Pravićemo zajedno vatrogasna kola

V. N.

15. 11. 2016. u 16:47

Правићемо заједно ватрогасна кола

Foto Tanjug, AP

Premijer Aleksandar Vučić otvorio Biznis forum Srbija - Kazahstan, koji je okupio 170 privrednika. Prvi ugovor koji je sklopljen vredan 30 miliona dolara

SRPSKA i kazahstanska kompanija proizvodiće vatrogasna vozila, a taj posao vredan je 30 miliona dolara.

To je prvi poslovni ugovor koji je u utorak u Astani potpisan na jednodnevnom Biznis forumu Srbija-Kazahstan, koji su otvorili premijeri Srbije i Kazahstana Aleksandar Vučić i Bakitdžan Abdirović.

- Srbija i Kazahstan imaju veće i bolje izglede i šanse nego mnoge zemlje koje su do juče izgledale kao pusti san. Rast obe zemlje pokazuje da se nalazimo na dobrom putu, a saradnja i prijateljstvo mogu da doprinesu ostvarenju još mnogo boljih privrednih rezultata. Ovo je izjavio premijer Vučić, posle sastanka sa predsednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevom u Astani.

Vučić je istakao da srpske kompanije odlično posluju u Kazahstanu i da postoji prostor za veću razmenu turista, sportista, kao i da ova država može Srbiji da bude politički saveznik u Evroazijskoj uniji.

- Srbija se nedvosmisleno okreće ka izvorima rasta, saradnji sa zemljama od kojih možemo da očekujemo podršku, veću trgovinsku razmenu, ali i sa kojima možemo da učestvujemo u privatizaciji i da zajedno radimo na infrastrukturi - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, veliki je uspeh što su dve zemlje najpre utvrdile izvanredne političke odnose, a od toga koristi imaju kompanije. "Energoprojekt" će dobiti mnogo više posla u Kazahstanu, a naša zemlja će izvoziti mnogo više ne samo semena i sadnica. Očekuje se da će izvoz Srbije u Kazahstan iduće godine porasti za više od 50 odsto.

DVE PRESTONICE GRADONAČELNIK Beograda Siniša Mali i čelnik Astane Aseta Isekeševa potpisali su protokol kojim se utvrđuje razvoj ekonomskih veza i potvrđuje zainteresovanost za trgovinsko-ekonomsku i kulturnu saradnju, uvođenjem u praksu principa tržišne ekonomije i obezbeđivanjem ravnoteže u trgovinskoj razmeni.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da je lane uspostavljena bliža privredna saradnja između Srbije i Kazahstana, ali je i dalje daleko od realnih mogućnosti i potreba.

- Napravili smo dosta projekata iz oblasti poljoprivrede, otpadnih voda, upravljanja otpadom, obnovljivih izvora energije. Razvili smo niz programa koji mogu da budu zanimljivi kazahstanskoj strani - kazao je Čadež.

Na biznis forumu u Astani je skoro 60 srpskih i 110 kazahstanskih kompanija, koje su bile u prilici da direktno razgovaraju o poslovnim aranžmanima.


SA MEDVEDEVOM U SREDU O "FIJATU"

PREMIJER Kazahstana Bakitdžan Abdirović Sagintajev najavio je da će u sredu razgovarati sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom o izvozu "Fijata" na tržište Evroazijske unije.

- U najkraćem roku dobićemo odgovor u vezi s mogućnošću da "Fijatova" vozila po povlašćenim uslovima mogu da se izvoze na tržište Evroazijske unije - rekao je Vučić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Rodoljub

15.11.2016. 20:00

@Biljana - Imamo mnogo toga da ponudimo od poljoprivrednih proizvoda,automobila,oruzja...

jovan Ilić

15.11.2016. 21:22

@Biljana - Ako Medvedev odlučuje hoće li Fijat iz Srbije doći na Evroazijsko ekonomsko tržište onda treba računati da smo cilj ostvarili.

Bazar

15.11.2016. 18:47

Odlična saradnja sa Kazahstanom može da nam omogući mnogostruko veći izvoz naše robe u zemlje EA Unije.

Higija

15.11.2016. 20:30

Srbija i Kazahstan imaju veće i bolje izglede i šanse nego mnoge zemlje koje su do juče izgledale kao pusti san. Rast obe zemlje pokazuje da se nalazimo na dobrom putu, a saradnja i prijateljstvo mogu da doprinesu ostvarenju još mnogo boljih privrednih rezultata. Srbija i Kazahstan moraju da pronađu zajedničke interese.

Tica

15.11.2016. 20:53

Vredni napori Srbije se nagradjuju velikodusnom saradnjom bilo koje normalne zemlje.

Tanja

15.11.2016. 21:21

Ocigledno je da Srbija ima sve vise poslovnih partnera, sto je veoma dobro za nas napredak.

ZORKa

15.11.2016. 21:21

Kazakstan je u ekonomskoim bumu i bogata zemlja, njeno tržište je veliko i mi imamo dobre šanse da povećamo razmenu roba i usluga i dobijemo novo tržište za naš kg Fijat.

Yang Ce

15.11.2016. 21:26

Kazahstan je bitna članica EAEU ne samo za razvoj trgovine, već i za diplomatski proboj Srbije na istok.

Nikola

15.11.2016. 22:52

Kazahstan je zemlja koja je veoma razvijena, prijateljski odnosi sa njom i saradnja mogu samo da nam budu od velike pomoci.

ranko75

15.11.2016. 23:03

Nama je mesto u u Evroazijskoj uniji. To i jeste alternativa EU, jer su tamo sve nama prijateljske zemlje a mi preko hleba hocemo pogacu.

Mila

16.11.2016. 08:16

@ranko75 - Mi smo otvoreni za sve saradnje, ako neće pojedini iz EU ima u Aziji.

ziko

15.11.2016. 23:57

Put je trasiran ostaje da se sprovede u delo i još proširi na zadovoljstvo obe strane.

Miloš Kosorić

16.11.2016. 06:31

Već su sklopljeni prvi ugovori o saradnji kompanija između ove dve države i to je za svaku pohvalu.