U SRBIJI je najveći broj banaka na prodaju, ali nema ko da ih kupi. Za deset do 12, kako pokazuju podaci, koje i drže 80 odsto tržišta u našoj zemlji, ima posla, a ostale samo tavore, beleže gubitke, žele da odu i pokušavaju da nađu kupce. Upućeni i kažu da Srbiji i ne treba više od deset banaka, čak bi sedam bilo optimalno, ali to s druge strane, kako priznaju sami bankari, može da stvori monopol na tržištu. Sada je za klijente idealno vreme, jer se banke bore za svakog ko bi koristio kredite i ostale usluge i spremne su na ustupke.

Već u prvom tromesečju sledeće godine spojiće se dve velike banke - AIK i Alfa banka. Grci su se odlučili na ovaj korak, jer, iako su kao prvi stranci došli u Srbiji nisu se snašli na tržištu. Komercijalna banka, kao najveća domaća udavača još merka mladoženju. Spisak potencijalnih kupaca je, kako nezvanično saznajemo dugačak, od fondova do raznih austrijskih, francuskih i nemačkih banaka. Upućeni kažu da bi taj posao trebalo vrlo brzo u sledećoj godini da se završi.

- Uobičajeno je da matice centrala dobijaju ponude za preuzimanje banaka, ali mnogi smatraju da je rizično da dođu na naše područje - kaže jedan bankar iz strane banke. - Mnogo je banaka u Srbiji i eventualni kupci bi na primer, uzeli portfolio jedne banke, kao što je to učinila Sosijete ženeral banka sa KBC bankom. Zaposleni i ekspoziture nikome ne trebaju. To je samo trošak za banku. Vremena su takva da će biti sve manje zaposlenih u bankarskom sektoru i da će se mnoge povući ili spojiti sa drugim bankama kako bi opstale.

U HRVATSKOJ OTP BANKA KUPILA SOSIJETE OTP banka Hrvatska kupila je Splitsku banku koja je članica Sosijete ženeral grupe. Sosijete ženeral Splitska banka peti je najveći igrač na hrvatskom bankarskom tržištu. Kao rezultat ove akvizicije, tržišni udeo OTP grupe porašće na otprilike 10 posto. OTP banka prisutna je u Hrvatskoj od 2005. godine sa stalnim profitabilnim poslovanjem, čak i u doba ekonomske krize koja je počela 2008. godine.

Nezvanično saznajemo da OTP posle preuzimanja Findomestika, planira da kupi još jednu banku. Takođe, čeka se i prvi korak Erste banke koja je još na početku ove godine najavila da bi preuzela neku veću banku u Srbiji. Spekuliše se da bi to bila neka od grčkih ili naših domaćih banaka.

- Koliko će banaka poslovati u Srbiji, odlučiće njihovi vlasnici i njihova procena da li im ovo tržište treba na duži rok - smatra Đorđe Đukić, profesor na Ekonomskom fakultetu. - Neke banke će ostati i pored gubitka, jer očekuju da će doći do privrednog rasta, da će tržište ojačati i da će im to u nekom roku doneti dobit. S druge strane, mi smo propustili priliku da napravimo moćnu domaću banku, koja je osnov svakog bankarskog sektora. Takvu banku imaju svi osim nas i Hrvata. Ona je bitna, jer praktično diktira kako će se ponašati svi drugi bankarski igrači na tržištu.
JEFTINO

- BANKE se prodaju u bescenje - kaže Đorđe Đukić. - Zbog krize njihove cene akcija su ispod knjigovodstvene vrednosti. Zbog toga su mnoge banke spremne da posluju sa minimalnom zaradom i na granici da padnu u gubitke, a da sačekaju neka bolja vremena za prodaju.