Od Nove godine mleko bez zaštite

J. SUBIN

16. 11. 2016. u 21:05

U našoj zemlji od 1. januara 2017. godine ukidaju se prelevmani na uvoz mlečnih proizvoda iz EU. Cene u Evropskoj uniji polako rastu, pa ne postoji više bojazan od prekomernog "ulaska" u Srbiju

Од Нове године млеко без заштите

Vlada Srbije je zaštitila domaće farmere sa prelevmanima

DRŽAVA od 1. januara 2017. godine ukida prelevmane na uvoz mleka i mlečnih proizvoda. Time su bili zaštićeni domaći proizvođači od navale evropskog mleka. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, nadleženi iz Ministarstva poljoprivrede boraviće u Briselu gde će sa evropskim kolegama razgovarati o ovom problemu, ali šanse za produžetak prelevmana su minimalne, jer se naša država potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju obavezala da će pomoć mlekarima davati najkasnije do marta 2017. godine.

S obzirom na to da je cena mleka polako počela da raste u EU, a pritisci sa zapada su sve veći, našim pregovaračima je izgleda ostalo premalo argumenata kojim bi stali u odbranu domaće proizvodnje mleka. Ova odluka najviše brine stočare, koji strahuju da će otkupljivači smanjiti otkupne cene.

Poslednji put Vlada Srbije je produžila mere zaštite domaće proizvodnje mleka 30. juna i one traju do kraja ove godine. Uvozne takse na mleko su od 10 do 20 dinara po litru i za kiselomlečne proizvode od 10 do 30 dinara.

DRŽAVA ŠTITILA FARMERE U periodu najveće krize u mlekarstvu, koja traje poslednjih godinu i po, Vlada Srbije je zaštitila domaće farmere sa prelevmanima, što je bio važan i hrabar potez koji je sačuvao naše stočno stado i proizvodnju sirovog mleka, objašnjava za "Novosti" Ilija Šetka, direktor "Imleka". - Sada kada se cene mleka na evropskom tržištu stabilizuju, logično je da prelevmani budu ukinuti, te da se težište prebaci na uvođenje mera koje bi obezbedile veću konkurentnost srpskih farmera, kao sto su početak rada Nacionalne laboratorije i davanje premija po osnovu kvaliteta mleka.

- Nas direktno ne dotiču prelevmani, ukoliko otkupljivač ne odluči da svoj gubitak prebaci na naša "leđa" - ispričala je Sanja Bugarski iz Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine. Tržište je, navodno, stabilno i neće biti većeg uvoza, jer je cena u EU počela ozbiljno da raste. Nadamo se da prestanak prelevmana neće imati negativan uticaj na proizvodnju i ono što sad imamo. Usaglasili smo se i da ukoliko ukidanje prelevmana počne negativno da utiče, da će Srbija opet da ih vrati. Za sada se sklanjaju 31. decembra.

U Udruženju proizvođača mleka Srbije ističu da cena mleka u EU pokazuje znake oporavka, naročito u poslednja dva meseca. Prema rečima LJubiše Jovanovića, predsednika Udruženja, naš sistem sa otkupom mleka usklađen je sa EU i vodi se na bazi evropskog proseka:

- Kada je cena visoka u Evropi to je blagotvorno za nas, ali kada je bila niska, rađen je drugi model - zaduživanje kod prerađivača koje je izraženo u dinarima. To znači da sad kad cena bude rasla, razlika, će se srediti kroz duži vremenski period. Cene kod nas bile su više nego u EU, na taj način što smo se zadužili kod prerađivača.

Prema rečima Jovanovića, ako se ukinu prelevmani, a sva je prilika da hoće, može da se dogodi da prerađivači nabave uvozno mleko kao sirovinu, koje je će biti jeftnije:

- U tom smislu treba da gledamo kako da "preplivamo" taj period. Dobro je što cena ima tendenciju rasta. Za ekstrakvalitetno mleko danas se dobija oko 35 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Oera

16.11.2016. 22:12

@Marko - A kada mi izvozimo bez carina u EU, to se podrazumeva da imamo pravo?A kada oni hoce da izvoze nama, onda mi uvodimo zastitne mere protiv njihove robe?Ma nemoj, nisu ni oni u EU veslo sisali.

Dragan P.

17.11.2016. 00:20

@Marko - Oera: A šta mi to pa izvozimo u EU? Ako i izvezemo nešto kukuruza i sl, budi siguran da uvozimo mnogostruko više. Nisu oni vesla sisali kad su nam pod nos gurnuli SSP da potpišemo. A naši samo potpisuju što im se naredi, briga ih da li je to u interesu naroda, ili nije.

milivoje

17.11.2016. 00:43

@Marko - Mislis 'mi'? Jer nisu dosli sa Novog Zelanda sigurno. To je nasa dobrota i pamet sve. Tako da nerazumem sta se, i na koga ljutimo?

Aca Bg

17.11.2016. 07:42

@Marko - Aj svakom svoje tržište i niko bez carina da ne može ništa da uvozi!

Матора Мачкетина

16.11.2016. 23:36

Само још да се влада обавеже да ће да исплаћује субвенције као и остатак Европе па да буде у реду. Ово не иде!

Deki

16.11.2016. 23:54

samo pogledajte komsiluk, bugarsku i rumuniju, tj. uvoz mleka pre i posle pristupanja eu.

Miki Kontikiу

17.11.2016. 02:30

Тако ће бити и са свим осталим. Наша произвидња, заостала и без субвенција државе, неће моћи да се носи са страном робом. Али добро, битно је бити у ЕУ, па нек кошта колко кошта.

Miloš

17.11.2016. 07:41

Da Bog da pokrali sve od ove države ko god može i šta god može!!! (Mislim na običan narod- ne na ove što već kradu)!

Сава

17.11.2016. 08:50

Нека уведу у закону да пише на производу порекло сировине, и за млеко и за месо, јаја... и за производе који се рпаве од њих.. И нека потрошач изабере онда шта хоће да купује.. Оно из ЕУ или оно домаће...