AUTO-PREVOZNICI još nisu dobili dozvole da na redovnim linijama prevoze putnike novom deonicom auto-puta od Ljiga do Preljine. Glavni "krivac" je birokratija, jer prevoznicima još nije stiglo zeleno svetlo da usklade svoje redove vožnje i da umesto preko Rudnika, voze auto-putem. Uprkos tome, neki od njih preusmerili su svoja vozila novom, 40 kilometara kraćom trasom, iako nemaju rešenje Ministarstva saobraćaja.

Goran Aleksić, direktor Poslovnog udruženja prevoznika "Srbijatransport", čeka na usklađivanje reda vožnje:

- PKS uređuje međumesni prevoz putnika u skladu sa ovlašćenjima koja su utvrđena zakonom. Ne razumem zašto još niko nije reagovao. Putevi se grade zbog interesa putnika, kao što i javni prevoz postoji zbog njih, a ne zbog birokratije.

Procedura je takva da prevoznici ne bi smeli sami da koriguju red vožnje, niti da voze izmenjenom trasom dok ne dobiju rešenje resornog ministarstva. Neki auto-prevoznici, kako kažu, već od samog otvaranja auto-puta Ljig - Preljina bez papira voze ovom deonicom.

- Određeni broj polazaka ka Beogradu preusmerili smo na auto-put, ali smo neke polaske i duplirali - rekao nam je Aleksandar Petronijević, generalni direktor čačanskog "Autoprevoza". - Putnici mogu da biraju da li će ići Ibarskom magistralom ili auto-putem. To smo uradili zbog građana koji putuju za Gornji Milanovac.

Vlasnik firme "Gaga-turs" sa Zlatibora, Milan Radibratović, navodi da svih 11 polazaka za Beograd ide auto-putem, jer, kako smatra, građani treba da osete blagodeti novog druma.

- Već prvog dana su naši autobusi krenuli novom deonicom, jer smo smatrali da ne činimo prekršaj - kaže Radibratović. - Time smo uštedeli na vremenu skoro pola sata. Nadam se da ćemo u saradnji sa PKS-om rešiti problem i da ćemo utvrditi novi daljinar, odnosno red vožnje, te da nas neće vratiti da opet idemo preko Rudnika.

PKS TEK SNIMA TRASU

SEKRETAR Udruženja za saobraćaj i telekomunikacije PKS-a, Milica Dubljević, kaže da je Komora preduzela sve aktivnosti kako bi prevoznicima omogućila predlaganje redova vožnje:

- PKS je odmah pošto je deonica puštena, 7. novembra, otpočela proceduru za snimanje da bi se ubacila u ažuriranu verziju daljinara. Na sednici Grupacije za prevoz putnika podržan je stav PKS-a da se vanredno obavi snimanje svih relacija na novoj deonici, u skladu sa zahtevima prevoznika.