Nemci ulažu u naše drvo

D. M.

08. 11. 2016. u 18:11

Немци улажу у наше дрво

Nemci smatraju da je drvo značajan proizvod naše privrede

Konferencija članica Nemačko-srpske privredne komore: SUFICIT od blizu 200 miliona dolara godišnje koji Srbija ostvaruje od drvne industrije, siguran je pokazatelj da je drvo značajan proizvod srpske privred

SUFICIT od blizu 200 miliona dolara godišnje koji Srbija ostvaruje od drvne industrije, siguran je pokazatelj da je drvo značajan proizvod srpske privrede, te predstavlja veliki potencijal domaće ekonomije, rekao je direktor Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap, juče na otvaranju konferencije "Mašine i oprema za drvnu i drvonprerađivačku industriju u Srbiji".

O stanju drvnoindustrijskog sektora u Srbiji govorio je Branko Glavonjić, profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu, osvrnuvši se pre svega na izradu nove nacionalne strategije razvoja drvne industrije Srbije.

- Nastojimo da Srbija postane prepoznatljiva po proizvodima od drveta sa visokom dodatom vrednošću - kazao je Glavonjić i dodao "da uz tehnološku modernizaciju preduzeća, u narednih pet godina očekujemo ekspanziju razvoja, i da 2022. dočekamo sa izvozom od 700 miliona dolara".

U drvnoindistrijskom sektoru Srbije trenutno je uposleno 23.000 radnika, što je manje nego pre 20 godina kada je taj sektor zapošljavao 37.000 radnika, kao i da proizvodnju nameštaja i drvne industrije kod nas čak 95 odsto čine mikro i makro preduzeća, a srednja samo pet.

Konsultant programa izvozne inicijative Ministarstva za ekonomiju i energetiku SR Nemačke, Ulrih Vild, rekao je da je izuzetno zadovoljan što su prisutne nemačke kompanije sa svojim novim tehnologijama uspele da iniciraju potencijalnu saradnju sa srpskim preduzećima..

OTVOREN SAJAM NAMEŠTAJA

Na Beogradskom sajmu juče je otvoren 54. međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije, kao i Međunarodni sajam mašina, alata i repromaterijala koji će trajati do 13, odnosno 12. novembra. Cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara, za grupne posete 200 dinara, a parking je 100 dinara po satu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

itekako

08.11.2016. 23:25

sto nemci ne seku svoje sume? sta ce im nase. necemo jos jedan Velebit u Srbiji.