JAVNI dug Srbije uvećan je za 80 miliona evra, istog sekunda kada je američka Uprava federalnih rezervi podigla kamatne stope. Jedan, naizgled mali detalj utiče je na prilike kod nas. Jedna sitnica, koja je rezultat bržeg rasta američke privrede i jako je dobra za njih, u našim se bilansima pokazala kao uvećanje obaveze. Ali mi smo na dobrom putu, sigurnijem nego mnoge druge zemlje. Danas nam spoljni uticaji nisu preveliki problem, jer Srbija ima ekonomsku stabilnost koja se zasniva na uređenim javnim finansijama.

Ovo je u četvrtak rekao Aleksandar Vučić, premijer Srbije, komentarišući odluku "Feda" da troškove zaduživanja povećaju za 0,25 odsto u rasponu od 0,5 do 0,75 odsto. Trećina našeg javnog duga od oko 24 milijarde evra je u dolarima. Do sada nije moglo da se proceni koliko skok dolara može da utiče na njegov rast i uvećanje tokom otplate kredita u ovoj valuti. Kod nas se američka moneta posle izbora Donalda Trampa za predsednika kretala u rasponu od 116 do 118 dinara. Najave da će doći do povećanja kamatne stope bilo je tokom cele godine, a sada je to i sprovedeno, što je još jednom žestoko zaljuljalo sve svetske valute.

- Ovakav potez "Feda" privući će investitore koji će se povlačiti sa drugih tržišta, pa i našeg, jer imaju mogućnosti za veću i sugurniju zaradu - smatra Branko Živanović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji.

KOD NAS MIRNO DOK su značajne svetske vlute u četvrtak imale veliki pad, kod nas je dolar ojačao za oko dinar u odnosu na sredu. Za razliku od prvog potresa posle proglašenja novog predsednika SAD, prošlog meseca, kada je američka valuta "skočila" za oko pet dinara, podizanje referentne kamate "Feda" je imalo blaži udar.

- Američke obveznice postaće tražene, a kada su naše vrednosne hartije u pitanju, one trenutno imaju dobre prinose, ali da bismo ih zadržali, morali bismo da povećamo našu referentnu kamatu, što ima direktne posledice na kurs. Šta će naši nadležni da preduzmu, videćemo u narednom periodu.

"Fed" je saopštio da je, s obzirom na realizovane i očekivane uslove na tržištu rada, kao i na situaciju sa inflacijom, Komitet za operacije na otvorenom tržištu odlučio da podigne ciljani raspon referentne kamate sa nivoa od između 0,25 do 0,50, na raspon od 0,50 do 0,75 odsto.

Ovo je tek drugo povećanje referentne kamate u SAD od 2008, a nagoveštena moguća tri nova podizanja u idućoj godini poslala su dolar na 14-godišnji maksimum i izazvala rasprodaju na većini azijskih tržišta.


DO KRAJA GODINE VELIKE PROMENE U JAVNIM PREDUZEĆIMA

SRBIJA ima stabilnu ekonomsku situaciju koja se zasniva na uređenim javnim finansijama, i niko ne treba da bude zabrinut za njenu budućnost, poruka je premijera Aleksandra Vučića sa konferencije "Ekonomist: Svet u 2017." održane u Narodnoj skupštini.

Prema njegovim rečima, procene pokazuju da će prosečan rast u Evropi, na nivou članica EU, biti između 1,5 i 1,8 odsto, dok MMF Srbiji porognozira rast od tri odsto, a biće, kako ističe premijer, i četiri procenta. Kada je reč o sprovođenju aranžmana koji Srbija ima sa ovom međunarodnom institucijom, premijer je istakao da se jedina primedba koja je stigla od MMF odnosi na "Srbijagas". Vučić je izrazio očekivanje da će Srbija uspešno proći revizije MMF.

- Situaciju u Srbiji komplikuje ono što se događa u regionu, ali imamo dobru perspektivu i sve zavisi od nas, našeg rada i truda - kazao je Vučić.

Premijer je najavio i da će do kraja godine biti dosta promena na čelu javnih preduzeća, kao i u Vladi, u širem smislu, ali je precizirao da nije reč o ministrima.