POLjOPRIVREDNICI ne prestaju da gaje genetski modifikovanu soju, iako su ovi usevi u Srbiji strogo zabranjeni. Fitosanitarna inspekcija, ove godine, otkrila je GM soju na oko 10,2 hektara obradivog zemljišta. Ilegalni zasadi pronađeni su u Mačvanskom i Sremskom okrugu.

- Test-trakama ispitano je oko 1.100 parcela, a tamo gde su rezultati bili pozitivni, uzeti su uzorci za laboratorijsko ispitivanje - kažu u Fitosanitarnoj inspekciji. Od 11 uzoraka, koji su poslati na ispitivanje, kod svih je potvrđena genetska mutacija. Protiv vlasnika parcela, na kojima se nalazila GM soja, podnete su prekršajne prijave nadležnim sudovima. Doneta su i rešenja o uništavanju useva.

Kako kažu u Fitosanitarnoj inspekciji, usevi soje uništavaju se dok je u fazi zelene mase, tanjiranjem ili tarupiranjem na parceli. Time je onemogućen dalji rast i plodonošenje. Tako se sprečava i mogućnost da se dalje širi i umnožava.

Svake godine, inspekcija pronađe deo površina koje su pod zasadima genetski modifikovane soje. Stručnjaci smatraju da dobar deo ostane neotkriven i završi na stočnim pijacama kao hrana za životinje.

- Srbija već uvozi genetski modifikovanu soju, i to kroz uvoz mesa i mleka iz EU - ističu u organizaciji "Dunav soja". - Zbog nedostatka soje za industriju stočne hrane Evropa je uvozi iz prekookeanskih zemalja, i to je uglavnom GM soja. Evropa ne traži da se na mesu, mleku ili drugim proizvodima označi da je dobijeno od životinja hranjenih tom GM sojom. I upravo takvi, neoznačeni proizvodi se uvoze i stoje rame uz rame sa našim proizvodima.


DOMAĆA PROIZVODNjA

SRBIJA je jedina zemlja u Evropi koja proizvodi dovoljno soje koja nije GMO, za svoje potrebe, i to treba sačuvati i raditi na njenoj promociji. Dajemo podršku i oplemenjivačkim i istraživačkim programima kao i razvoju koncepta za zaštitu soje u regionu Dunava, kažu u "Dunav soji".