Antić: Bilateralni privredni i politički odnosi Srbije i Turske u uzlaznoj putanji

Beta

27. 11. 2016. u 12:51

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je da su bilateralni privredni i politički odnosi Srbije i Turske u usponu i da su značajni za stabilnost regiona

Антић: Билатерални привредни и политички односи Србије и Турске у узлазној путањи

Aleksandar Antić,foto Fonet

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da su bilateralni privredni i politički odnosi Srbije i Turske u usponu i da su značajni za stabilnost regiona.

Antić je tokom boravka u prestonici Turkmenistana, Ašhabadusa, gde se održava Konferencija o globalnom održivom transportu, razgovarao s turskim ministrom transporta Ahmetom Arslanom. Kako je saopšteno tokom razgovora konstatovano je da su bilateralni privredni i politički odnosi dve zemlje u uzlaznoj putanji, kao i da dobri odnosi Srbije i Turske doprinose stabilnosti celokupnog regiona.

Antić je naveo aktivnosti koje se sprovode u Srbiji, a koje direktno utiču na veću bezbednost u saobraćaju, imajući u vidu da je Srbija tranzitna zemlja za turske građane koji tokom letnje sezone putuju kroz Srbiju, ali i ruta za veliki broj turskih kamiona koji tranzitiraju kroz Srbiju.

"To je na prvom mestu završetak autoputa od Niša do bugarske granice do kraja 2017. godine, čime će biti završen kompletan autoput kroz Srbiju koji vodi od bugarske granice prema Mađarskoj i Hrvatskoj. Važna je i realizacija projekata 'rizort zona' - odmorišta pored autoputeva u Srbiji, gde turski vozači mogu da se odmore, obeduju, imaju sve usluge koje su im potrebne za njihova vozila, bezbedan parking za putnička i teretna vozila", kazao je Antić i podsetio na uspešan projekat - odmorište "Bosforus" kod Aleksinca.

Bilo je reči i i o značajnim turskim investicijama u Srbiji, kao i o narastajućem interesovanju turskih bizmismena za nova ulaganja u građevinskoj i tekstilnoj industriji u Srbiji. Konstatovano je da postoji prostor za saradnju na novim projektima u oblasti energetike i transporta i dogovoreno je da se u toku 2017. godine održe sastanci delegacija dveju zemalja, na kojima će se razgovarati o konkretnim projektima.

U prestonici Turkmenistana, Ašhabadu, održava se Konferencija o globalnom održivom transportu (26-27. novembra).

Konfenciju su otvorili predsednik Turkmenistana Kurbankuli Berdimuhamedov i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Delegacija Srbije, koju predvodi ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, održala je i više bilateralnih sastanaka, među kojima i s ministrom transporta Kine Li Saopengom.

Kako je saopšteno, sastanak srpske delegacije s kineskim ministrom transporta potvrdio je odlične političke odnose između dve države.

Na sastanku se govorilo o tekućim projektima koje realizuju kineske kompanije u Srbiji na izgradnji autoputeva, kao i o skorom početku izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta i nedavno potpisanom komercijalnom ugovoru u Rigi, ali i o značaju Srbije u "mehanizmu" Kina plus 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope. Potvrđen je veliki značaj ukidanja viznog režima za kineske građane od 1. januara, imajući u vidu da je Srbija prva evropska zemlja koja je ukinula vize za kineske građane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije