Petrohemija pojela uštede od plata i penzija

M. L. J.

četvrtak, 24. 11. 2016. u 21:00

Петрохемија појела уштеде од плата и пензија
Gubici javnih preduzeća "poništili" celokupno odricanje zaposlenih i penzionera. "Azotara" baca 20 miliona dinara dnevno. Isplativije bi bilo da ne radi

ZBOG nepovoljne cene gasa, pančevačka "Azotara" prošle godine je gubila 20 miliona dinara - dnevno! Iako je "Petrohemija" na kraju godine ostvarila dobitak, zbog ogromnih zaostalih dugova, i ona je 2015. godinu završila u minusu i svakog radnog dana gubila skoro šest miliona dinara.

Ove "rupe bez dna" javnog sektora, zajedno sa RTB "Bor", potpuno su devastirale svaku uštedu Vlade Srbije. Tako je, samo zaostali dug "Petrohemije" od 570 miliona evra anulirao godišnju uštedu od smanjenja plata i penzija u našoj zemlji.

Na osnovu tvrdnji ministra privrede Gorana Kneževića, ispostavlja se da pogoni zbog tržišnih uslova, odnosno visoke cene gasa, nisu mogli da se izbore sa obavezama i da bi se "Azotari" više isplatilo da je bila - pod katancem.

- Zbog objektivnih i subjektivnih faktora, Vlada nije na vreme obaveštena o dugovima, a oni su u određenom trenutku narasli - rekao je Knežević. - U "Azotari" su se krajem 2015. godine desile havarije, a rukovodioci su napravili pogrešnu procenu, tako da se remont prilično odužio. Racionalnije bi bilo da prekinemo proizvodnju na šest ili sedam meseci. Informacije koje smo dobijali na nedeljnom nivou nisu odgovarale realnom stanju. Utrošeno je 2,5 milijardi na remont, do čega ne bi došlo da smo o tome informisani na vreme.

"Azotara" je tako lane godinu završila sa gubitkom od pet milijardi dinara, a više od poslovnog dobitka koštao je fabriku gas, što je njihova osnovna sirovina! "Petrohemija" je imala poslovni dobitak od 2,5 milijarde dinara, ali je više od tri milijarde dinara morala da izdvoji za stare dugove.

Prema rečima Ljubodraga Savića, profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu, napori i odricanja zaposlenih iz javnog sektora i penzionera su propali zbog lošeg višedecenijskog upravljanja pojedinim firmama.

- Ako je tačan podatak da se 600 miliona evra godišnje štedelo na smanjenju plata i penzija, onda zaprepašćuje podatak da su dugovi RTB "Bor" 1,2 milijarde evra, a "Petrohemije" 570 miliona evra - kaže Savić.

PROBLEM CENA GASA

IZ sindikata "Nezavisnost" u "Azotari" objašnjavaju da je, iako se u resornom ministarstvu "barata sa poluinformacijama", ključni problem bio - cena gasa.

- Incident koji se dogodio u fabrici "Amonijak" je morao da se otkloni - kaže Petar Naumović, predsednik sindikata "Nezavisnost" u fabrici. - Da tada nismo uradili remont, pogon bi jednostavno propao. Druga stvar je cena gasa. Tokom cele prošle godine nije dobijan gas po nižoj ceni, o kojoj se sve vreme govorilo. Iako je radnicima uvek bitno da fabrika radi, verovatno ona tada finansijski nije mogla da opstane.

U "Azotari" je iskakanje pogona krajem prošle godine produžilo remont za 20 dana. Zbog incidenta je smanjena proizvodnja mineralnih đubriva za 20.000 tona, a većina radnika morala je da ode na prinudni odmor sa smanjenjem plate od 30 odsto.

KNEŽEVIĆ: BAJATOVIĆ ODGOVORAN

MINISTAR privrede je apostrofirao Dušana Bajatovića kao glavnog odgovornog za izjave da fabrike rade kako treba. Petrohemijski kompleks je skoro celu prošlu godinu radio - sa gubitkom, iako su iz "Srbijagasa" konstantno stizale informacije da fabrike "Azotara" i "Petrohemija" redovno izmiruju svoje obaveze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

ДуЛе

24.11.2016. 21:23

Просто невероватмо! Уместо да се затворе ти бунари без дна, овако се стотине хиљада људи кажњава тако што им се обија од плата и пензија, како би се партијски директори иживљавали и крали. Боље да ти људи који тамо раде примају плате а да седе кући него да цела држава и народ испашта !

Dragan Lo

24.11.2016. 21:30

Niste informisani na vreme jer nemate kapacitet da vodite ta preduzeća, nemate kapacitet da razumete informacije. Ubiće nas ne znanje i bahatost politike...ako je ovo politika - meni više liči na kriminal.

Azotarac

24.11.2016. 21:32

Dragi moji kao savestan radnik Azotare hteo bih da podelim informacije sa javnoscu. Stali smo aprila 2016 i kao radili sa niskom cenom gass da bi nam Srbijagas fakturisao gas od 1000 ccm 470$, a ne 270$ kao sto javljaju mediji i premijer!!! Radili smo tri ipo meseca i poceli remont koji jos uvek traje zbog gradnje rekonstrukcije tornja Kan!Svi radnici ili dobra vecina njih su na prinudnim odmorima i dobijamo platu umanjenu za 30%! Nije tesko govoriti istinu.

sozgas

25.11.2016. 01:47

@sokirani opljackani penzioner - Ko misli da su 2008-e Tadic i Krkobabic uvecali penzije za 10% tako sto su ostalim gradjanima Srbije oteli nek klikne plus. Ko misli da su zaduzili kreditima celu drzavu (vasu decu, a i unuke verovatno) zbog toga, i tako dosli do tih para, nek klikne minus. Ko ima trece resenje, nek odmah ode da se prijavi Nobelovom komitetu za nagradu iz ekonomije, a mogao bi i da ga navede ovde u komentaru.

Nesa

25.11.2016. 00:32

10 hiljada ljudi da ne radi i sedi kod kuce i prima po 500 evra mesecno bi drzavu kostalo 60 miliona evra godisnje! O cemu mi pricamo, Bajatovic radi za KGB i muva sa Rusima sa gasom. Tu jedino Rusi profitiraju i zato ne smemo da zatvorimo Azotaru i Petrohemiju!

Lav

25.11.2016. 03:24

Dakle umesto ih zatvoriti i prodati imovinu ili zemljiste vlada ih finansira a otim od sirotinje i jos joj udara namete. A premijer svake godine kaze da ce biti uspesno privatizovani. Super samo je definitivno izgubio moju podrsku.

Gradjanin

25.11.2016. 05:42

Odlicno znam da nas RTB Bor rastura. Dokle ce da traje DOSTA JE BILO i ptevise.

Zoro

25.11.2016. 08:18

Knežević odmah da podnese ostavku,kao i direktor,pa sve ih pozvati na odgovornost i da se procesuiraju.Dok ne bude sve ostalo na priči država će i dalje propadati.niko nizašta ne odgovara..dosta laprdanja više o biće bolje.

Nemanja NS

25.11.2016. 09:16

To treba zatvoriti, dokle vise da placamo da neko sedi kuci i prima platu. Sto meni neko nece da da platu nego moram da radim da zaradim platu. Javna preduzeca u SRB pojedu za godinu izgradnju nove zeleznice i puteve. Drzava prvo se hvali kako je ustedela pa posle 7 dana objave kako je usteda potrosena na Petrohemiju, pa ko ovde koga laze? Dokle bre vise, nema se pare za decu i siromasne a ima za najnoviju masinu za utabavanje snega, da se elita skija. Tako nam i treba, treba steci kajs jos!

vlada

25.11.2016. 09:21

Bitno da" BIP" koji se SAM oporavio i počeo da donosi profit ekspresno oterali u stečaj "zbog starih dugova" tako da mogu da ortacima daju placeve kod mostarke petlje.