Ček je ponovo zakon

S. MORAVČEVIĆ

19. 09. 2016. u 15:13

Građani sve manje koriste kreditne kartice, u prometu tek polovina izdatih. Banke dosada izdale već 12 miliona komada vrednosnih papira. Kamata za kreditne kartice kreće se od 23 pa do 30 odsto godišnje

Чек је поново закон

GRAĐANI Srbije sve manje koriste kreditne kartice, a sve više čekove. Tako su i strane banke postale svesne činjenice da je stanovništvu "plastika" skupa i sve nedostupnija, pa su krenule da odobravaju čekove, kako bi privukle klijente.

Prema podacima Udruženja banaka Srbije, izdato je 1,1 milion kreditnih kartica, a od toga je aktivna polovina ili tačnije 516.755 kartica. U poslednjih šest godina, građani otkazuju kreditne kartice. Tako ih je 2010. godine bilo aktivno 673.643, a sada za 160.000 manje.

Banke su odobrile građanima limit za kreditne kartice u iznosu od 85,2 milijarde dinara, a od toga je iskorišćeno svega 33,8 milijardi dinara. S druge strane, broj izdatih čekova sve više raste i dostigao je 12 miliona komada. Glavni razlog za slabo korišćenje kreditnih kartica su visoke kamate koje se kreću od 23 do 30 odsto godišnje.

- Činjenica je da je prosečna kamatna stopa na dug po kreditnim karticama viša u poređenju s ostalim kategorijama zajmova. Smatramo da tu, kao i u slučaju korišćenja dozvoljenog prekoračenja po tekućim računima, ima prostora za dalje smanjenje i ponavljamo da bi građani odluku o korišćenju bankarskih pozajmica trebalo da donose na bazi informacija o tome koliko košta dozvoljeni minus, korišćenje kreditne kartice ili potrošački kredit - navodi centralna banka.

KAKO ODREDE LIMIT Prilikom odobravanja kreditne kartice, banka određuje limit. On zavisi od kreditne sposobnosti klijenta. Pre svega od plate i zaduženja koja već ima. Ukoliko otplaćuje neki kredit, limit kartice se umanjuje za mesečnu obavezu po kreditu. To znači, ukoliko neko ima platu od 50.000 dinara i mesečnu ratu za zajam od 23.000 dinara, može da dobije kreditnu karticu sa limitom od 50.000 dinara.

Narodna banka Srbije isključivo tržišnim putem, a ne administrativnim ograničenjima, obezbeđuje povoljnije uslove za kreditiranje privatnog sektora. Obezbeđenjem niske i stabilne inflacije i relativne stabilnosti deviznog kursa, kao i kontinuiranim ublažavanjem monetarne politike od maja 2013. godine, od kada je referentna kamatna stopa snižena za ukupno 7,75 odsto, Narodna banka Srbije je obezbedila sve neophodne preduslove za znatniji pad kamatnih stopa na kredite privredi i građanima.

Ali, bankari očigledno nemaju nameru da smanjuje kamate na kreditne kartice, već su samo ponudile građanima mogućnost da plaćaju na rate bez kamate kod određenih trgovina. Tako se karticom može i na 12 meseci pazariti roba ili uplatiti letovanje. Ali, tu postoje i prateći troškovi, pre svega plaća se određeni iznos naknade sa prvom ratom koji je ili fiksni ili zavisi od iznosa utrošenog novca. Takođe, postoji mesečno održavanje kartice, vođenje tekućeg računa... Zbog toga je građanima mnogo lakše da uzmu čekove i da bez ikakvih troškova otplate robu ili uslugu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

ИЗ ШУПЉЕГ у ЈОШ ПРАЗНИЈЕ

19.09.2016. 15:37

Све је то пресипање ИЗ ШУПЉЕГ у ЈОШ ПРАЗНИЈЕ!

Dragan

19.09.2016. 15:41

Igračka za budale. Dele autograme trgovcima za nekoliko meseci unapred a onda kada dođe vreme da se vraća odnosno da se skidaju pare sa računa dolazi bolno otrežnjenje. Verovatno je na takozvanom Zapadu drugačije pošto su oni lekciju naučili pre mnogo decenija.

Чикаго

19.09.2016. 16:06

@Dragan - Аха, само се надај да је на Западу другачије. Него они сад купују углавном шта им треба, и знају да кредит мира да се плати. У Америци, не знам никога а да није у кредиту ! Или за кућу, или за школовање, кола, итд.

jovandeka

19.09.2016. 15:50

Halo brate nema tu Narodna banka nikakv uticaj,nego bijeda odredjuje pravila ponašanja i za trgovce i za mučenike,Više se ništa ne kupuje bez čeka na poček,Da nije toga Srbija bi u toku noći proključala.Tako se hranimo,tako se oblačimo,tako plaćamo ogrev i sve nam je tako.Tako država plaća robu.Srbija je sva na poček i neće se nikada izvući iz počeka sa ovakvom unutrašnjom politikom i ekonomijom.Dok god ekonomiju budu vodili šverceri i nakupci,a ne znali Srbija će biti na počeku.

posmatrac

19.09.2016. 16:05

Premijer se debelo postarao da osim cekova i nema drugog nacina da sirotinja kupi nesto vise , a on je to nazvao "boljitak" .

Balkanska ruta

19.09.2016. 16:12

Sad ce opet zelenasi da novce: prvi mesec 5% drugi 10% treci 15.. Ubrzanje..

Pedja P

19.09.2016. 20:11

Mnogi ne znaju pravila otplate duga po platnoj kartici. Banka namerno u prvi plan stavlja kao minialan iznos 5% ali zato dere sa kamatom za ostatak duga. Opcije veceg dela do 100% svakako postoje ali nas narod kada vidi koliko vise treba da plati odustaje, plus sto treba da plati mececno odrzavanje. Generalno vecina ne zivi nego prezivljava.

bistro oko

19.09.2016. 21:52

Problem je što je večina korisnika kartica financijski nepismena. Banka vas uvjeri da je dozvoljeni minus ili kartični limit vaš novac kojeg možete trošiti. Nije istina. To je novac kojeg ste posudili, samo ne od prijatelja ili susjeda kojima ste dragi pa za uzvrat samo traže zahvalu. Banka od posuđivanja novca živi. Jedini lijek je: uzeti karticu bez dozvoljenog minusa (ionako se ne može trošiti više nego je plaća ili penzija) a ako se ima kakav kartični paket, ne uzimati rivolving kartice.

50 000 Дин Плата

20.09.2016. 05:52

"Значи уколико неко има 50 000 дин плату" ... ко има ту плату. 80 % Србије нема ... 22 000 можда али 50 000... које бајке ова наша земља прича

Glas razuma

20.09.2016. 09:12

Pametan covek prvo sakupi pare pa tek onda kupuje. Nema kamata na dozvoljeni i nedozvoljeni minus, nema blokade racuna, itd. Nisam bogat da placam bankama kamatu.