Inspektori donose - stalan posao

J. Ž. S.

04. 01. 2017. u 18:09

Gotovo 15.000 neprijavljenih radnika posle kontrole zasnovalo radni odnos. Povećanje od 40 odsto u odnosu na 2015. godinu. Veći prihodi Fonda PiO

Инспектори доносе - сталан посао

Suzbijanje rada na crno prioritet je inspektora za rad

SA gotovo 15.000 radnika koji su zatečeni kako rade na crno poslodavci su posle nadzora inspekcije rada zasnovali radni odnos. To je za 40 odsto više nego 2015. godine. Do ugovora o radu je, prema podacima Inspektorata za rad, došlo čak 14.993 radnika, dok je pretprošle godine to učinilo 10.675 osoba koje nisu bile prijavljene.

Povećanjem broja zaposlenih sa kojima su poslodavci zasnovali radni odnos i naplatom doprinosa, prihodi Republičkog fonda PIO u 2016. godini su viši za 15 milijardi dinara u odnosu na 2015. Republički fond PIO je na ime dotacija iz budžeta povukao 13,26 milijardi dinara manje u odnosu na 2015.

- Prioritet Inspektorata za rad je suzbijanje rada na crno, koji se realizuju nadzorima po službenoj dužnosti, po zahtevima stranaka, pojačanim vanrednim inspekcijskim nadzorima i preventivnim delovanjem - kaže Bojan Jocić, direktor Inspektorata. - Da bi efekti bili što veći imamo i vanredne inspekcijske nadzore u određenoj delatnosti i na određenoj teritoriji, kako u toku redovnog radnog vremena, tako i noću i u dane vikenda, često po principu rotacije inspektora.

Uočeno je da pojedini poslodavci, kod kojih su inspektori rada zaticali neprijavljene radnike, posle izvesnog vremena od nadzora, ponovo angažuju radnike bez papira, a poneki čak i odjavljuju zaposlene sa evidencije Fonda PIO. Zbog toga je inspekcija rada dva puta tokom 2016. godine, u julu i septembru, izvršila vanredne nadzore kod poslodavaca kod kojih je prilikom nadzora tokom 2016. zatečeno tri i više radnika na radu na crno.


I FIRME BEZ PAPIRA

- OD početka primene Zakona o inspekcijskom nadzoru, prema podacima Agencije za privredne registre, povećan je broj registrovanih privrednih subjekata za više od 20.000, a svakako su tome doprineli i nadzori inspekcije rada nad neregistrovanima - kaže Jocić.

Za šest meseci otkriveno je 1.129 firmi bez papira u kojima je radilo 1.027 radnika na crno.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

2 gr mozga

06.01.2017. 07:22

1129 firmi bez papira u kojoj radi 1027 radnika. Ko proverava ove podatke. Ako je firma bez papira šta ona radi bez radnika, a prijavljenog radnika ne može da ima. Ovo navodi na sumnju da su svi podaci, pa i oni o 15000 zaposlenih izmišljeni i paušalni, dati u novine da se stekne utisak da se u državi uvodi red. Obično se i ovi radnici otpuštaju nakon par meseci i opet po starom. Problem je dizbalans između troškova i cena usluga i roba, a troškove podiže država enormnim nametima.