Škart prodaju kao ekstrakvalitet

Z. RADOVIĆ

04. 02. 2017. u 10:05

Građevinski materijal na domaćem tržištu poslednjih godina sve lošiji zbog nedovoljne kontrole uvoza. Naši proizvođači tvrde da su u neravnopravnom položaju, jer im se traži atest, a uvoznicima ne

Шкарт продају као екстраквалитет

GOTOVO svaka druga pločica, blok ili cigla koji se ugrade u kuće, poslovne objekte i zgrade u Srbiji dolazi sa crnog tržišta. To je nezvanična procena proizvođača, ali preciznih podataka o količini takvih proizvoda nema. Iako potrošači u našoj zemlji često smatraju da roba koja dolazi iz inostranstva podrazumeva i kvalitet, dešava se da pod velom vrhunske italijanske i španske keramike u Srbiju ulazi i škart.

Zato stručnjaci preporučuju kupcima da od trgovaca obavezno zahtevaju dokaz da proizvodi, bilo domaći ili strani, imaju ateste naših akreditovanih laboratorija i institucija.

Jovan Krstović, sekretar Udruženja za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i stambenu industriju Privredne komore Srbije, napominje da u ovoj oblasti postoji znatno crno tržište.

- U promet se stavljaju proizvodi sumljivog kvaliteta, a kontrola uvoza je veoma slaba - ističe Krstović. - Carina nema obavezu fizičke provere proizvoda, već samo kontrolišu priložena carinska dokumenta. Ispitivanje proizvoda obavljaju ovlašćene laboratorije, ali se u promet stavljaju proizvodi nižeg kvaliteta nego onih uzoraka koji su laboratorijski ispitivani. Zato je neophodan pojačan rad inspekcijskih službi.

Ivana Veselinović, generalna direktorka "Keramike Kanjiža", napominje da svaka pločica iz ove fabrike, pre nego što dođe u maloprodaju, mora da ima atest, što zahteva vreme i dodatno košta, dok to pravilo ne važi za proizvode iz uvoza.

AKCIZE DIŽU CENE PROIZVOĐAČI smatraju da bi država mogla da pomogne u podizanju konkurentnosti domaćoj privredi, bar tako što će je zaštititi od nelojalne konkurencije. - Najveći problemi su visoke cene energenata kao i akcize na njih. One značajno utiču na proizvodne cene i čine naše proizvode manje konkurentnim - navodi Krstović. - Takav poslovni ambijent ne pogoduje ni privlačenju investitora u oblasti proizvodnje građevinskih materijala. Proizvođači iz okruženja nemaju ovakve probleme, pa su njihovi proizvodi povoljniji.

- Pitamo se zašto se dozvoljava uvoz bez te potvrde kvaliteta - priča Veselinovićeva. - Udruženja potrošača bi trebalo da reaguju zbog slabog kvaliteta uvoza, dok je privrednicima glavni problem to što se narušava cenovna logika. Uvoznik nema obavezu da na granici pokaže atest. Tako se dešava da na evropskim fabričkim otpadima kupe pločice koje uopšte ne bi smele da se nađu ni na čijem tržištu, da ih izreklamiraju kao italijanske ili španske, i po niskoj ceni ih prodaju pre nego što proveru atesta obavi bar jedan od postojećih šest inspektora, koliko ih za tu oblast ima na nivou zemlje. Dovoljno je da se i jedan procenat neatestiranih i nekvalitetnih proizvoda uveze, pa da poremeti tržište.

Veselinovićeva smatra da to kupce navikava da postoji jeftina pločica, koja se smatra vrhunskom, jer je navodno iz Italije, a njen kvalitet je zapravo daleko ispod proseka.Neretko se ispostavi da ne zadovoljava ni osnovne standarde i da je cena niska zato što nigde na drugom mestu ne bi mogle da se prodaju.


MERMER SUMNJIVOG POREKLA

U Pokretu potrošača Beograda kažu da nisu imali mnogo pritužbi na kvalitet građevinskog materijala, ali da se dešavalo da se kupci bune, jer su prodavci pokušali da im podvale, tako što bi tvrdili da su proizvodi vrhunskog kvaliteta.

- Kupac nam se žalio da je kupio italijanski mermer, a da su mu isporučili drugi, koji nije ni prošao pored Italije - priča Petar Bogosavljević. - Uspeo je da okonča taj spor u svoju korist. Kada znamo da se dešava da u Srbiju stignu hrana i lekovi, kojima ističe rok trajanja, moguće je i da na naše tržište stiže građevinski materijal sa otpada. Ali to je već u sferi ozbiljnog kriminala.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Realista

04.02.2017. 10:13

Vi pričate o pločicama, a ostalo? Konfekcija, igračke, alat, mašine. Odeća farbana otrovima, igračke spada boja i smrde na naftu, alat puca kad malo jače nategnete, mašine nove pa proizvode više štete nego gotovog proizvoda.

Dove

04.02.2017. 11:22

@Realista - A tek hrana koja se uvozi, epidemija kancera je stigla sa kontaminiranim proizvodima.

PRINCIPijalan

04.02.2017. 10:55

Sve je skart, a cene abnormalne za nase plate. U normalnim svetskim zemljama kvalitet je mnogo bolji, cene skoro kao i kod nas, a plate mnogooo vece.Kupovao sam plocice za kupatilo. Isti proizvodjac (navodno), jedne tamne a jedne svetle. Nisam Obracao paznju, dosao majstor da lepi, kad svetlije 1cm krace od tamnih. Vratio im i uzeo neke druge koje se uklapaju.

VASKE

04.02.2017. 11:31

Mnogo toga ulazi u Srbiju kao skart, a službe koje to treba da kontrolišu, "Nisu obaveštene da treba da rade svoj posao", ali svakog meseca dolaze za platu "Teško zarađenu" .

мрсимуд

04.02.2017. 12:12

Грађани не требају да траже "атест" од произовођача онога из иностранства. Тај "атест" требају да траже граничне службе и да узимају узорак и да они шаљу државној акредеитованој институцији. Посао државе не требају да раде грађани и они (грађани-купци) нису запослени код државе. Грађани плаћају порез овој земљи; полицији да би били безбедни, здравствено да се здравствено заштите, царином са цариснким увозом. Држава не треба да гледа шта грађни могу урадити за њу, већ, шта може држава за њих.

Poznavalac stvari

04.02.2017. 12:38

@мрсимуд - Tako je Mrsimude!!!A da vidis samo kad neko ko nije ni u kakvim pricama sa onima koji imaju vlast da nesto odlucuju, kad takav nesto uvozi, kako se odjedanput pojavi drzava i sistem u svoj svojoj sili i moci, pa se obrusi na njega, da vise ni ne pomislja da uvozi nesto i kvari posao ovima odabranima....Da vidis kako se odmah svi zakoni primenjuju do poslednje zackoljice...A ovamo prolaze sleperi sa duvanom, mnogo cime jos, pa cak i sa drogom... E carino, carino...

мрсимуд

04.02.2017. 14:59

@мрсимуд - Poznavalac stvari@ Баш, и да додам. Држава може да не прави атест и да не контролише, али молим државу да када будем куповао ту лошу циглу на стоваришту да и нагласи да је она не атестована и да ме ослободе пореза на промет ПДВ%. Али ако ми опорезујете ту палету цигле коју сам купио каква год да је, онда треба да засучете рукаве не до лаката, него до раменица и да урадите тај атест. Дакле ја плаћам производ продавцу и порез држави и још држава тражи да "одрадим" посао за њу. Мало ли је!?.