VIŠE od 120 preduzetnika iz Srbije, Makedonije i Bugarske okupilo se u utorak u hotelu "Pašina česma", na istoimenom leskovačkom izletištu, s ciljem da uspostavljanjem međusobne saradnje povećaju prodaju, unaprede izvoz i kreiraju nova radna mesta.

Ovi poslovni susreti, kao i mini-sajam novoosnovanih kompanija, deo su trogodišnjeg projekta "Podrška razvoju privatnog sektora" koji sprovode Razvojna agencija Srbije (RAS) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u partnerstvu sa četiri razvojne agencije sa sedištima u Užicu, Novom Pazaru, Leskovcu i Kraljevu.

U tri grada i devet opština južne i jugozapadne Srbije novu opremu, odnosno pomoć u promociji i razvoju biznisa, dobila su 122 mikro, mala i srednja preduzeća u oblasti agro, modne i lake industrije. Polovinu čine novoosnovane firme čiji su vlasnici žene i mladi.

- Male firme imaju potencijal da budu konkurentne, ali moraju da posluju efikasno, da nadmaše standarde i da odgovore na zahteve tržišta. Razvojna agencija Srbija i USAID su donacijama nove opreme, promocijom na 12 međunarodnih sajmova, obukama i konsaltingom pokušale da pomognu u tome i ostvarile su izuzetne rezulate - ocenio je Kajl Skot, ambasador SAD u Srbiji.

U mnogobrojne aktivnosti u protekle tri godine USAID je uložio više od četiri miliona dolara. Podržali su i osam udruženja, odnosno klastera, a jedna od komponenti odnosila se i na jačanje kapaciteta RAS-a.

UVEĆALI PROIZVODNjU

Osim nabavke nove opreme, preduzetnici južne i jugozapadne Srbije podržani su i kroz sertifikaciju proizvodnje. Ti procesi su im omogućili veću konkurentnost i otvaranje novih tržišta. Pojedine firme su tako uspele da povećaju proizvodnju za čak 40 odsto.