NEDAVNA inicijativa postala je Predlog za ocenu ustavnosti Zakona o privrednim komorama koji predviđa obavezno članstvo u Privrenoj komori Srbije. Potpis su na zahtev stavila 47 poslanika Narodne skupštine, ali je i dalje neizvesno hoće li Ustavni sud ocenu doneti pre 1. januara kada će krenuti masovno "regrutovanje" i naplata članarine.

Za privrednike, koji se protive ovom Zakonu, problematično je ne samo kršenje zagarantovanog prava da se ostane van bilo kakvog udruženja, već i to što ne veruju da Privredna komora Srbije štiti njihove interese.

Poslednji primer je, čulo se u četvrtak na konferenciji za novinare, to što je PKS podržala državne subvencije IT sektoru, protiv koje je čitava privreda.

- Interese privrede u ovoj zemlji niko ne zastupa - istakao je Milan Knežević, vlasnik "Modusa". - Problem je što PKS samo daje legitimit Vladinim odlukama koje su pogubne za privredu. Država joj je poverila 14 poslova i mogućnost da prihoduje, zajedno sa svojim uslugama, 700 miliona dinara. Pozivam sve privrednike da ne plaćaju članarinu.

Iz ugla Uroša Momirovića, direktora "Mone", PKS najpre mora da uveri poslovnu zajednicu da radi za njih.

- Neka nas zaštiti, onda ćemo rado plaćati članarinu - rekao je Momirović. - Ako nešto morate da plaćate, ako vas nateraju da nešto kupite, onda oni nemaju interes da nam bilo šta daju. Ne moraju, jer mi svakako moramo da im plaćamo.

U Srbiji bi, smatra Miodrag Zec, profesor Filozofskog fakulteta, Privredna komora trebalo bi da bude mesto odakle će se čuti oštra kritika.

- Ona je sada samo jedna tačka u horskom pevanju - istakao je profesor Zec. - Suština bi bilo i da oni koji nisu časni budu izbačeni iz komore. Svi koji ne plaćaju poreze, plate, uništavaju firme. Ovo je osveta loših đaka. A i vi ste krivi za to. I privreda je mislila da nam nisu potrebne dobre škole. Urušili smo sistem obrazovanja.


JAVNI INTERES

S DRUGE strane stižu primedbe da je obavezno članstvo predviđeno u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj i još nekim državama. Istovremeno u Srbiji je obavezno članstvo u nekim komorama poput lekarske, advokatske...

- Naš Ustav jasno garantuje pravo da se ostane mimo svakog udruživanja za razliku od ustava tih zemalja - tvrdi Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti. - S druge strane, komore u kojima je obavezno članstvo time štite i javni interes.