ZBOG duga za doprinose i obavezno socijalno osiguranje, koji je dostigao 90,8 miliona dinara, počelo je oduzimanje oranica poljoprivrednicima. U ovu sumu nisu uračunate kamate, a poreznici su samo u 2016. doneli 31 rešenje o prinudnoj naplati poreza, a počele su i zaplene.

Prema podacima Poreske uprave, u 2016. je 34.556 poljoprivrednika redovno plaćalo doprinose za obavezno socijalno osiguranje, i tu ne postoje dugovi. Ipak, kako kažu, shodno Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Poreska uprava će svakom obvezniku, pa i poljoprivredniku, koji u celosti ili delimično nije platio zakonsku obavezu, poslati opomenu.

- Poreska uprava počinje postupak prinudne naplate poreza donošenjem rešenja, a predmet namirivanja dugova mogu biti pokretne stvari, nepokretnosti, novčana potraživanja, zarada, penzija i gotov novac - kažu u Poreskoj upravi. - Prema poljoprivrednicima nemamo drugačiji tretman u odnosu na druge kategorije poreskih obveznika. U 2016. godini doneli smo 31 rešenje o prinudnoj naplati poreza iz nepokretnosti kod poljoprivrednika. U tom postupku, doneto je po jedno rešenje o prodaji zemljišta i o prenosu zemljišta u svojinu Republike Srbije.

Poljoprivrednici su, međutim, ogorčeni, i nerado pričaju o ovom problemu, pa se sami nekako bore s tim. Da je vrag odneo šalu, govori i slučaj poljoprivrednika iz Vojvodine, kojem je država oduzela šest jutara zemlje, zbog neplaćenih doprinosa.

- Problem je kulminirao kada je krenula intenzivna naplata, što za odvodnjavanje, iako država ništa nije uradila kako bi poboljšala poslovanje poljoprivrednika, i doprinosi PIO fondu - priča jedan od poljoprivrednika iz Srbije. - Mnogi od onih koji su se žalili, na kraju su imali problema zbog toga. Priča se i da kad vide da plaćaš nešto, samo ti stižu novi računi, a oni koji ništa ne plaćaju, ćute i rade. Neki do njih ni ne računaju na penziju, imaju svoju zemlju, i to ih ne interesuje, a moraju da plaćaju.

U Ministarstvu poljoprivrede rekli su nam da zajedno sa nadležnima iz Ministarstva za rad rade na rešenju ovog problema, koje će predložiti kolegama iz portfelja finansija. Time bi se sistemski rešio problem poljoprivrednih proizvođača.

- Ministar poljoprivrede će sledeće nedelje održati sastanak sa predstavnicima Poreske uprave, kako bi definisali stanje i doneli odluku za naredne korake - objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede. - Najveći problem je ista osnovica za plaćanje doprinosa za poljoprivrednike koji imaju jedan hektar i za one koji imaju 10 ili 100 hektara zemlje. To je nasleđeni problem na čijem rešavanju se radi.


PIO FOND: OSIGURANjE DO 15. U MESECU

U PIO fondu objašnjavaju da su Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje propisane osnovice, obaveze i rokovi i ne postoji mogućnost neredovnog plaćanja. Do 15. u mesecu je obavezno izmiriti obaveze, a ako uplata kasni zaračunava se kamata.

- Ako neko sam plaća doprinose, pa se dogodi da nisu dospeli svi iznosi, a on je ispunio uslov za penziju, onda prava iz PIO koristi srazmerno periodima osiguranja za koje su uplaćeni doprinosi - kaže Jelica Timotijević iz PIO fonda. - U tom slučaju obustavlja se isplata trećine mesečnog iznosa penzije sve dok se ne namire doprinosi. Svojstvo osiguranika poljoprivrednika može mirovati do pet godina u toku osiguranja i to iz objektivnih razloga, kao što su elementarne nepogode, bolest, s tim što ne može biti pet uzastopnih godina. Tada Fond donosi rešenje na osnovu koga Poreska uprava ne zadužuje poljoprivrednika za ovaj period.


(J. Ž. S.)