PONUDU kako i po kojoj ceni vide privatizaciju Poljoprivredne korporacije "Beograd" dostavilo je sedam kompanija i jedan građanin iz Kovina. Pismo zainteresovanosti poslale su dve kompanije iz Srbije, kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, NR Kine, Singapura i dve iz Velike Britanije. Ministarstvo će najoptimalniji način prodaje PKB-a uskoro predložiti Vladi, a javni poziv bi mogao da se očekuje možda već do kraja marta.

Da su svoje viđenje prodaje dostavili Ministarstvu priznali su Petar Matijević i Miodrag Kostić i to odvojeno. Ministarstvo imena zainteresovanih, kao i njihove ponude, još ne sme da otkriva. To što su sada poslali pismo, zainteresovane kandidate ne obavezuje da učestvuju u javnom pozivu, ali isto tako ni ostale kompanije ne eliminiše iz konačne trke.

- Naglašavamo da pisma o zainteresovanosti nisu obavezujuća, niti nedostavljanje pisama o zainteresovanosti na bilo koji način eliminiše mogućnost učestvovanja u daljem postupku - kažu u Ministarstvu privrede. - Ministarstvo privrede će u narednom periodu, ceneći procenu vrednosti kapitala, imovine i obaveza PKB-a datu na dan 31. decembar 2016. godine, a koju treba da dostavi PKB-u, strateški značaj firme, kao i iskazano interesovanje investitora, predložiti Vladi najoptimalniji način za privatizaciju. To može biti prodaja kapitala, imovine, strateško partnerstvo ili kombinacija navedenih modela.

Poljoprivredna korporacija "Beograd", odnosno 51 odsto ove firme, poslednji put je nuđena po početnoj ceni od 154 miliona evra, ali nije bilo zainteresovanih. U septembru prošle godine Skupštna grada prenela je 99 odsto akcija na državu.


STUDENT PIŠE REDOM

GRAĐANIN zainteresovan za privatizaciju Poljoprivredne korporacije "Beograd" mogao bi lako biti Miloš Paunović. On je javnosti već poznat kao večiti kandidat u velikim prodajama državnih firmi. Između ostalog, pisao je da je zainteresovan i za RTB "Bor".