Može li privatizacija državnih apoteka ugroziti dostupnost lekova građanima?

S. B.

22. 12. 2016. u 17:44

Privatnik ne bi držao objekte na nerentabilnim mestima, upozorava Sindikat zaposlenih u zdravstvu

Може ли приватизација државних апотека угрозити доступност лекова грађанима?

Foto N.Živanović

POČETAK je privatno-javno partnerstvo, a nastavak možda i privatizacija. Ukoliko država izađe iz mreže apotekarskih ustanova u pitanje se dovodi dostupnost lekova svim građanima Srbije. Ovo poručuje Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Državne apoteke su u poslednje dve godine, od kada važe novi uslovi ugovaranja sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, nagomilale milionske dugove. Kasne sa isplatom oko 18,5 miliona evra, dok su ukupne obaveze oko 45,6 miliona evra. Radna grupa, u kojoj su predstavnici tri ministarstva, traži rešenje, a ne beži, u krajnjem slučaju, ni od - prodaje.

- Problem sa privatizacijom apoteka je što privatnik, kao dobar menadžer, neće držati objekte na nerentabilnim, mestima sa malim prometom - upozorava Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. - Obaveza državnih apoteka je da omoguće dostupnost leka svima. Šta će biti ako je građaninu najbliža apoteka na 30 kilometara od kuće. Koliko će ga onda koštati taj lek? Privatne apoteke su apsolutno monopolizovane i u toj situaciji ne možemo da poslujemo. Veledrogerije imaju ugovore sa RFZO, otvaraju svoje apoteke i onda sebi prodaju lekove po povoljnijim cenama nego ostalima. I mali privatnici ne mogu da izdrže takav položaj.

Dražavne apoteke su od 2015. godine ostale bez rabata, uz ograničenu maržu. Od tog procenta ne mogu da finansiraju svoj rad, a dotacije od osnivača, gradova i opština, ne dobijaju.

NOVI OSNIVAČ Zakone o zdravstvenom osiguranju i zaštiti čekaju izmene. Među novim rešenjima biće prelazak apotekarskih ustanova iz nadležnosti lokalnih samouprava - na Ministarstvo zdravlja. Država će biti upisana kao njihov osnivač.

- Mi se zalažemo da se vrati rabat ili da Fond, u koji su se sredstva slila, preuzme isplatu plata zaposlenima - kaže Savić. - Zalažemo se za jedinstvenu cenu leka. To rešenje postoji u mnogim zemljama, pa je cena čak odštampana na ambalaži. Ako mogu cigarete da se prodaju po jednakim cenama, mogu i lekovi. Zalažemo se za izradu mreža svih apoteka. Kod nas na 100 metara imate deset apoteka. Tražimo uslove kao privatne apoteke. Ima državnih ustanova koje i sada uspešno posluju, ali neće dugo opstati. Postoje i one koje su zaista loše poslovale i ranije, ali lokalne samouprave su postavljale direktore.


NIJE PROBLEM MENADŽMENT

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije smatra da uvođenje profesionalnog menadžmenta, koje je predložilo Ministarstvo zdravlja, nije rešenje problema jer u mnogim apotekarskim ustanovama problemi nisu nastali lošim rukovođenjem.

- Apoteke su niske marže na lekove uspešno prevazilazile pre donošenja odluke o centralizovanim javnim nabavkama - kažu u ovom sindikatu. - Ovakvim nabavkama je deo sredstava apoteka prebačen državi, a da pritom država nije preuzela finansiranje zaposlenih. Dobro je poznato da su mnoge lokalne samouprave nametnule apotekama koje dobro posluju da ostvarenu dobit prebace osnivaču, što dodatno opterećuje rentabilnost državnih apoteka. Ono što treba uraditi je izrada jedinstvene mreže državnih i privatnih apoteka i određivanje propisane cene leka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Цвико

22.12.2016. 19:10

Најављена приватизација државних апотека је довела до смањења броја лекова које можете купити односно не можете их купити. зашто се то ради, не знам. Једно сам сигуран, лекови ће приватизацијом апотека бити скупљи. Шта се ММФ и запад тиче како ми организујемо наше здравство па условљавају да све буде приватно. Е, не може.

Zoran

22.12.2016. 20:03

@Цвико - Pa normalno da ce biti skuplji. Kada bi drzali cene kao drzavni propali bi privatnici kao sto su drzavne propale.

Mali bata

23.12.2016. 11:20

Ako narod, vlasnik je drzave u kojoj zivi, kako je moguce da politicari odluciju o narodnoj svojini. Narod izborom, napravio preduslov za privatizaciju.