Bankari čak i upozorenje naplaćuju

S. MORAVČEVIĆ

13. 12. 2016. u 17:45

Ni slanje opomena za kašnjenje u otplati kredita ili drugih obaveza u bankama u Srbiji nije besplatno. Na ovoj stavci mogu godišnje da zarade do 200 miliona. Kamate i na zatvoren žiro-račun

Банкари чак и упозорење наплаћују

Ilustracija

BANKE građanima za kašnjenje u otplati kredita ili drugih obaveza naplaćuju slanje svake opomene i to u iznosu od 100 do 1.000 dinara! Neke banke upozoravaju pisano klijente već posle mesec dana zakašnjenja, dok druge čekaju da prođe 60 dana i da ih onda opomenu. Za ukazivanje na dug po kreditu, kreditnoj kartici ili tekućem računu, bankari mogu da zarade godišnje i do 200 miliona dinara!

Što je duži period kašnjenja, to je i veća cena ponovnog slanja opomene, pa tako nakon mesec dana dugovanja, prva opomena košta od 100 do 200 dinara, sledeća, nakon 60 dana 250 dinara, posle 90 dana 500 dinara, a ukoliko prođe 120 dana, čak 1.000 dinara.

Prema poslednjim podacima Udruženja banaka Srbije, samo sa izmirenjem duga po tekućim računima kasni više od 260.000 građana, a obaveze po kreditnim karticama ne plaća 82.220 korisnika. Kredite ne otplaćuje redovno oko 100.000 građana. Ako bi se svakome od njih uputila samo jedna opomena od 100 dinara, to je zarada od najmanje 40 miliona dinara. Naravno, opomena kod većine banaka iznosi u proseku od 200 do 500 dinara, što znači da je profit samo od ove stavke od 80 miliona do 200 miliona dinara.

Bankari naplatu opomena objašnjavaju time da trošak njihovog slanja podrazumeva sve operativne troškove na praćenju kredita od IT sistema, zaposlenih, kao i troškove štampanja i slanja. Ipak, iako bi to značilo da su svuda ovi troškovi slični, cenovnici po bankama se drastično razlikuju.

Veliki problem imaju građani koji, na primer, otplate kredit, ali ne ugase tekući račun na koji su uplaćivali rate. Banke vrlo retko usmeno opominju klijente za obaveze po ovom tekućem računu, čije održavanje, iako se ne koristi, košta oko 200 dinara. Kada obaveze narastu na nekoliko hiljada dinara, onda obično upozorenje pošalju Agenciji za uterivanje dugova, koja u isto vreme pozove klijenta telefonom, ali i pošalje opomenu.

- Nisam ni znala da mi je ostao "živ" tekući račun nakon otplate kredita - kaže Gordana Petrović iz Beograda. - Tek posle godinu dana su me zvali iz neke agencije čija je službenica rekla da imam dug po tekućem računu od 2.400 dinara, ali i kamatu od 800 dinara, kao i troškove slanja opomena.

TELEFON I MEJL

NEKE banke prilikom kašnjenja koje je kraće od 30 dana pozivaju klijente telefonom, šalju poruke ili upozoravaju putem mejla. Ukoliko se obaveze prenesu u drugi mesec, naročito rate kredita, na kućnu adresu stiže prva opomena, a ako se dug ne izmiri slede pisana upozorenja.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Pokojni covek

13.12.2016. 18:13

Pored svega sta su mi uradili u "Vojvodjanskoj" na chf kreditu (dozvolili eksploziju kursa i zamenili mi varijabilnu za fiksnu kamatu jer su izgubili kamatni rizik) na sudjenju sam saznao jos nesto. Godinu su računali 360 dana i zovu je "idealna godina" cime su moj kredit i kamatu računali umesto 30god na 30,5! Eto to su banke.

Дејан

13.12.2016. 18:53

Банке што пре треба зауставити са непоштеним условима пословања. Пример од данас: Сосијете женерал банка не жели клијенту да да потврду о угашеном рачуну, иако исти не дугује банци, а неопходна му је потврда да би у фирми примао плату на нови рачун. Нечувено!

Пензионерка

13.12.2016. 21:42

Нека пензионери и сви други чија примања иду преко Поштанске штедионице погледају тарифни ценовник на сајту Штедионице (шта ће све и колико да се наплаћује)!

Pilot

15.12.2016. 10:14

Pa, valjda kao klijent banke znate koliko vas košta održavanje računa dok ga ne ugasite. Zakonom je moguće imati neograničen broj računa, ali morate plaćati održavanje ako je takav paket. Ako nema održavanja nema troškova, a ima i banaka koje ne naplaćuju održavanje računa ako nema prometa, ali to je retko. Ljudi zaborave na to i onda ih duže za taj iznos.