Mihajlović: Radovi na pruzi ka Budimpešti počinju u maju

Beta

21. 02. 2017. u 10:44

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da očekuje da će radovi na modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta u Srbiji početi u maju

Михајловић: Радови на прузи ка Будимпешти почињу у мају

Foto Tanjug, AP

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da očekuje da će radovi na modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta u Srbiji početi u maju.

Na pitanje novinara da li se očekuje usporavanje tog projekta, jer Evropska unija ispituje plan izgradnje te pruge, Mihajlović je rekla da očekuje da taj problem bude rešen i da je Srbija do sada ispunila sve obaveze, "pa čak i više od toga".

Ona je dodala da Mađarska planira da reši taj problem tako što će osnovati zajedničko preduzeće i to će predstaviti Evropskoj uniji.

"To je pitanje članica Evropske unije, a to je Mađarska, i njihovih odnosa sa EU. U smislu da li oni poštuju evropske zakone o javnim nabavkama", rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je Srbija u stalnoj komunikaciji sa Evropskom unijom i Evropskom komisijom, još od početka razgovora o tome projektu, i da im daje informacije o tome šta se radi.

"Srbija nije ništa prekršila, sve smo uradili kako treba. Nismo imali nijednu zamerku", rekla je Mihajlović.

Evropska unija ispituje plan izgradnje brze pruge između Beograda i Budimpešte, u okviru kineskog železničkog projekta "Jedan pojas, jedan put", zbog mogućeg nepoštovanja evropskih propisa, objavio je juče Fajnenšel tajms.

Evropski zvaničnici izjavili su za taj list da se ispituje finansijska održivost 2,89 milijardi dolara vredne pruge i da li se time krše zakoni EU prema kojima za velike saobraćajne projekte moraju da budu raspisani javni tenderi.

MIHAJLOVIĆ: PLAN DA SE UDEO GRAĐEVINARSTVA U BDP POVEĆA NA NAJMANJE SEDAM ODSTO


Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je plan da se udeo građevinarstva u brutodruštvenom proizvodu (BDP) Srbije sa 5,1 poveća na najmanje sedam odsto.

Ona je na konferenciji o razvoju nekretnina i infrastrukture u Beogradu rekla da kada je postala ministarka građevinarstva taj udeo bio 4,4 odsto.

"Ove cifre pokazuju koliko smo radili na tome da napravimo bolji ambijent za investitore i da imamo razvijeno tržište nekretnina", rekla je Mihajlović.

Ona je najavila da će u narednom periodu u oblasti infrastrukture osim izgradnje koridora raditi na regionalnom povezivanju, odnosno ukidanju prepreka na granicama gde roba čeka po nekoliko sati.

Mihajlović je dodala i da će se raditi na reformi katastra i da je plan da Srbija do 2020. godine bude u prvih 20 na Duing biznis listi Svetske banke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije