Daljinsko grejanje: Cvokoću samo još na Nišavi

E. V. N.

petak, 28. 10. 2016. u 14:31

Даљинско грејање: Цвокоћу само joш на Нишави

Iz sistema su ispadali čitavi pogoni u toplanama

Većina toplana širom naše zemlje početak ovogodišnje grejne sezone dočekala je uz brojne probleme. U Nišu više građana nema grejanje nego što ih ima

IZ sistema su ispadali čitavi pogoni u toplanama, kašnjenja u startu, nedovoljno zaliha.... Sve to propratilo je početak ovogodišnje grejne sezone u gradovima širom Srbije. Najnovije zahlađenje, ipak, većina centralnih kotlarnica dočekala je spremno, sa manjim problemima. Izuzetak je Niš, gde je veliki broj radijatora i dalje hladan.

Zbog brojnih "ispadanja" iz sistema više Nišlija nema nego što ih ima grejanje. Tenziju su proteklih dana smanjile visoke dnevne temperature, a kako će biti u nastavku grejne sezone za sada je neizvesno. Najveći problemi se pojavljuju na toplani "Jug" koja je pre godinu dana imala havariju, a koja je puštena u rad pre nedelju dana.

- Potpuno delim nezadovoljstvo Nišlija jer nisam zadovoljan kako se "Gradska toplana" spremila - kaže Darko Bulatović, gradonačelnika Niša. - Nisam iz struke ali na osnovu informacija sa terena i razgovora sa građanima stekao sam takav utisak. Grejanje će se u narednim danima bitno popraviti i situacija je pod kontrolom.

Prema najnovijim informacijama svih 14 kotlarnica su u ispravnom stanju i puštene su u rad. Direktor niške Gradske toplane Zoran Stojanović kaže da nisu tačne informacije da ima problema sa grejanjem i da su radijatori u velikom broju stanova hladni. Stojanović je naveo da sve toplane u Nišu normalno funkcionišu, ali kako je dodao, dešava se da zbog kvarova na sistemu pojedini korisnici povremeno ostaju bez grejanja.

- Prosečno 100 do 120 naših korisnika nema grejanje, što je svega 0,2 procenta s obzirom na to da imamo ukupno oko 28.500 korisnika. Pre toga smo danima imali manje od jednog procenta korisnika bez grejanja - kazao je Stojanović. - Kvarovi na toplovodnoj mreži koji se detektuju tokom noći, otklanjaju se odmah u toku dana. Broj intervencija koje toplana sada ima tri puta je manji nego u istom periodu pre dve godine.

JEFTINIJE POVLAŠĆENIMA POSLE martovskog, novo oktobarsko sniženje cene grejanja u Užicu obradovalo je najviše privrednike i povlašćene potrošače koji se finansiraju iz gradske kase. Oni će kilovate plaćati dvostruko manje nego prošle godine u ovo vreme. Značajno manje pojeftinjenje "zahvatilo" je domaćinstva, pa će svoje stanove Ere grejati za 89,8 dinara po kvadratnom metru, što je za 2,6 dinara manje nego do sada. Privrednici i povlašćeni potrošači od sada će plaćati 112 dinara. Gradska vlast ističe da je novo pojeftinjenje posledica snižene cene energenata, pa tako neće negativno uticati na poslovanje JP "Gradska toplana".

Batočina je, pored Grocke i Blaca, sa zakašnjenjem počela da greje, pa su se građani smrzavali do 17. oktobra. Ipak, kada je grejanje konačno startovalo, pogon radi bez problema, tvrde u ovoj toplani.

Grejna sezona za sve korisnike daljinskog sistema u Subotici počela je 7. oktobra i za sada teče normalno. Sedam dana kasnije startovali su u Vranju. Leskovačka toplana na zalihama ima količine mazuta koje su dovoljne za trećinu sezone i oko 500 tona uglja koliko korisnici daljinskog grejanja potroše za mesec dana.

U kruševačkoj toplani navode da jedina opasnost za eventualne probleme tokom sezone može biti oko 150 podstanica koje još nisu rekonstruisane, ali da je lane sanirano njih 64, a ove godine - 30 starih podstanica.

- Na lageru trenutno imamo oko 20.000 tona uglja, što predstavlja polovinu naših potreba - navodi Dragan Azdejković, direktor kruševačke toplane.

Čačanska toplana spremno dočekuje predstojeće zahlađenje, pošto su sve obaveze prema dobavljačima gasa iz ranijeg perioda izmirene. "Novosadska toplana" stabilizovala je sistem isporuke toplotne energije. Nesmetanom početku grejne sezone, dodaju u "Toplani", prethodili su obimni radovi u letnjem periodu, na rekonstrukciji 4.500 metara dotrajalih deonica vrelovoda.

DOBRA NAPLATA

KRALjEVČANI koje greje gradska toplana ove sezone nemaju razloga za brigu jer iz ovdašnje "Toplane" poručuju da sistem centralnog grejanja besprekorno funkcioniše.

- Za razliku od drugih gradova u Srbiji naplata naših potraživanja je čak 94 odsto, što nam omogućava da i mi redovno izmirujemo svoje obaveze. Nemamo dugova prema dobavljačima tako da smo za ovu sezonu bez problema obezbedili dovoljnu količinu energenata - kaže Dragan Arsenijević, direktor kraljevačke "Toplane".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije