Plaćanje kazni na sajtu e-uprave

D.I.K. - V.C.S.

17. 09. 2016. u 21:06

Direkcija za elektronsku upravu predlaže lakše izmirivanje obaveza za saobraćajne i komunalne prekršaje Ova usluga mogla bi da zaživi paralelno sa elektronskim prekršajnim nalozima

Плаћање казни на сајту е-управе

KAZNE će se uskoro plaćati preko interneta, platnom karticom, na isti način kao kada se onlajn kupuju patike ili trenerka, ili uplaćuje hotel u inostranstvu. Ovo će biti omogućeno na portalu e-uprave, a tu uslugu moći će da koriste i oni koji nemaju aktiviranu uslugu elektronskog bankarstva. Na ovaj način moći će da se karticama namiruju najrazličitiji prekršaji, od saobraćajnih do komunalnih, a zvanična primena se očekuje do kraja godine.

- Trenutno se radi na tome da se omogući građanima da prekršajne kazne, koje su im izrekli sudovi, plate bankarskim platnim karticama direktno na portalu e-uprave. Time bi se ovaj postupak pojednostavio i ubrzao - kaže direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović.

Prema rečima predsednika beogradskog Prekršajnog suda Milana Marinovića, Zakon o prekršajima ne precizira način na koji građani treba da plate kaznu, pa bi elektronsko plaćanje bilo u skladu sa propisima.

Do zimus su građani morali da idu u prekršajni sud pred kojim se vodio postupak i tamo uzmu uplatnicu, koju će uplatiti u bilo kojoj pošti ili banci. Od februara je moguće da u Registru neplaćenih kazni nađu elektronski primerak uplatnice, koju mogu da odštampaju i tako plate, na šalteru ili, ređe, preko e-bankinga. Ubuduće će Registar biti povezan sa e-upravom, pa će prostim klikom na nalog moći kazna i da se plati.

Izmenama Zakona o prekršajima uvedeni su i elektronski prekršajni nalozi, koji će ovih dana zaživeti u Beogradu, a uskoro i širom Srbije. Oni će funkcionisati isključivo za kazne u fiksnom iznosu, na primer, kada se parkirate na zelenoj površini ili "švercujete" u gradskom prevozu, a komunalni policajac nije tu da vam izda nalog. Onda kontrolor ili službenik Gradskog zelenila šalje vašu kaznu komunalnoj policiji ili nadležnoj inspekciji, koja mu odmah vraća, na uređaj koji nosi, elektronski nalog na vaše ime. Vi dobijate odštampani slip i od tog trenutka računa se da vam je nalog uručen.


SVE NA KLIK

Nacionalni portal e-uprava javnosti je dostupan od juna 2010. (www.euprava.gov.rs). Pristup je besplatan, a među najpopularnijim uslugama su produžetak registracije vozila i zakazivanje termina za vađenje ličnih karata i pasoša. Upis dece u beogradske vrtiće je prva usluga obavljena preko e-uprave kojom je pobeđen šalter, jer je pristigao rekordan broj od 9.919 zahteva.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

176671

17.09.2016. 21:15

kome treba drzava koja samo globi i to joj je jedini smisao? nikome, naravno... ovi radikalni naprednjaci unistise sve cega su se dotakli... eeee, srbine nesreco koga glasas

ja

17.09.2016. 21:40

Ni radnik Gradskog zelenika niti kontrolor privatne firme Apex nisu ovlašćeni da legitimišu građane. I dok će radnik Gradskog zelenila verovatno poslati registarski broj vozila pa preko toga teretiti vlasnika vozila parkiranog na zelenoj površini, kontrolor Apexa nema načina da dođe do podataka onoga ko se švercuje u gradskom prevozu osim ako mu ovaj to dobrovoljno ne omogući. Kontrolor Apexa nije ovlašćeno službeno lice i nema ovlašćenja po Ustavu da traži ličnu kartu na uvid.

Dragan Petrović

17.09.2016. 21:52

Želim ovom prilikom da lično zahvalim premijeru što nam je omogućio da na ovako jednostavan način plaćamo kazne.

Lemi

18.09.2016. 06:24

@Dragan Petrović - Ahahhahahahahaha ... kralju!Kojom prilikom?Zelis licno - pleonazam ... ako znas sta je.Mljackaj taj sendvic i pali kuci :)

Mile

17.09.2016. 22:16

Kako to da E uprava vrlo efikasna tvorevina nije prihvatila da organizuje izdavanje zdravstvenih knjizica,zakazivanje kod lekara,hitnu pomoc,uknjizbu u katastru. Nego se uhvatili kazni. Kada drzava izmiri sve svoje obaveze prema gradjaninu onda neka ocekuje da ce gradjanin na vreme placati kazne.Ovo nisu obecali pred izbore,pricali su puno o lopovima ali su zaboravili na njih ili je put doveo i u njihovo dvoriste.

u pravu si

18.09.2016. 00:52

@Mile - odem danas u klinicki centar na jednu kliniku u posetu. pitam na portirnici gde da nadjem bolesnika. ocekivah da pogleda u racunar, kad ono jok - isprevrta zena sto papira dok nije nasla! elektronski je samo tamo gde drzava ima direktnu korist - bus plus, izmirenje kazni! a gradjane ko sisa!

поново

18.09.2016. 01:18

"Kako to da E uprava vrlo efikasna tvorevina nije prihvatila da organizuje izdavanje zdravstvenih knjizica,zakazivanje kod lekara,hitnu pomoc,uknjizbu u katastru. Nego se uhvatili kazni. Kada drzava izmiri sve svoje obaveze prema gradjaninu onda neka ocekuje da ce gradjanin na vreme placati kazne.Ovo nisu obecali pred izbore,pricali su puno o lopovima ali su zaboravili na njih - ili je put doveo i u njihovo dvoriste."

2 gr mozga

18.09.2016. 07:01

Vaše je samo da napravite prekršaj ostalo je naša briga. Ovako bi mogla da se reklamira Vučićeva vlast. Ovo je sad zaokružen organizovan sistem uzimanja para od naroda. Visoke kazne za sitne i nenamerne prekršaje posebno u saobraćaju u kombinaciji sa nezakonitim uslovljavanjem radi bržeg plaćanja (uslovljavanje dobijanja dokumenata) , a sad i pojednostavljeno plaćanje da se uprave mnogo ne muče, a i narod da lakše proguta gorku pilulu. Narodna i demokratska vlast nema šta.

filozof

18.09.2016. 18:37

Sve na klik kada treba platiti državi a kada treba država da nam plati ono što nam duguje za zaostale plate i dr. o tome nema ni govora. Samo tako. Napredno.

deki

29.08.2017. 17:58

I tako prođe 365 dana (USKORO) a ova usluga još uvek ne radi, naravno. Proverite