Zakon pomerio rok za porez

D. I. KRASIĆ

13. 11. 2016. u 09:01

Poslednju ovogodišnju ratu vlasnici imovine moraju da plate do 14. novembra. Zatezne kamate 14 odsto godišnje. Izmene propisa do kraja ove godine

Закон померио рок за порез

Foto Z. Jovanović

ROK za uplatu poslednje, četvrte ovogodišnje rate poreza na imovinu ističe u ponedeljak, 14. novembra. Iako svi obveznici, po navici, računaju da svaka rata ovog nameta dospeva 15. u mesecu, i to u februaru, maju, avgustu i novembru, ovaj put je to dan ranije. Razlog leži u zakonu, koji kaže da se porez na imovinu plaća na tri meseca, i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja.

Kada se namiri i ova poslednja rata, ukupan plaćeni iznos u ovoj godini treba da bude jednak onome razrezanom na rešenju za 2016, koje je na adrese građana stizalo tokom maja i juna. Ipak, oni koji nisu bili ažurni, pa su sa uplatama pojedinih rata kasnili, mogu da računaju na zateznu kamatu po stopi od 14 odsto godišnje.

Lokalne uprave javnih prihoda u gradovima i opštinama već su pozvale i građane i firme da ne zaborave na svoju obavezu. Ove godine, sudeći bar po podacima sa lokala, iznosi razrezanog poreza na imovinu nisu bili značajno veći u odnosu na one utvrđene lanjskim rešenjima. U gradu Beogradu je, na primer, značajnije poskupeo samo kvadrat stana u prvoj, ekstrazoni poslovanja i to za 14.450 dinara. A upravo je cena kvadrata nepokretnosti u određenoj opštini prvi pokazatelj eventualnog povećanja razrezanog poreza. Međutim, u glavnom gradu je istovremeno povećana i stopa amortizacije, koja umanjuje ukupan iznos poreza, i to sa 0,8 na jedan odsto.

Veće iznose poreza i ove godine plaćali su vlasnici stanova koji u njima ne žive. Po pravilu, koje važi u svakoj opštini, kada se ne poklapaju adrese vlasnika i stana za koji pristiže porez - nameti su veći.

Karikatura Tošo Borković

Da li će nas u 2017. godini dočekati još veći iznosi na poreskim rešenjima za imovinu, zavisi od izmena Zakona o porezima na imovinu, koji treba da se usvoji do kraja 2016. Nezvanično, ne očekuje se da dođe do nekog većeg “udara” na kućni budžet građana, pošto se već usvojenim zakonom o finansiranju lokalnih samouprava nije značajnije “zagrabilo” iz kasa opština i gradova u Srbiji.


KAZNA OD 5.000

OSIM zatezne kamate, građanima koji kasne sa uplatom poreske rate preti i novčana kazna od 5.000 dinara (po jednoj neplaćenoj rati). Ovaj iznos je, pre poslednjih izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, bio čak 10 puta veći, pa je kašnjenje ranije sa sobom vuklo moguću kaznu od čak 50.000 dinara po rati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

MarkoMB

13.11.2016. 09:33

Ja sam pre tri dana (10.11.2016. godine), dobio od opstine Zvezdara resenje za porez u 2016. godini i cetiri uplatnice!!! a prva rata je trebalo da bude uplacena u februaru mesecu!U avgustu sam isao i trazio da vidim zasto mi resenje nije stiglo, a oni su mi rekli da su resenja svima uredno poslata a da sam ja bezobrazan jer nikada nisam kuci (moram da napomenem da imam malu bebu i da jednostavno nije moguce da je ikada postar dosao i doneo resenje a da nikoga nije bilo kuci)...

Obican Svet

13.11.2016. 11:18

Ja vise banku preko ovog ubitacnog poreza memam da platim makar me u zatvor strpali a do sada nikada ni kroz crveno nisam prosao i redovno sve ceo zivot placao!

Pedja

13.11.2016. 12:01

Gde je nagrada kada se plati unapred??? Gde je kazna za poresku upravu kada kasne resenja za porez(stizu u Maju mesecu)???? Gde je kazna za poresku upravu za greske u obracunu poreza(po sistemu ako prodje prodje) tj.prikazivanje vece kvadrature od stvarne. Kako je moguce da u istoj zgradi ista kvadratura stana ima razliciti porez na imovinu??? Samo neka mi neko to objasni i nista vise!!!!!!!

radenko

13.11.2016. 12:20

Vasa kamata 14 procenata godisnje.A na zaostale zarade ste smanjili kamatu.Sramota.

stalker

13.11.2016. 14:52

Ne bih se čudio , pošto skraćuju rokove, da uvedu plaćanje i petog tromesečja za godinu dana !?

Dusan BG

15.11.2016. 00:15

Porez na imovinu je pljacka ovog napacenog naroda! Porez na imovinu mogu da placaju oni koji imaju ekstra veliki broj poseda u svom vlasnistvu, a ne svaka sirotinja kao kod nas!

2 gr mozga

15.11.2016. 07:11

Gužve su izazvale neplaćanje, a neplaćanje kazne od 5000. Napredno. Kad treba platiti državi Vučić je beskompromisan, a kad treba platiti građaninu tu se može kasniti i po osam godina, kao što je slučaj sa vojnim penzionerima, radnicima u državnim firmama, rudnicima i sl. Naravno zatezne kamate nema, a kompromisni predlozi su toliko nepristojni da se stidimo umesto njih. Sve to prati pritisak u Vulinovom stilu da ako se ne prihvati ponuđeno vansudsko poravnanje na sudske odluke će se čekati.

Pero Peric

04.12.2016. 07:21

stalker @ zasto da ne i peto tromesecje u godini.Kad pretvoris dnevni rad 26 sati,a dan traje 24 sata eto ti raču ice i peta rata ili 5-to tromesečje. 356×2=712:24=29,7 dana ×3=tri medeca taman za petu ratu.sa tri sam mnozio jer se radi 8smocasovno rad.vreme i dobijed tri meseca taman dovoljno.