POTROŠAČI koji se greju kod toplana, a tokom decembra i januara su dobili ogromne račune za varijabilni deo, moći će u nekim gradovima dug da izmire - na rate. Toplane su pristale da naprave reprograme ili da podele dug na nekoliko meseci jer bi u suprotnom ostale bez naplaćenog grejanja, koji ukupno ide i do 20 milijardi dinara.

Kupci u Nišu, gde su se izdaci za daljinsko grejanje svake godine povećavali poslednjih nekoliko sezona, dobili su mogućnost da dug za grejanje isplate u 60 rata.

- Dobili smo predlog Gradskog veća da ponudimo odloženo plaćanje građanima jer su se, usled izuzetno hladne zime, dosta povećali i prosečni računi - kaže Zoran Stojanović, direktor Niške toplane. - Potrošači mogu da se prijave do 31. marta, dok socijalno ugroženi građani mogu da dobiju reprogram tokom cele godine. Postoje i dodatni uslovi za iznos računa. Takođe, građanima koji potpišu reprogram se otpisuje kamata, ali tek kada isplate celokupan dug. Ako u toku reprograma prestanu da plaćaju, kamata im i dalje ostaje.

Zrenjaninska toplana svojim potrošačima je izašla u susret tako što je najveći račun, onaj za januar, podelila na dve rate. Tako, Zrenjaninci mogu deo da plate sada, a ostatak u maju. Sličan princip je i u Šapcu, gde toplana odmah traži dve trećine duga, dok jedna mora da se plati u naredna tri meseca. U Zaječaru, toplana nudi reprogram na 12 meseci.

I FIRME NA ODREĐENO KRAGUJEVAČKA toplana omogućila je firmama da svoj dug plate na rate. Ne postoji ustaljena računica za sve privrednike, već broj rata zavisi od iznosa duga. Kada su građani u pitanju, u Kragujevcu se grejanje naplaćuje preko javno-komunalnog preduzeća. Iako se poslednjih meseci govorilo o mogućnosti reprograma duga, ova olakšica tek je u planu.

- Čim potpišu ugovor sa nama, kamata se briše - kažu iz Zaječarske elektrane.

- Ovaj sistem se pokazao najbolji i za nas, ali i za potrošače jer su troškovi izvršitelja previsoki i za toplane i kupce.

Najbolje bi bilo, smatraju u Udruženju toplana Srbije, kada bi sve elektrane podelile troškove za grejanje tokom cele sezone, kako bi se rasteretili potrošači.

- Dobro je što su toplane pružile mogućnost potrošačima da najveći račun ipak rastegnu na nekoliko meseci - misli Milovan Lečić, predsednik Udruženja toplana.

- Ipak, problem je u tome što veliki broj elektrana nema fiksnu cenu usluge, već deo naplaćuje i varijabilno, odnosno koliko se potroši. Mislim da bi za njih najbolja varijanta bila kada bi građani na početku sezone zakupljivali deo kilovata, dok plaćaju fiksne troškove, koje bi posle koristili u jeku sezone. Treba videti samo kako ovaj sistem primeniti, a da prava potrošača na skidanje sa grejanja ne budu oštećena.