Zaduženima u francima da se vrati oduzeto

M. N. S.

četvrtak, 22. 12. 2016. u 22:02

Задуженима у францима да се врати одузето

Shutterstock

Država se prvi put uključuje u zaštitu korisnika kredita u "švajcarcima" koje su oštetile banke. Tužilaštvo: Zašto se šteta nadoknađuje samo prevremenom otplatom kredita

U ZAŠTITU zaduženih u švajcarcima koje su banke oštetile, prvi put stala je i država. Republičko javno tužilaštvo podnelo je zahtev Vrhovnom kasacionom sudu da preispita zakonitost presude kojom korisnik ovog kredita može biti obeštećen samo prevremenom otplatom kredita, umesto da mu bude vraćen novac koji mu je nezakonito uzet.

Prva presuda u korist zaduženih u "švajcarcima" doneta je u februaru ove godine u Novom Sadu. Osnovni sud u ovom gradu, međutim, odbio je zahtev da se banka obaveže na isplatu svega što je nezakonito stekla određenim ugovorom sa korisnikom kredita. Taj iznos je u stvari razlika između iznosa koji je zaduženi isplatio po osnovu ugovora o kreditu i iznosa rata koje bi se dobile uz primenu usklađivanja promenljive kamatne stope sa kretanjem libora za švajcarski franak. Naravno, sa zakonskom kamatom na svaki pojedinačni iznos kamatne stope za ceo utuženi period.

- Činjenica je da je tužena banka postupila po odluci Narodne banke Srbije o merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistama u vezi sa kreditima indeksiranim u stranoj valuti - piše u zahtevu Republičkog javnog tužilaštva. - Ukupan iznos sredstava koji je više naplaćen uračunat je u prevremenu otplatu kredita, a to je bez značaja za primenu instituta neosnovanog obogaćenja iz člana 210. Odluka NBS uređuje odnos između NBS i poslovnih banaka, ali NBS ne uređuje odnose između tužioca i tužene banke. Na tužiocu kao poveriocu je pravo da od tužene banke zahteva ispunjenje obaveza. Tužilac zahteva povraćaj iznosa za koji se tuženi neosnovano obogatio.

U obrazloženju zahteva Tužilaštvo konstatuje da je tužilac, odnosno oštećeni korisnik kredita u švajcarskim francima, mogao da prihvati novi plan otplate sa umanjenom glavnicom, ali da je to bila mogućnost, a ne i njegova obaveza. Tužilaštvo ukazuje da je odluka NBS neobavezujuća u odnosu banke i korisnika kredita.


ZAKON O OBLIGACIONIM ODNOSIMA

Kako smatraju u Tužilaštvu, zaduženi ima pravo da prihvati prevremenu otplatu kredita, ali to nikako nije obaveza. Jer, prema Zakonu o obligacionim odnosima, oštećeni ima pravo da od banke traži natrag sve što je nezakonito stekla. Tužilaštvo se poziva i na Ustav RS i zagarantovano pravo mirnog uživanja svojine i drugih imovinskih prava građana, kao i na Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih i manjinskih prava, smatrajući da je korisnik kredita u konkretnom slučaju nezakonito lišen svoje imovine.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Milan

23.12.2016. 08:08

@Boze pomozi - Kriminal je da drzava (svi gradjani) moraju da daju pare nekima koji su pokusali da prodju jeftinije. Znaci li to da i u kockarnicama treba nadoknaditi stetu onima koji su izgubili? Raspitajte se malo bolje da li je negde u svetu to moguce.

Svima isto.

23.12.2016. 00:07

Ja imam kredit u evrima. Hocu i ja da drzava umesto mene vraca kredit ili da mi ga oproste!

Da komšiji crkne krava

23.12.2016. 09:43

@Svima isto. - Gde si pročitao da će država da vraća, umesto građana? Država samo treba da dotera razbojnike u red... Građani zaduženi u švajcarcima se bore za sebe, a ti bi da sediš za tastaturom, pišeš glupe komentare i čekaš da neko drugi uradi nešto za tebe.

Demokrata, EU!

23.12.2016. 00:10

Potrebno je da nam konačno država lepo sve vrati i još da plati svima i odštetu !!

stalker

23.12.2016. 08:51

@Demokrata, EU! - Oće ,oće, država će da vam otplati stan i da odvoji za nameštaj, pa i za džeparac . Što da ne !

Miki

23.12.2016. 01:17

Moj poslovni prijatelj je dobio na rn 10mil kredita, vratio 12mil i prestao da uplacuje rate kredita jer vise nije imao. Banka ga blokirala za 16mil. Gde je ovde jednakos davanja? Ako bi neko mogo da mi odgovori?

Ненад

23.12.2016. 02:00

Нису вратили народу отето још од 1945.-е наовамо, а ви тражите да врате ово са швајцарцима. Мало нереално за нашу власт.

Veran

23.12.2016. 07:20

Uzeli su ovaj kredit jer je bila najmanja kamata. Znali su za rizik. Pitam se, da je obrnuta situacija, da je svajcarski franak oslabio u odnosu na evro, da li bi se i tada bunili?

iz glave

23.12.2016. 07:51

onda je pošteno da smanje kamate i na ostale kredite i to na % kao što je u državama odakle nam dolaze te domaće banke. I to retroaktivno.

Tobi

23.12.2016. 08:15

Vratite i nama kamate od kredita u drugim valutama, sta smo mi budale sto ne digosmo kredit u svajcarcima

Jednoznacan

23.12.2016. 10:39

Po Zakonu Srbije svi ugovori koji se knjize moraju imati jedno značenje. Svi ugovori sa valutnom klauzulom su dvoznacni i nezakoniti. Zato je problem chf toliko veliki jer banke moraju da vrate preko 30milijardi eura iznesenog novca.A to je nemoguce. Banke traze garancije da ce to sa chf znaciti kraj a garanciju nema ko da im da.

triwun

23.12.2016. 13:58

Svi koji su uzeli kredite u CHF treba da odu u Švajcarsku i žale se njihovoj nacionalnoj baci što je podigla vrednost svoje valute . NBS nije formirala kurs CHF . Sreća je da nema zaduženih u dolarima ,a možda ima, pa da i oni traže nadoknadu štete .

Realno

23.12.2016. 14:24

Cemu diskriminacija kredita u francima u odnosu na ostale.Svi su se pravili vazni kada su uzimali te kredite po daleko nizim kamatama od ostalih.Ako se njima koriguju krediti onda i ostalima treba to isto to jest smanjiti kamatu i izjednaciti je sa kamatom koju su imali krediti u svajcarcima.

titov_pionier_7

28.12.2016. 10:35

ja zivim u svajcarskoj i uzeo sam kredit u CHF da kupim auto. hoce li i moj kredit da preuzme drzava srbija.