TABAKOVIĆ ZA NOVOSTI: Kurs i cene stabilni i tokom ove godine

Slavica Moravčević

03. 01. 2017. u 08:37

Jorgovanka Tabaković, guverner NBS, govori za "Novosti" o očekivanoj inflaciji, investicijama, deviznom tržištu, problematičnim pozajmicama

ТАБАКОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Курс и цене стабилни и током ове године

Jorgovanka Tabaković

NISKA inflacija, stabilan devizni kurs i dobar priliv stranih direktnih investicija očekuju nas i u ovoj, 2017. godini. Ovakva očekivanja zasnivaju se ne samo na makroekonomskim projekcijama, nego i na onom što smo već ostvarili u prošloj godini.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, za "Novosti", kaže da će ova institucija i ove godine doprinositi stabilnosti domaćeg finansijskog sistema.

* Čime potkrepljujete ovakva očekivanja?

- Inflacija u Srbiji je i u prethodne tri godine bila niska i stabilna, i kretala se na nivou od oko dva odsto godišnje. Prema našim projekcijama, rast cena će se tokom 2017. godine kretati u granicama novog, nižeg cilja, od tri odsto plus 1,5. Kada je reč o kursu, NBS će i u narednom periodu, kao i do sada, nastojati da očuva relativnu stabilnost na domaćem deviznom tržištu uz najmanje moguće troškove. Što se tiče stranih direktnih investicija, naša konzervativna procena je da će njihov priliv u ovoj godini biti na sličnom nivou kao u prethodne dve, što će biti više nego dovoljno da se pokrije tekući deficit platnog bilansa.

* Šta je NBS pripremila za ublažavanje posledica jačanja dolara?

- Dešavanja u SAD, kao jednoj od vodećih svetskih ekonomija, znatno utiču na ostale države sveta, naročito zemlje u razvoju. Različite monetarne politike vodećih centralnih banaka, povećanje referentne kamatne stope "Feda", revidiranje naviše projekcije rasta američke ekonomije i inflacije, uticali su na rast atraktivnosti kapitala u dolarima i na jačanje američke valute. Mi ćemo nastaviti da pažljivo pratimo kretanja u domaćem i međunarodnom okruženju, a mere monetarne politike donosićemo u skladu sa procenom njihovog uticaja na našu ekonomiju. Pozitivna domaća makroekonomska kretanja i trendovi, čiji se nastavak očekuje i u ovoj godini, biće naš odbrambeni sistem koji treba da ublaži pritiske.

* Kako ćemo zadržati strane investitore s obzirom na to da su SAD sada privlačnije područje za ulaganje?

- Na odluku stranih investitora da nastave da ulažu u Srbiju, uz ostvarenu političku stabilnost kao neophodan preduslov, utiče i kontinuirano unapređenje poslovnog i investicionog okruženja. Stvoreno je povoljno okruženje za dalje privlačenje i priliv investicija i podršku ekonomskom rastu i povećanju zaposlenosti.

KAMATE MOGU JOŠ DA PADAJU * Da li očekujete da će banke nastaviti politiku obaranja kamata i u sledećoj godini i da li ima uslova za to?
- NBS je kroz očuvanu cenovnu i finansijsku stabilnost otvorila put za snažan pad kamatnih stopa na dinarske kredite. Smanjenje referentne kamatne stope bilo je praćeno i znatnim padom kamatnih stopa, odnosno znatno nižom cenom zaduživanja. Od januara 2015. do novembra 2016. godine prosečne kamatne stope na gotovinske dinarske kredite smanjene su sa 18,3 odsto na 11,3 odsto. Istovremeno, smanjene su i kamatne stope na stambene dinarske kredite sa 15,3 odsto na 5,5 odsto. Očekujemo da rast poverenja u dugoročnu održivost postignutih rezultata dodatno podstakne zdravu konkurenciju među bankama, sa pozitivnim efektima na njihovu ponudu.

* Kako NBS ocenjuje bankarski sektor u Srbiji?

- Bankarski sektor je stabilan i visoko likvidan, što potvrđuju i rezultati stres-testova, koje NBS redovno sprovodi. Potvrdu o adekvatnoj kapitalizovanosti i likvidnosti bankarskog sektora dale su u svojim poslednjim izveštajima i svetske rejting agencije. O dobrom stanju svedoči i dolazak jedne od pet najvećih banaka u svetu, Kineske banke, koja uskoro počinje s radom u Srbiji. Očekuje se da će se ova banka baviti ne samo finansiranjem privrede, već i građana, i da će doprineti zdravoj konkurenciji na domaćem bankarskom tržištu. U uslovima kada je neophodan rast kreditne aktivnosti, konkurencija među bankama može da doprinese tome da se klijentima ponude kvalitetnije usluge po nižoj ceni.

* Da li NBS priprema neke nove propise i da li ostaje pri stavu da fondovi i firme ne mogu da otkupljuju loše kredite stanovništva?

- Podsetiću vas da je NBS nedavno usvojila propise kojima su uvedeni "Bazel 3 standardi" u našoj zemlji. Ciljevi tih propisa su povećanje kvaliteta i uvođenje zaštitnih slojeva kapitala, dalje jačanje tržišne discipline i transparentnosti poslovanja banaka. Tokom 2016. sproveli smo i sve aktivnosti iz Akcionog plana za sprovođenje Strategije za rešavanje problematičnih kredita, koje su, pre svega, usmerene na jačanje kapaciteta banaka za rešavanje ovih kredita. Učešće problematičnih kredita na kraju oktobra 2016. godine iznosilo je 19,2 odsto, što je pad od 2,4 procenta u odnosu na kraj 2015. U skladu sa Akcionim planom, analizirali smo i identifikovali različite nivoe ograničenja i načine ustupanja potraživanja od građana u uporednoj praksi, specifičnosti nacionalne regulative i karakteristike domaćeg tržišta, kao i rizike i potencijalna rešenja.

* To znači da se, kada su u pitanju građani koji ne vraćaju zajmove, ništa neće menjati?

- Vodeći računa o rizicima kojima su građani kao korisnici kredita izloženi, i ne dovodeći u pitanje uspostavljeni nivo njihove zaštite, ostajemo pri stavu da banke mogu ustupiti potraživanja od stanovništva samo entitetima koji se osnivaju i posluju pod nadzorom u skladu sa relevantnim regulatornim okvirom, a trenutno su to samo banke.

* Da li se, ipak, razmatraju mogućnosti da se deo nenaplativih kredita stanovništva ustupi i fondovima, koji su vrlo zainteresovani za ta potraživanja?

- Imajući u vidu da je u okviru NBS formirana radna grupa koja treba da izradi predlog regulatornog okvira za nedepozitne finansijske institucije, po ugledu na regulatorni okvir u EU, razmatramo mogućnosti da ovim finansijskim institucijama, pored banaka, bude dozvoljeno da otkupljuju potraživanja od građana. Prva aktivnost radne grupe je upravo izrada obuhvata regulatornog okvira, što je pretpostavka za dalje aktivnosti i podzakonsko uređenje tih institucija i nadzora NBS nad njihovim radom. Te institucije će svakako biti obveznici primene propisa o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga garantuje da dužnik ne može ničim biti doveden u nepovoljniji položaj od onog u kojem bi bio da potraživanje nije preneto.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Djuro Baranda

03.01.2017. 08:48

Ova zena prica kao da ne zivi u Srbiji pa kao da ne zna da se ovde mnogo losije zivi nego sto ona slatku pricu nama prica.

stari doktor

03.01.2017. 11:16

@Djuro Baranda - Dragi moj Đuro, ne živi ona u realnoj Srbiji, nego u virtuelnom svetu koji su stvorili pomoću Dačića, kada je prebegao od koalicije sa DS u koaliciju sa SNS, jer su mu oni više platili i obećali. A sada sa polovinom od polovine izašlih na izbore pljačkaju ono što je još ostalo, cedeći iz građana kao iz suve drenovine poslednju paru putem raznih "nameta na vilajet".

Dragi

03.01.2017. 11:48

@Djuro Baranda - Nije baš da se lošije živi, da li si 2008 išao na more nisi , a nisi ni 2016 i u čemu je razlika. Koliko puta godišnje je poskupeo benzin 2008, a koliko puta 2016 e tu je razlika,

Dragana

03.01.2017. 11:46

@Rz Brzotrz - Koje cene divljaju, koliko puta je poskupelo gorivo, struja, .. to što cigare poskupljuju i treba, mesečno neka poskupljuju, i alkohol takođe neka mesečno poskupljuje.

Proficap

03.01.2017. 11:07

Hvala ti Cico na stabilnosti, jer barem ti razumes nas radnicku klasu, jer ti jedva prezivljavas sa svojih 600.000 mesecno, tako da je tebi svaka cena stabilna. Hvala.

snupi

03.01.2017. 11:18

Njima sve stabilno a narod se ubija od nemastine tugo pregolema o kojoj drzavi ona govori da nije Svajcaska.

Marko

03.01.2017. 11:32

Guvernerko, smanji sebi platu na prosečnu u Srbiji, pa vidi kako se živim.. A ne da primas 5000 evra ko da si Bill Gates

Brzi

03.01.2017. 19:43

Stranačka pripadnost joj je donela dve titule i to Mr i Dr. Kao radikalka bila je samo dipl.ecc. Svakako, napredno.

deki

04.01.2017. 08:19

ma stabilnost na delu vec unazad 5 godina.Kad ste dosli na blast evro je bio 110 .Sada je evro 125 ..o kojoj vi stabilnosti pricate? mozda o vasem dzepu g.Tabakovic?? sramota!