POVEĆANjE plata zaposlenih u javnom sektoru državu će koštati do 17,5 milijardi dinara, dok će se za porast penzija od 1,5 odsto iz budžeta izdvojiti još 8,59 milijardi dinara. Kada se na ovo doda još od osam do 10 milijardi dinara za jednokratnu pomoć penzionerima, dobija se iznos od oko 34 do 36 milijardi dinara. Ovo su samo okvirne sume, pošto Vlada Srbije još nije izašla sa preciznim proračunima za povećanja dogovorena prethodnih dana tokom šeste kontrolne misije Međunarodnog monetarnog fonda.

Tačni iznosi povišica plata i penzija trebalo bi, prema rečima ministra finansija Dušana Vujovića, da budu poznatih narednih dana. On je, na konferenciji za novinare upriličenoj povodom završetka šeste po redu revizije aranžmana iz predostrožnosti sa MMF, istakao da te povišice neće narušiti postignutu finansijsku stabilnost i budžet za narednu godinu koji je usaglašen sa predstavnicima ove međunarodne institucije.

Bez želje da precizira detalje o kojima je, kako kaže, u nedelju govorio premijer Aleksandar Vučić, Vujović je podsetio da je reč o povećanju plata od pet odsto od 1. januara za sektore zdravstva, institucije kulture, administracije u sudovima i kazneno-popravnim institucijama, vojsci i policiji. Zatim o šest ili više od šest za osnovno i srednje školstvo, a nešto manje za visoko školstvo. Penzioneri, pak, mogu da očekuju od iduće godine uvećanje primanja za 1,5 odsto.

Kada je reč o jednokratnim naknadama, njih će dobiti svi penzioneri, a preostaje da se "vide detalji". Prethodno je pominjan iznos koji se kreće od 5.000 do 6.000 po penzioneru.

- To će biti isplaćeno, nadam se, prvih dana decembra - istakao je ministar Vujović i dodao da u državnom budžetu za ovu godinu ima prostora za isplatu još nekih bonusa, ali još nije precizirano kome će biti isplaćeni.

UPOLA MANjI DEFICIT REPUBLIČKI budžet je u plusu 37 milijardi dinara, dok je bilans opšte države uravnotežen. Prema rečima ministra finansija Dušana Vujovića, očekuje se da će do kraja godine deficit biti nešto veći od 80 milijardi dinara, što je ipak upola manje od prvobitno planiranog.

Šef misije MMF-a Džejms Ruf je kazao da je za odobravanje šeste revizije sporazuma MMF-a sa Srbijom potrebno da državni budžet Srbije za iduću godinu godinu bude u dogovorenim okvirima i da se reše problemi dugovanja državnih preduzeća za struju i gas.

On je istakao da Srbija nastavlja da ostvaruje dobre fiskalne rezultate, zahvaljujući prihodima koji su iznad očekivanog nivoa, dok su se rashodi zadržali u okviru programskih ciljeva.

- Potrebne su odlučne aktivnosti da bi javna komunalna i druga državna preduzeća prestala da predstavljaju opterećenje po javne resurse - istakao je Ruf. - U ovom kontekstu, program će zahtevati izradu jasnih planova za trajno rešenje ili restrukturiranje RTB "Bora", "Resavice", "Petrohemije", "Azotare" i "MSK". Veoma je bitno da se prestane sa praksom finansiranja slabih javnih subjekata i preduzeća putem dugovanja prema "Srbijagasu" i EPS-u.

Konferenciji je prisustvovala i guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je istakla da je odluka da se smanji inflacioni cilj sa četiri na tri odsto najbolji dokaz da se Srbija nalazi na dobrom putu i da su to omogućile monetarna i fiskalna politika zajedno.