IZ državne službe ove godine bi trebalo da ode 5.000 zaposlenih. Većina, kako najavljuje Ana Brnabić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, otići će u penziju. Pojedine opštine, posle godina zabrane zapošljavanja, primiće nove radnike.

U poslednje četiri godine, istakla je juče ministarka Brnabić, iz javnog sektora je otišlo 38.000 ljudi. Tokom poslednje dve godine službu je napustilo oko 24.000 ljudi.

- Dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom je da u ovoj godini ode 5.000 zaposlenih. Reč je uglavnom o prirodnom odlivu - rekla je Ana Brnabić. - Dalje smanjenje javnog sektora bi moglo ozbiljno da utiče na kvalitet usluge. Već sada na 100 stanovnika u Srbiji radi šest do 6,5 službenika i daleko smo od evropskog proseka. U zemljama Evropske unije na 100 građana angažovano je osam do 8,5 službenika. Pred nama je sada sledeći korak - reorganizacija državne uprave.

Vlada se priprema za taj korak. U saradnji sa Svetskom bankom se radi mrežni plan zaposlenih u zdravstvu, prosveti i socijali.

- U nekim lokalnim samoupravama došli smo do situacije da radi manje od dozvoljenog broja zaposlenih - rekla je Ana Brnabić. - U pojedinima, s druge strane, i dalje ima velikih viškova. Mi ćemo u Odluci o maksimalnom broju zaposlenih u 2017. godini podeliti lokalne samouprave u ukupno sedam grupa. One koje imaju manjak radnika, uposliće nove. One koje imaju višak, moraće da otpuštaju, jer novo zapošljavanje mora da bude fiskalno neutralno.

USKORO LIMITI

MAKSIMALAN broj zaposlenih u državnoj upravi za ovu godinu trebalo bi da se zna do kraja marta. Tako je nedavno najavljeno, odmah posle konstitutivne sednice Saveta za reformu javne uprave.