Ruska ulaganja dostigla tri milijarde dolara

S. B.

08. 12. 2016. u 13:23

U Srbiju je dosad stiglo tri milijarde dolara ruskih investicija, a 2017. bi mogla da bude godina u kojoj će se robna razmena vratiti na ranije postignuti nivo, rekao je Aleksandar Čepurin

Руска улагања достигла три милијарде долара

Foto: N. Fifić

RUSIJA ima snažnu želju da se stvore mehanizmi koji bi političke mogućnosti pretvorili u rast saradnje. U Srbiju je dosad stiglo tri milijarde dolara ruskih investicija, a 2017. bi mogla da bude godina u kojoj će se robna razmena vratiti na ranije postignuti nivo.

Ovo je poručio Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije u Beogradu, otvarajući seminar o podršci ove zemlje u socioekonomskom razvoju Srbije, koji je u četvrtak održan u Ruskom domu.

- Srbija je naš strateški partner, van svake sumnje, a saradnja traje već 800 godina - rekao je Čepurin.

- Opseg robne razmene naših dveju zemalja je u prvih devet meseci ove godine iznosio 1,7 milijardi dolara. U robi je porastao za tri odsto, ali je u iznosu nešto manji zbog niže cene energenata. U istom priodu je izvoz Srbije porastao za 9,1 odsto.

S druge strane, partneri koji su se 2015. godine pridružili sankcijama prema Rusiji beleže pad robne razmene. Među njima je Italija. Lane je razmena dveju zemalja smanjena za 32,6 odsto. Ove godine pala je za još 42 odsto.


- Srbija ne bi ništa dobila uvođenjem sankcija - uveren je Čepurin. - Imala bi samo privrednu štetu. Treba da se radi na granama koje zahtevaju visoko tehnološko obrazovane radnike. Rusija je imala izvoz IT sektora vredan sedam milijardi dolara. Ovde postoji mogućnost saradnje sa Srbijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

ISTINA

08.12.2016. 15:26

Koliko je Rusija znacajna za nas najbolje se vidi iz podatka da vise izvezemo u Rumuniju, a u Nemacku i Italiju do 5 puta vise nego u Rusiju. Oduzeti im NIS i reci zbogom!

Lupetas

09.12.2016. 04:45

Ovaj kobajagi ISTINA samo Lupeta Ko Maksim Po Diviziji. Vidise da nemas Pojma ili si HRVOJE:-Rusi I Srbija toje Jedan Narod jel Ti JASNO