Gasu prete sankcije

M. N. S.

subota, 14. 01. 2017. u 19:02

Гасу прете санкције
Energetska zajednica ispituje legalnost gasnog ugovora Srbije i Rusije. Narušavanje konkurencije, jer je energent samo za naše tržište

IZ Energetske zajednice opet stižu pretnje Srbiji. Ovog puta pokrenut je preliminarni postupak protiv naše zemlje, zbog sporazuma o snabdevanju prirodnim gasom koji su potpisale vlade Srbije i Rusije. Tim ugovorom se, navodno narušava konkurencija jer je predviđeno da je gas namenjen isključivo srpskom tržištu.

Na sajtu Energetske zajednice navodi se da je Sekretarijat ove organizacije 12. januara Srbiji uputio otvoreno pismo i tako pokrenuo proceduru. Naša zemlja ima dva meseca da reaguje na navode o neusklađenosti sa propisima Energetske zajednice i time omogući da se u potpunosti stekne uvid o ovom slučaju.

U Ministarstvu rudarstva i energetike ističu da je otvorenim pismom, Sekretarijat Energetske zajednice inicirao preliminarnu proceduru. Cilj ovog postupka je da Srbija u roku od dva meseca, reaguje na konstataciju Sekretarijata da jedan član u međuvladinom Sporazumu o snabdevanju prirodnim gasom, koji je potpisan sa Ruskom Federacijom 2012. godine, nije usaglašen sa Ugovorom o osnivanju Energetske zajednice.

- U saradnji sa svim relevantnim institucijama Srbije, Ministarstvo energetike u navedenom roku, detaljno će razmotriti navode i blagovremeno dostaviti odgovor Sekretarijatu Energetske zajednice - kažu u resornom ministarstvu.

Srbija i druge zemlje regiona se u okviru Energetske zajednice postepeno prilagođavaju energetskim propisima EU i povezuju tržišta.

GODIŠNjE PET MILIJARDI KUBIKA

SPORAZUM između Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije se odnosi na snabdevanje do maksimalno pet milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje iz Rusije u Srbiju od 2012. do 2021. Posao se realizuje kroz zaključivanje ugovora između "Gazprom" izvoz i "Jugorosgasa". Energetska zajednica posebno ističe član 4, u kom se navodi da je gas koji se isporučuje u Srbiju na osnovu ovog sporazuma namenjen za korišćenje na tržištu Srbije.


Komentari (5)

jesmo li ili nismo

14.01.2017. 20:01

da li iko može već jednom da glasno kaže: mi još nismo u EU i nećemo se držati zakona EU dok ne budemo u njoj.???

u magnovenju

15.01.2017. 08:36

@jesmo li ili nismo - Na žalost imam utisak da ćemo odustati od ovog ugovora...

idibegaj

16.01.2017. 16:51

@jesmo li ili nismo - pa ne moze jer je neko potpisivao medjudrzavne ugovore sa kojima javnost nije upoznata.

boban

17.01.2017. 10:05

Narode, dali znate da mi gas ne uvozimo direktno, nego preko posrednika, najverovatnije nekog od porodice Miloševića, pa nam je gas najskuplji u Evropi. Naši političari kažu da moramo tako da uvozimo gas.