UPRKOS ekonomskim reformama koje Vlada i premijer sprovode, borba protiv sive ekonomije mora da bude prioritet i dogodine. Svi zajedno, i privreda i institucije, moramo da se udružimo ne bismo li iskorenili ovaj problem koji izjeda našu ekonomiju i zbog čega država godišnje gubi ogroman novac - kaže predsednik Izvršnog odbora NALED-a Aleksandar Jovičić.

Jovičić objašnjava da je Vlada 2015. usvojila Nacionalni program za borbu protiv sive ekonomije i da je NALED učestvovao u izradi:

- Moramo da uspostavimo saradnju između svih nadležnih službi. Onaj koji prodaje robu na crno je poslednji u nizu. Sve službe, svaka inspekcija mora da radi i sprovodi kontrole u svojoj nadležnosti i mora da postoji razmena informacija.

On je rekao da će kao predsednik IO NALED-a da se posveti jačanju veza između privrede i države, jer "privreda daje preporuke za poboljšanje poslovanja":

- Kao predsednik opštine Palilula inicirao sam da se na teritoriji ove najveće beogradske opštine oformi Poslovni klub, gde participiraju svi privrednici sa Palilule, velike kompanije sa više stotina zaposlenih, ali i mala i srednja preduzeća. Radiću na tome da svaka opština ima ovakvo telo i da to stvarno funkcioniše u praksi, da ne bude "mrtvo slovo na papiru". Od velikog je značaja da lokalna samouprava sarađuje sa privredom, da se konsultujemo u vezi sa problemima i planovima, jer samo u direktnoj komunikaciji možemo da radimo na izmeni propisa koji možda otežavaju poslovanje i guše kompanije.

SKOK NA DUING BIZNIS LISTI

- PONOSAN sam napretkom u Doing Business Report izveštaju Svetske banke o lakoći poslovanja u zemljama sveta - kaže Jovičić. Prema izveštaju za 2016. Srbija je na 59. mestu od 189 zemalja, što predstavlja najbolji rezultat u poslednjih devet godina.