Od skupljeg mesa profit klaničarima

N. SUBOTIĆ

24. 09. 2016. u 16:47

Uzgajivači svinja tvrde da je julski skok cena namešten da bi prerađivači i trgovci zaradili. Domaći stočari od letnjeg poskupljenja, uspeli da prodaju samo jednu turu od 190 dinara

Од скупљег меса профит кланичарима

JULSKI skok cena mesa bio je "namešten" samo zato da bi klaničari i trgovci napunili džepove, a da mi, proizvođači, ostanemo "kratkih rukava", kao i dosad. Po većoj ceni od 190 dinara prodali smo samo jednu turu od pedesetak tovljenika. Onda je cena počela da pada, tako da ih sada prodajemo za 150 dinara po kilogramu.

Ovako skok cene tovljenika u julu komentariše Stipan Šarčević, farmer iz Starog Žednika, koji godišnje, na svojoj farmi sa 50 krmača, proizvodi i u klanice plasira oko 1.000 tovljenika. On se, kao i njegovi kolege, vlasnici farmi svinja, ponadao kako će povećanje cene potrajati bar nekoliko meseci i da će zahvaljujući dobroj ceni uspeti da smanji gubitak, koji je nastajao mesecima, pošto su tovljenike prodavali ispod tržišne cene.

- Ponadao sam se da će viša cena u otkupu potrajati bar nekoliko meseci, a pokazalo se da će višu cenu plaćati samo kupci mesa u prodavnicama. Jeste li možda videli da je iko smanjio cenu mesa, iako je otkupna cena tovljenika značajno pala... Gruba računica kaže da sam po tovljeniku, pre poskupljenja, imao gubitak između dve i tri hiljade dinara, i pored toga što sam proizvodim gotovo svu hranu za životinje. Ozbiljno razmišljam o tome da izađem iz ove proizvodnje. Ne znam zašto da radimo, samo da stvaramo gubitke.

Slično razmišlja i njegov kolega Marko Ivanović, iz Krčedina, koji, istina, ima manje kapacitete, jer u turnusu može da tovi oko 20 tovljenika.

- Sve je jasnije da bavljenje stočarstvom, odnosno, tovom svinja, nema sjajnu budućnost - kaže Ivanović. - Gajiću svinje samo za potrebe moje porodice, a mislim da ću početi da se bavim nekom profitabilnijom delatnošću. Samo, šta u našoj poljoprivredi može da donese siguran profit?

Dr Ivan Radović, sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, u vreme skoka cene tovljenika je ukazivao kako cena neće biti viša od 190 dinara po kilogramu.

- U Srbiji je cena svinja skočila, jer smo pratili porast cene svinjetine u EU - objašnjavao je Radović. - Klaničari, naime, nisu mogli da se oslone na uvozno meso, a tovljenika u Srbiji tada nije bilo dovoljno, jer su mnogi proizvođači odustajali od tova, pošto nisu hteli da, sa cenom žive mere manjom od 130 dinara proizvode gubitke.

PROIZVODNJA TRI MILIONA GRLA

U SRBIJI se, kako je naveo Radović, godišnje proizvede i u klanicama preradi oko tri miliona tovljenika, teških između 85 i 120 kilograma. Tovljenici koji se otkupe plaćaju se po količini, odnosno "živoj meri", bez obzira na to koliki im je procenat mesnatosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

dijaspora

24.09.2016. 17:14

U Julu je meso poskupelo jer dolazi najvise tzv gastarbajtera, svadbe, vasari slave, krstenja.....vec polovinom Avgusta cene se vracaju u "normalu" isto kao i kurs Dinara u menjacnicama, namestaj, gradj. materijal...ko nezna ove nase folirante u drzavi, odavno su procitani.