neisplativija

Slobodan

26.02.2017. 15:02

Suludo je da Srbija gradi autoput Crnoj Gori od Boljara do Pozege. Ovoj zemlji i narodu autoput nije isplativ a samim tim mu i ne treba. Ako je potreban Crnoj Gori, neka ga sama finansira i gradi. Dosta smo mi placali njihove idiotske ideje. Od nas je dosta sto su nam krv pili od zemljotresa 1979 kada im je upala sekira u med pa u narednih 15 godina.

Ercov

26.02.2017. 15:06

Tu ne treba mnogo razmišljati.Zna se gde žive prijatelji ,a gde neprijatelji naše države.I još mnogo razloga za trasu preko Užica,pre svega isplativost samog auto puta.

Stefan Kv

26.02.2017. 15:15

od cacka mora da postoji krak koji ide cacak-pozega-uzice-zlatibor-granica sa rep. srpskom, to je ujedno i najkraci put do sarajeva. Taj krak je bitan i za turizam i za tranzit i brzo bi se isplatio. A od boljara (cg)- pazara preko raske do kraljava ili mrcajevaca krak koji ce se spojiti sa moravskim koridorom (pojate -preljina). Ovako bi svi veci gradovi bili povezani i zavrsili bi 2 kljucna pravca, plus zlatibor i kopaonik bi bili blizu

Milos

26.02.2017. 16:02

A zasto birati, napravimo put i preko Pestera i preko Zlatibora, jedan nek ide za CG drugi za Bosnu. Ionako ce to sve narod platiti i to duplo, nece dati iz svog dzepa ni investitori, ni politicari.

Vlajko

26.02.2017. 16:02

Zlatibor je toliko urbanizovan da mu zaista samo fali auto put. Ja ne znam ko tamo više ide na odmor, bolje da dođe kod mene u Zemun, ima manje betona, asfalta a više zelenih površina i staza za šetnju.

pera

26.02.2017. 17:12

prica o kracoj i "jeftinijoj" trasi je prica za idiote, a mi to svakako nismo. putevi se grade da spajaju ljude i gradove na prvom mestu, a tek potom kroz nenaeseljene krajeve. nama trebju bolji putevi ot Uzica preko Zlatibora koji bi povezali Uzice,Cajetinu, Zlatibor, Novu Varos, Priboj, Prijepolje, Pljevlja i Bijelo Polje. Narodu koji tu zivi treba put, a preko Pestera, gotovo i da nema ljudi. Naseljenost je slaba a privreda nikakva. Svakako da i tim ljudima treba pomoci lokalnim putevima,,,

Vile

26.02.2017. 18:25

Stvar je vrlo prosta, dve muve mozemo da ubijemo jednim udarcem. Ako ce vec preko Pestera da se ustedi 500 miliona eura i 50 km kraci put onda tuda a ovih 500 miliona eura sto se ustedelo uloziti u "brzi" put sa cetiri trake preko Zlatibora koji ce da poveze industrijske i turisticke centre i to je to. Prosto.

Vidjeni ste za Ivanjicu

26.02.2017. 18:39

U Nušićevo vreme je Ivanjica bila grad na granici Srbije. Samo vi razvijajte Zlatibor i ne razmišljajte o tome..

geopolitika

27.02.2017. 11:32

@Vidjeni ste za Ivanjicu - I Zlatibor je bio na granici Srbije. Samo vi pravite od Novog Pazara metropolu,autonomiju,republiku, a od Uzica,Zlatibora,Priboja slepo crevo, i ne razmisljajte o tome.

Jovan

26.02.2017. 19:31

Do Užica i ni metra dalje koncesiju raspisati pa ako hoce montenigersi neka prave i naplacuju putarinu.

Jovan

26.02.2017. 19:35

Do Užica i ni metra dalje koncesiju raspisati pa ako hoce montenigersi neka prave i naplacuju putarinu.

viktor

26.02.2017. 21:38

put treba da ide pozega uzice zlatibor nova varos pa sjenica i novi pazar, pa sastaviti negde sa koridorom 10. prema crnoj gori nikako. nek oni prave put put prema kosovu i albaniji, moze i prema hrvatskoj...to su im prijateljske zemlje od kojih imaju najvise koristi

Marko

26.02.2017. 22:13

@viktor - taj put se ne gradi zbog crne gore nego i zbog povezivanja sa najblizom lukom na moru, tu bi imali veliki tranzit od turista koji idu na more, pa time bi taj ap bio itekako isplativ na duze staze. To sto je trenutno na vlasti jedna ekstremno antisrpska vlast ne znaci da ce tako biti za 5 godina, jer realno su Srbi tamo veliki faktor i siguran sam da ce se odnosi popraviti cim se smeni ova diktatura.

uzicka republika

27.02.2017. 11:28

Autoput mora ici preko Sevojna,Uzica,Cajetine,Zlatibora,Nove Varosi,Priboja,gde zivi mnogo vise ljudi,gde je mnogo veca industrija, mnogo veci turizam,mnogo veci saobracaj,nego na pesterskoj pustinji,srpskom Sibiru,gde nema ni ljudi ni saobracaja. Nema nikakve dileme da ce put ici preko Zlatibora, i da necete nametnuti najgoru trasu ni placenim botovima,ni placenim tekstovima protiv razvoja Srbije.

strucnjak

27.02.2017. 12:25

Cuveni strucnjaci.Cim su strucnjaci,mora da su iz G17. Da li te strucnjake za autoputeve slucajno predvodi Zorana Mihajlovic iz G17? Ma ne,nikako,nije ona ministar.