Javno preduzeće "Rudnici Resavica" duguje rudarima za neisplaćene nadoknade za rad u noćnim smenama skoro dve milijarde dinara, zbog čega je od 4.100 zaposlenih u devet rudnika sa podzemnom eksploatacijom više od polovine tužilo firmu.

Od 2.500 presuđenih tužbi, gotovo 1.750 je postalo izvršno.

Predsednik Granskog sindikata hemije, nemetala, energetike i rudarstva Milorad Panović rekao je FoNetu da je to posledica neodgovornog odnosa države u veoma dugom periodu prema tim preduzećima.

Nalazimo se pred velikim problemom jer rudnici nisu bili u mogućnosti da isplaćuju sve obaveze za noćni rad u podzemnim oknima, pa smo došli u situaciju da rudari podnose tužbe i plene imovinu rudnika koji su doskora hranili njihove porodice, rekao je Panović.

Prema njegovim rečima, odgovornost za takvo stanje ne snosi samo ova, "već i sve prethodne vlade koje su se populistički odnosile prema rudarima iz rudnika za podzemnu eksploataciju uglja".

Rudarima sada sa kamatama treba isplatiti između 400 i 500 hiljada dinara za nadoknadu za smenski rad pod zemljom, a sudski izvršitelji su intenzivirali zaplenu imovine, zbog čega je ugrožen proces proizvodnje i bezbednost rudara.

Panović ističe da će sve te tužbe na kraju platiti poreski obveznici, "iako država već godinama subvencionira svaku tonu iskopanog uglja sa 20 evra".

On podseća da je grupa stručnjaka još 2003. godine napravila platformu za restukturiranje rudnika sa podzemnom eksploatacijom uglja po slovenačkom modelu.

Ona je predviđala da se rudnici kojima ističe eksploatacioni vek zatvore, a da se njihovi radnici prekvalifikuju i prebace na nova radna mesta, kako rubni delovi Srbije u kojima se nalazi deo rudnika za zatvaranje ne bi ostali bez stanovništva.

Ovo je sada potop. Voda je došla do usta i u takvoj situaciji je vrlo teško naći pravo rešenje bez brzih i bolnih rezova. Država konačno mora da kaže koji rudnici nemaju perspektivu i da ih zatvori. Mi znamo, na osnovu primera iz Evropske unije, da je jamska eksploatacija uglja jedino isplativa preko kilovat časa. To znači da država treba da kaže da revitalizovana Termoelektrana Svilajnac treba da bude potrošač uglja iz istočne Srbije, kazao je Panović.

On je dodao da je Rudnik Štavalj druga priča, jer tamo ima potencijala i za novu termoelektranu i da rudnik Soko ima budućnost, mada i on posluje sa ogromnim problemima.