Uslovi Kineza: Dolaze ako ode Spaskovski

M. L. JANKOVIĆ

10. 11. 2016. u 17:06

Услови Кинеза: Долазе ако оде Спасковски

Blagoje Spaskovski,Rtb Bor

U Sindikatu rudara Srbije tvrde da su kineski partneri postavili dva uslova za preuzimanje rudarsko-topioničarskog basena

DA bi Kinezi preuzeli RTB "Bor" postavili su dva uslova - da iz basena ode dosadašnji direktor Blagoje Spaskovski i da se otpusti 1.800 radnika. Ovo za "Novosti" tvrde iz Sindikata rudara Srbije.

- Premijer Aleksandar Vučić je zadužio našeg ambasadora u Kini da direktno pregovara oko preuzimanja RTB "Bor" - kaže Srđan Marković, sekretar Sindikata rudara Srbije. - Dobili smo informaciju da su Kinezi tražili da se otpusti Spaskovski i da ode oko 1.200 radnika iz "Bora" i još oko 600 iz Majdanpeka. RTB "Bor" ukupno ima 5.027 radnika, od kojih u Majdanpeku radi oko 1.000. Već su pokrenuti procesi oko prinudnih odmora, a najavljeni su nam i spiskovi za otpuštanje, pa verujemo da je sa ovim procesom već započeto.

Prema Markovićevim rečima, u basenu radi 600-700 ljudi u administraciji, koji su, po mišljenju rudara, najveći problem u kompaniji.

- Radnika u proizvodnji je uvek nedovoljno, a u kancelarijama previše - misli sindikalac. - Nadam se da će država recionalizacijom zaposlenih to imati u vidu.

Kineska kompanija, čije ime se još ne otkriva, ukoliko se ipak odluči da preuzme RTB "Bor", verovatno će primeniti sličaj model kao i kod kupovine Železare iz Smedereva, misli ekonomista Ljubodrag Savić.

- Kina ima tri osnovna razloga da ulaže u sektor bakra - kaže Savić. - Prvi je to što je bakar strateška sirovina, pa iako je trenutno cena niska, ova ruda je postojana i ne može da se zameni. Drugi razlog je što je Kina u ekspanziji, najveći je svetski potrošač sirovina, a treći što, za razliku od zemalja Zapadne Evrope, kineske kompanije imaju podršku države. One dobijaju zajmove od države, koji su izuzetno povoljni, a čak i kada to nije dovoljno - direktnu finansijsku pomoć.

"Bor" za Kinu može da bude interesantan i dodatno jer, za razliku od Železare, Srbija ima jedno od najvećih nalazišta bakra, pa i drugih ruda poput zlata. Ipak, finansijska računica je moguća samo za kupca koji je spreman da ulaže - na dugi rok.

- Rudnik je u katastrofalnoj novčanoj situaciji - dodaje Savić. - Nekoliko puta je doživeo propalu privatizaciju, a ima gubitak od 1,2 miliona evra. Sada proizvodi duplo manje nego ranije, a cena bakra na tržištu je duplo viša. Basen kao takav možda odgovara samo Kinezima, jer su oni jedina zemlja koja trenutno može da uloži veliki novac, i da onda čeka da joj se vrati.

U Rudarsko-topioničarskom basenu "Bor" za proteklih 110 godina rudarenja dobijeno je oko pet miliona tona bakra i 180 tona zlata. U vreme najveće ekspanzije, ovo preduzeće je bilo motor razvoja bivše SFRJ, pa su basenskim novcem finasirane izgradnja dela HE "Đerdap 1", puteva, hotela...

Međutim, uvođenjem sankcija, devedesetih godina prošlog veka, počelo je propadanje RTB "Bor". Bakar iz Bora kupovan je, praktično, bezvrednim dinarima. Uz to, nemogućnost nabavke nove opreme i praćenje najnovijih rudarskih trendova, doprineli su gotovo potpunom kolapsu basena.

NEUSPELE PRIVATIZACIJE

DRŽAVA je 2003. odlučila da raspiše tender za prodaju "Bora", ali su sva tri pokušaja okončana neuspešno. Na prvom javnom pozivu, pobedila je rumunska firma "Kuprum", koja nije u predviđenom roku platila 400 miliona dolara, koliko je ponudila za RTB. Slična situacija bila je i na drugom tenderu, kada je pobedila austrijska kompanija "Atek". Ni ta firma, nije u predviđenom roku uplatila novac za kupovinu imovine RTB. Na trećem tenderu nije bilo zainteresovanih za kupovinu "Bora". Nakon toga, država je ušla u RTB. Izgrađena je nova topionica, vredna oko 250 miliona evra, i otpisani su dugovi "Bora" teški gotovo milijardu evra. Međutim, ni to nije pomoglo konsolidovanju stanja u RTB.

DUGUJU DVE MILIJARDE ZA STRUJU

PO proceni konsultantske kuće "Mekinsi", koju je Vlada Srbije angažovala da uradi presek stanja u basenu, "Boru" treba najmanje 50 miliona dolara svežeg kapitala za obrtna sredstva. Nezvanično, pominje se i da RTB ne plaća struju i da je EPS-u dužan oko dve milijarde dinara. Iako je država otpisala dugove teške gotovo milijardu evra, ni to nije pomoglo konsolidovanju stanja u RTB. Jer, ostao je dug od oko 300 miliona evra, od čega najveći deo "otpada" na novu topionicu, za šta je Srbija, uz državne garancije, uzela kredit od kanadske EDC banke. Ispostavilo se, međutim, da nema dovoljno rude kako bi se novi metalurški agregat "nahranio" i radio u kontinuitetu, zbog čega se pribeglo uvozu inostranog koncentrata bakra.

(Lj. T.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

maniks

10.11.2016. 18:17

Vise radnika u administraciji nego u proizvodnji. Ovako je uglavnom svuda u Srbiji. A tek koliko izmisljenih mesta ima u javnom sektoru koji neznaju stace sami sa sobom za vreme radnog vremena.. Kinezi su po tom pitanju u pravu a treba se boriti da se svi radnici zadrze u proizvodnji.

Dejan

10.11.2016. 22:47

Bakar i zlato su strateške sirovine za sve zemlje sveta, osim za Srbiju. Nama je teret, klečaćemo da nam skinu muku sa grbače....

Немања

10.11.2016. 23:22

Данас одох да платим неку таксу у пореску управу.Иза шалтера два рачунара окренута ка грађанима.На једном службеница преписује рецепт за колаче,на другом се чита чланак о Ради Манојловић.Добро да хлеб имамо,каква нам је држава.

5C

10.11.2016. 23:58

"DUGUJU DVE MILIJARDE ZA STRUJU",ispod ovog podnaslova su cifre od miliona i miliona eura,zanima me da li ce iko ikad odgovarati za ovo rasipnistvo,a vjerujem da je od tih silnih miliona bar nesto zavrsilo u dzepovima onih koji su nas zaduzivali u Kanadi.

Neko Ko Pojma Nema

11.11.2016. 02:07

Ništa novo. Bor su novokomponovani eksperti doveli do dna pa sad kao prosjaci molimo nekog da preuzme prirodno bogatstvo. I naravno za to niko neće odgovarati. Ista je stvar i sa banjama kao i sa ostalim preduzećima. Ništa nije prodato dok nije uništeno i obezvređeno. Ona mantra:"mi imali hrabrost pa preuzeli odgovornost"je lepak za budale. Država je opljačkana a niko nije odgovoran.

Gradjanin

11.11.2016. 06:05

Kao ima viskova, a kada su se preko noci zaposljavali nikome nista. Zene, deca, svalerke i ostala rodbina, a ti salji cv za u kantu. Treba smeniti i spaskovskog i tomica i majdanpeku.

Marko

11.11.2016. 15:23

@Gradjanin - Tomić otišao u Prag na vikend zajedno sa vlasnicima privatne firme koji su gradili deo autobuske stanice ( rudnik platio gradnju, a vlasnici platili ovu mini ekskurziju u Pragu), a sa njima i direktor autobuske stanice.

TnT

11.11.2016. 07:42

Vucic je godinama na vlasti i tek sada je "progledao" da kupovina glasova za njegovu stranku je preskupa i budzet Srbije to ne moze izdrzati.

Dr Miggyy

11.11.2016. 07:59

Šta hoče ti Kinezi, da li je normalno da Blagoje Spaskovski, čak i prevremeno, ga oteraju sa mesta generalnog direktora najzaduženije srpske firme, kao što je RTB Bor? Nije, Vučić će ga držati tamo gde je do poslednjeg radnika RTB Bor i poslednje tone bakra, umesto da ga natera da vrati oteto.

Svasta

11.11.2016. 16:46

Spaskovski bi trebalo da ode, ali najdalje do prostorije sa resetkama... no on je clan vladajuce stranke i verovatno buduci ambasador ili savetnik!

merops

11.11.2016. 19:30

Tog direktora Spasoskog trebalo je najuriti iz Bora jos pre deset godina,to je covek,naravno,politicki preletac vec 25 godina.koji je doveo Bor i MAjdan do prosjacenja

Nedjo

12.11.2016. 08:41

Sećam se kad je ovaj direktor zaposlio 500 članova Dinkićeve G17u toku jednog dana i to dan uoči izbora. Inače tipičan profil Dinkićevog generalnog direktora kakvi su dominirali u privredi Srbije za vreme njegove vladavine tog preko noći stvorenog eksperta za bankarstvo,finansije i privatizaciju. Koliko je stotina hiljada radnika ostavio na ulici ,koliko firmi ugasio da bi ih u bescenje prodao svojim investitorima ? Gde li je taj ekspert sada i koga usrećuje?

goran.s

12.11.2016. 15:17

Znaci dolaze odmah! Ovo nisu uslovi ovo je Bingo na tomboli. Ali ne bih rekao da je istina , vise kao probni balon.

rudar

12.11.2016. 18:13

koga pretstavljaju oivi iz tog neposrojeceg rudarskog sindikata i odakle im ta informacija da ce biti otpusteni 1800 radnika da li su oni pregovarali sa kinezima ili samo stvaraju tenziju i strah medu radnicima . prvo u kompaniji nema dovoljno proizvodni radnika sto se tice u administraciji ima ih vise od ove cifre od 1800a medu njima su i ovi funkcioneri iz nepostojeceg sindikata koji nemaju clanstvo.