U DOGOVORU sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, plate u javnom sektoru biće povećane između pet i sedam odsto, dok ćemo penzionerima u naredne tri do četiri nedelje isplatiti po 5.000 ili 6.000 dinara. Od januara sledeće godine najstariji građani mogu da očekuju povećanje penzija za 1,5 ili 1,7 odsto.

Ovo je danas rekao Aleksandar Vučić, premijer Srbije, na konferenciji za novinare i istakao da sa sigurnošću može da potvrdi da će nastavnicima, učiteljima i ostalima zaposlenima u prosveti zarade biti povećane između šest i sedam odsto, lekarima pet odsto, a isto uvećanje dobiće i vojska i policija. Primanja veća za pet odsto dobiće i socijalni sektor i zaposleni u kulturi.

- Neki, na primer prosvetni radnici imaće veće plate nego ikada - rekao je Vučić. - Što se tiče penzionera, kojih u Srbiji ima oko 1.780.000, oni će svi linearno u narednih mesec dana dobiti po 5.000 do 6.000 dinara. To je jednokratno povećanje i važi za sve, jer računamo da ljudi mogu da se obraduju, da potroše neki novac za Svetog Nikolu, Novu godinu, Božić... ko šta slavi, a od 1. januara uslediće povećanje penzija.

- Retko se dešava da MMF prizna napredak neke zemlje i da popusti i odobri povećanje zarada i penzija - rekao je Dušan Vujović, ministar finansija. - To je neuobičajeni pristup za Fond. Vlada je postigla zapažene rezultate, što je dovelo do toga da MMF popusti i dozvoli povećanje primanja dok traje program zamrzavanja. Meni je ovo deseti program Fonda po svetu i retko gde se dešavalo da ova institucija prizna napredak i da dozvoli da se bolji fiskalni rezultat, odnosno prihodi podele građanima. Dogovor je bio da tri godine imamo zamrznute plate i penzije, a lane smo krenuli u lagano povećavanje primanja. Ostvareni su rezultati na koje smo ponosni. Suficit na kraju oktobra biće oko 30 milijardi dinara, a prihodi su od januara premašili očekivanja za 81,5 milijardi dinara.


Vujović je istakao da smo skoro tamo gde bi trebalo da budemo u decembru 2017. godine, kada se program sa MMF završava i da će budžet za sledeću godinu biti usvojen na vreme, sredinom decembra.

KLEČAĆU PRED KINEZIMA ZA RTB "BOR" PREMIJER Aleksandar Vučić rekao je da će moliti kineskog premijera Li Kećijanga da preuzmu RTB "Bor". Prema njegovim rečima, RTB "Bor" trenutno niko nije u stanju da kupi osim Kineza, koji na svetskom tržištu kupuju 40 odsto ovog metala. "Bor" Neće ni Amerikanci, niti Kanađani. - Idem u Rigu 4. novembra, i imaću najduži bilateralni sastanak sa kineskim premijerom - naglasio je Vučić. - Moliću ga, klečaću na kolenima (ne bukvalno, ali i suštinski ako treba) da najpoznatija kineska kompanija preuzme RTB "Bor", jer mi ovo više ne možemo da izdržimo. Srbija izdržava ovu firmu, i pri tome imamo problem u rukovođenju. "Bor" će opstati, a sve probleme rešićemo u narednih šest meseci. Takav je dogovor sa MMF.

- Budžet će biti razvojni i odslikavaće do sada postignute dobre rezultate. I naša stopa rasta je u porastu, a i prognoze se menjaju naviše - rekao je Vujović. - Samo ove godine je MMF sa 1,75 odsto podigao prognozu rasta na 1,8 odsto pa na 2,5 odsto. Mi očekujemo da će rast BDP-a biti 2,7, 2,8 odsto, a u narednim godinama očekuje se rast od najmanje tri odsto.

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru verovatno će trajati do marta sledeće godine. Država neće biti spremna da pređe na savremeni metod zapošljavanja u javnom sektoru od 1. januara 2017. godine. Generalna odluka o zabrani zapošljavanja je na snazi, ali su postojali izuzeci na osnovu pojedinačnih situacija, što je komisija razmatrala. Stari sistem će funkcionisati dok novi ne zaživi - rekao je Dušan Vujović. Upitan kada će stupiti na snagu pravilnik o PDV, on je podsetio da je odlučeno da se njegova primena odloži za 1.januar 2018. godine.


SMENA SVIH DIREKTORA JAVNIH PREDUZEĆA KOJI SU LAŽIRALI POSLOVNE BILANSE

- DO Nove godine biće smenjeni gotovo svi direktori javnih preduzeća, zbog lošeg rada i bahatosti - najavio je danas premijer Srbije. - Samo u jednom JP lošim radom i bezobrazlukom "pojeli" su svakom penzioneru 3.000 dinara. Ne može ništa tako da me razbesni kao taj bezobrazluk. Ljut sam na sebe zbog "Azotare", MSK, "Petrohemije"... Nisam dodatno proveravao poslovne bilanse tih preduzeća, već sam verovao u lažne izveštaje.

Nasledili smo, kako je rekao, đubre i toga moramo da budemo svesni:

- Nasledili smo pustu Železaru, "Petrohemiju" sa dugovima od oko 400 miliona, isto je bilo i sa "Azotarom". Očekivao sam da će hemijska preduzeća raditi bolje zbog niže cene gasa, posebno "Azotara", a nisam očekivao da vidim u toj firmi i "neke investicije od 20 miliona evra". Svelo se na to da su operativni troškovi u "Azotari" za šest meseci veći nego što bi bili da uopšte ne rade. Ovako beleže gubitak od 50 miliona evra - "Srbijagas" ih snabdeva, oni ne plaćaju. - rekao je Vučić.


Premijer je pohvalio EPS, za koji je rekao da kakav god da je, na računu ima 500 miliona evra. Prema finansijskim izveštajima, koje su HIP "Azotara", "Petrohemija" i MSK Kikinda po zakonu predale APR, prikazalo se da su lane poslovale sa znatnim gubitkom. "Azotara" je upisala minus od 2,6 milijardi, "Petrohemija" gubitak od 1,4 milijarde, dok je MSK iz Kikinde lane ostvario gubitak od 2,2 milijarde dinara.

Za razliku od "Azotare" i MSK, kojima su revizori dali pozitivno mišljenje za završne račune za 2015, pančevačka "Petrohemija" je od svog revizora - "Dilojita" , dobila - uzdržavajuće mišljenje o prikazu svog poslovanja.

Obrazlazući uzdržano mišljenje za "Petrohemiju", "Dilojit" navodi da je u prethodnim periodima ostvarila uzastopne poslovne i neto gubitke, dok je za godinu koja se završava 31. decembra 2015, iskazala poslovni dobitak od 2,5 milijardi dinara (2014. godina: poslovni gubitak 6 milijardi) i neto gubitak od 1,4 milijarde (2014. - 11 milijardi).

- Pored toga, ukupne obaveze preduzeća na dan 31. decembra 2015. veće su od njegove ukupne aktive za iznos od 52 milijarde dinara - ističe "Dilojit".

D. I. K.