DOK se "Luka Rijeka" i "Luka konsalting u stečaju" spore čijih je 50 kvadrata u centru Beograda, poverenici Agencije za licenciranje stečajnih upravnika obijaju ovaj poslovni prostor smatrajući ga za svoju nadležnost. Kako poznavaoci stečaja ističu, ništa ne bi bilo sporno da su ti kvadrati u javne knjige upisani kao vlasništvo "Luke konsalting", ali kako, prema izvoru "Novosti", postoje dokazi da je izgradnju tih kvadrata direktno finansirala "Luka Rijeka", ovaj poslovni prostor predmet je sukcesije.

- Stečajna upravnica Vanja Petković i poverenici ALSU Aleksandra Popović i Miodrag Petrović oko 13.50 obili su prostorije "Luke konsalting" - izjavila je u ponedeljak Dragica Pikula, direktorka "Luke Rijeka" koja posluje u istim prostorijama. - U toku je sudski postupak za izdvajanje ovih kvadrata iz stečajne imovine "Luke konsalting", a stečajni upravnici u prostorije su ušli bez pravosnažnog sudskog rešenja.

Pikula objašnjava da je "Luka Rijeka" finansirala gradnju poslovnog prostora u Nemanjinoj 4 u Beogradu, a da je "Luka konsalting", kao društveno preduzeće, nastala uredbom usvojenom 1992. godine, te je stoga ova imovina predmet sukcesije.

Novinari "Novosti" na licu mesta, ispred ulaznih vrata na prvom spratu zgrade u Nemanjinoj 4, zatekli su samo Miodraga Petrovića, koji je ekipu upućivao na Agenciju u kojoj tvrde da je sve po zakonu.

- Nakon otvaranja stečaja, stečajni upravnik - poverenik kod stečajnog dužnika "Luka konsalting" Vanja Petković preuzela je u posed navedeni lokal - rečeno je "Novostima" u ALSU. - Nakon toga, preduzeće "Luka Rijeka" bilo je u zakupu poslovnog prostora sa rokom do formiranja poverilačkih organa stečajnog postupka. Nakon poverilačkog ročišta i formiranja organa, pozvani su da zaključe novi ugovor o zakupu, što nisu učinili. Pozvani su od strane stečajnog upravnika-poverenika da isprazne lokal od lica i stvari, što je i učinjeno, međutim ključevi poslovnog prostora nisu predati stečajnom upravniku. Kako više nije bio u mogućnosti da uđe u poslovni prostor, stečajni upravnik je preduzeo mere kako bi ponovo vratio posed nad predmetnim poslovnim prostorom, a što je sve zapisnički i konstatovano.

STEČAJNI UPRAVNIK NAPAO FOTO-REPORTERA "NOVOSTI"!

Prilikom obavljanja novinarskog zadatka foto-reportera "Večernjih novosti" Igora Marinkovića verbalno je napao stečajni upravnik Miodrag Petrović. Pokušao je da ga spreči da snimi vrata preduzeća u koje je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika u centru Beograda nasilno ušla.

Marinković je uljudno zamolio Petrovića da se skloni sa vrata kako bi ih slikao, što je stečajac odbio tvrdeći da naš foto-reporter nema pravo da to slika. Marinković ga je upozorio da mora da odradi svoj profesionalni zadatak, na šta je Petrović odgovorio da to nema pravo, potom je prišao našem kolegi i pokušao da mu zakloni objektiv foto-aparata. Prisebnošću i pristojnošću foto-reportera "Novosti" verbalni sukob nije prerastao u fizički. Potom je Petrović pokušao da spreči Marinkovića i našu novinarku Danielu Krasić da izađu iz zgrade u kojoj su pravili izveštaj. Marinković je pokušao da otvori vrata, ali mu se Petrović preprečio. Naša ekipa nije nasela na provokacije i iskoristila je trenutak nepažnje i napustila objekat.

Redakcija "Večernjih novosti" osuđuje ponašanje državnog činovnika i zahteva od Agencije za licenciranje stečajnih upravnika da se ogradi od ovakvog ponašanja svog radnika i da preduzme odgovarajuće sankcije.

PO SILI ZAKONA

STEČAJNI postupak nad preduzećem "Luka konsalting" pokrenut je 23. februara ove godine, na predlog Agencije za privatizaciju, po sili zakona. Na zvaničnoj internet-stranici Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), nema kvartalnog izveštaja, niti podataka o imovini ove firme.